Termostat – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En termostat är en reglerbar apparat som du använder för att reglera värmen i något, exempelvis radiatorer, i bilen eller i det vattenburna centralvärmesystemet. Här går vi igenom vilka typer av termostater som finns samt hur de fungerar.

Olika typer

Vilken termostat du ska välja beror på vad den ska användas till. Här är de vanligaste typerna av termostater:

  • Kapillärrörtermostater. De används till bland annat elpatroner, pelletsbrännare, elpannor och fläktar. Det är en mekanisk enhet som genom en vätska eller gas kan känna av och reglera temperaturer.
  • Rumstermostater. Det här är en vanlig typ av termostat som du använder i olika rum för att du ska kunna justera och reglera värmen. Det finns både analoga och digitala modeller och de fungerar för både värme- och kylsystem.
  • Stavtermostater. Den här typen av termostater ser annorlunda ut (en liten box med en lång stav) och används för temperaturreglering av vätskor och gaser. Till exempel kan de användas för uppvärmning av hydraulolja eller vatten. Stavtermostater är mekaniska och känner av temperaturen med hjälp av en vätska som expanderar eller blir mindre vid temperaturskiftningar.
  • Golvvärmetermostater. Om du har golvvärme hemma ska du ha en särskild golvvärmetermostat. Det finns många att välja bland och de kan vara antingen manuella eller digitala, varav sistnämnda är vanligast. Genom en display väljer du önskad temperatur och termostateten reglerar sedan värmeflödet för att hålla rätt temperatur.
  • Radiatortermostater. Till element finns det både digitala och manuella termostater. Den traditionella radiatortermostaten ställer du in genom att vrida på ratten. Den har vanligtvis lite långsam svarstid. Idag kan du även hitta digitala termostater till element. De ställer du in genom en display.

Det finns även kapslade och elektroniska termostater som kan användas till olika saker. Ett hus har ofta flera termostater, det möjliggör olika temperatur i olika utrymmen.

En traditionell radiatortermostat som du vrider på för att reglera temperaturen.

Tips!

Eftersom termostaten läser av temperaturen i rummet för att den sedan ska reglera sig beroende på vilken den önskade temperaturen är, är det viktigt att du inte täcker över den. Termostaten bör inte döljas bakom gardiner, byråer eller andra föremål.

Viktigt att tänka på

  • Placering. Beroende på vilken typ av termostat du har är det viktigt att du placerar den på ett ställe där den inte påverkas av solen instrålning. Då kan den göra felläsningar. Den bör heller inte sitta instängd bakom möbler eller gardiner samt intill en anslutande rörstam eftersom dess strålning kan påverka termostatens avläsningsförmåga. Det är bra att placera termostaten på en central plats, då reglerar den temperaturen bättre än en termostat som endast finns i elementet. Det beror på att möbler eller gardiner annars riskerar att vara i vägen.
  • Låsbar temperatur. Det är viktigt att termostaten har en låsfunktion så att du kan bestämma en minimal och maximal temperatur.

tado° Smart Elementtermostat Starter Kit V3+ + 4x Elementtermostater

Om du har gamla radiatorer hemma kan du dra nytta av smarta elementtermostater. De förvandlar vanliga gamla element till smarta element som kan styras via mobilen. Du kan enkelt justera temperaturen för varje enskilt element via en app. Fler smarta funktioner är geofencing (termostaterna känner av din plats och kan sänka temperaturen när du lämnar hemmet) och smart styrning (du kan ställa in automatisk värmereglering). Du får till och med information om kvaliteten på inomhusluften skulle försämras.

Pris: 3699 kr LÄS MER / KÖP

Så fungerar en termostat

Termostaters uppgift är att reglera temperaturen i ett rum. Eftersom du vill ha en behaglig inomhuskomfort utan att behöva kontrollera och justera värmen på dina radiatorer eller centralvärmesystemet, är termostater viktiga. Ibland kan det vara fel på termostaten utan att du vet det. Kanske tänker du att det är fel på radiatorerna men hittar inget fel. Då är det bra att se över termostaten istället. Beroende på vilken typ av termostat det gäller kan funktionerna variera lite. I korthet fungerar en termostat så här:

Traditionella termostater har en central del bestående av bimetall. Bimetallen består i sin tur av två stavar (de består av två sorters metall som sammanfogats). Då olika metaller utvidgar sig olika mycket beroende på temperatur kommer stavarna att böja sig utifrån temperaturen i rummet. När stavarna böjer sig i termostaten kommer de att påverka elementets ventil – antingen kommer flödet av varm- eller kallvatten öka eller minska beroende på rummets temperatur. Det finns en ratt på termostater som du vrider på för att justera bimetallens läge i förhållande till elementets ventil. Det gör att ventilen antingen stängs av eller går igång vid olika temperaturer. Idag finns även termostater med andra reglage, exempelvis en vaxpropp som utvidgar eller minskar och på så vis stänger igen en röröppning. Den typen är vanlig för vattenburna värmeledningssystem och i duschblandare.

En termostat för det centrala värmesystemet.

Vanliga frågor och svar

Det är en apparat som reglerar temperaturen i exempelvis ett rum eller i det vattenburna centralvärmesystemet.

Bland annat radiatortermostater, termostater för golvvärme, kapillärrörtermostater, stavtermostater och rumstermostater.

Det finns olika typer av termostater och de fungerar på olika sätt. Traditionella radiatortermostater har vanligtvis en central del bestående av två bimetallstavar. De reagerar på värmeväxling och böjer sig. När stavarna böjer sig reglerar de samtidigt värmeflödet till radiatorn.

Ofta håller de i minst 20 år, men det kan variera lite beroende på typ.

I korthet fungerar den som en automatisk strömbrytare som slår av och på strömmen till golvvärmen, beroende på om värmen är högre eller lägre än vad du angivit.

Termostaten styr hur varmt elementet blir. Den känner av när det är varmare än vad du angivit, då slår termostaten av värmen så att den regleras till rätt nivå.

Relaterade artiklar