Plåtsax – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En plåtsax fungerar ungefär som en vanlig sax, förutom att den är utformad för att klippa i tunnare metall. Det finns både vanliga plåtsaxar och elektriska saxar. Vi går igenom plåtsaxens olika funktioner samt hur den används.

Innehåll i denna artikel

Funktioner

För att du ska hitta en plåtsax som du är nöjd med behöver du först kontrollera vilka funktioner den har.

  • Typ av plåtsax. Vad som främst skiljer olika plåtsaxar från varandra är vilken form bladet har samt i vilken riktning saxen klipper. De tre vanligaste typerna är rakskurna, förskjutna och vertikala. Den rakskurna plåtsaxen har helt raka blad och ger raka klipp. Förskjutna plåtsaxar finns i två kategorier: högerklippande och vänsterklippande. Högerklippande förskjutna plåtsaxar skär medurs och har vanligtvis gröna handtag. Vänsterklippande förskjutna plåtsaxar klipper moturs och brukar ha röda handtag. I korthet kan man säga att rakskurna plåtsaxar används när du klipper plåttak och vill ha helt raka våder, medan förskjutna varianter används för att få vinklade eller rundade snitt.
  • Material. Kontrollera i vilket material plåtsaxen kan användas. Det finns även plåtsaxar som är avsedda för tjockare läder, kartong och koppar. När du köper plåtsax står det oftast till vilket material den kan användas, samt hur tjockt du kan klippa.
  • Användning. Vanliga plåtsaxar används ofta till att skära igenom tunnare plåt. Kontrollera att saxen klarar av arbetsmomentet.
  • Komfort. Att använda en sax kan snabbt bli påfrestande för handen, kontrollera därför att plåtsaxen har ett bekvämt och ergonomiskt handtag, gärna i gummi för ökad hållfasthet.
  • Tandat blad. Vissa plåtsaxar har tandade blad, vilket gör det ännu enklare att klippa i metall då tänderna får ett bättre fäste och minimerar risken för att du ska glida över arbetsstycket.
  • Färgkod. Plåtsaxar har olika färg på handtaget. Röda handtag innebär att plåtsaxen klipper moturs, gröna handtag innebär att plåtsaxen klipper medurs och gula handtag innebär att plåtsaxen klipper helt rakt.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som påminner om en vanlig sax men som används för att klippa i metall, ofta tunnplåt eller aluminium.

Den kan bland annat användas för att klippa i tunnare plåt och plåttak.

Det finns tre typer av plåtsaxar (förutom elektriska plåtsaxar): plåtsax för raka snitt, plåtsax som klipper moturs och plåtsaxar som klipper medurs.