Sluttningshus / Sutteränghus

Om du ska bygga ett nytt hus på en sluttande tomt så har vi här samlat alla sluttningshus / sutteränghus från svenska hustillverkare. Sortera fram det hus som passar dig bäst.

Trivselhus

Era drömmar, er tomt, er tid och er ekonomi behöver samspela när ni bygger hus. Kanske hittar ni ert drömhus bland Trivselhus husmodeller. Eller vill ni göra en egen variant av en husmodell som passar era behov och drömmar? Trivselhus guidar er hela vägen hem med totalentreprenad.

Visa tillverkare

Lövsta trähus

Lövsta trähus erbjuder arkitektritade och kundanpassade hus av hög kvalitet. Husen byggs av massivt trä (råspont). Inspireras av ett stort utbud husmodeller i såväl klassisk som modern design.

Visa tillverkare

Om Sluttningshus

Ett sluttningshus, även kallat etagehus eller suterränghus, är ett hus som byggs på en sluttande tomt i två eller flera våningar. Vanligtvis bygger man ett suterränghus för att slippa mycket markarbete, på en tomt där markarbete inte vore lönsamt eller där förutsättningar för ett hus av annan modell saknas. Trots att ett sluttningshus ofta är en lösning på ett markproblem, finns det många som tycker om de möjligheter husmodellen erbjuder. Här ska vi titta närmare på de fördelar och nackdelar som finns med att bygga ett sluttningshus.

Fördelar med sluttningshus

Bygg även på en omöjlig tomt

Sluttninghusets främsta fördel är hur konstruktionen gör det möjligt att bygga på tomter där andra hus inte går att bygga, till exempel genom klippiga tomter där sprängning inte är tillåtet eller av annan anledning inte kan genomföras. En tomt som vid första anblick kan verka omöjlig att bygga på kan istället bli perfekta platser för ett sluttninghus med smart utnyttjande av yta och en luftig planlösning som gör det mesta både av de naturliga förutsättningarna på tomten och utsikten.

Spara kostnader genom billigare tomt eller mindre markarbete

Ännu en fördel med att bygga ett sluttninghus eller etagehus är att konstruktionen, trots att den är byggnadsmässigt mer komplex än till exempel ett enplanshus, kan leda till ett betydligt billigare markarbete. Genom att man möjligtvis undviker kostnader för sprängning och bortforsling av massor kan både stora summor och tid sparas in. Då plana tomter är mer populära går dessa även för betydligt högre priser per kvadratmeter vid försäljning, medan sluttande tomter är billigare i inköp. Innan du slår till och köper en sluttande tomt, kontrollera noga förutsättningarna för att konstruera ett sluttninghus på platsen, vilka markarbeten som kommer krävas och kostnaden för dessa.

Skapar förutsättningar för en unik planlösning

Unikt med sluttninghuset är hur man kan skapa en spännande öppen planlösning som ger båda våningar en rymlig känsla och hur den övre våningen ofta lämpar sig väl för en generös balkong på sluttningssidan. Under balkongen väljer många att skapa en uteplats eller altan, som på så vis blir mer skyddad från elementen. Inomhus tycker många om de möjligheter för både socialt liv och privatliv sluttninghuset kan erbjuda, då till exempel ljudstörning från övervåningens golv inte nödvändigtvis påverkar undervåningens alla rum. Man kan på så vis skapa privata hörn i hemmet utan att gå miste om den öppna känslan i vardagsrum eller allrum som är öppet mot det andra planet.

Maximera ytan

Väljer man att bygga ett sluttningshus istället för ett enplanshus på en tomt där man endast står mellan dessa två val, ger naturligtvis sluttninghuset en möjlighet att maximera den totala boytan man kan skapa på tomten. Ett sluttninghus eller etagehus kan kosta mer att färdigställa jämfört med ett enplanshus, men kostnaden per kvadratmeter kan däremot bli lägre. Så småningom, om man en dag planerar att sälja huset, bör man även undersöka slutpriser i området och fundera över om det rent ekonomiskt kan löna sig att bygga ett etagehus istället för ett hus i endast ett plan på tomten.

Gör det mesta av en utsikt

Trots att en sluttande tomt bjuder på en del utmaningar, erbjuder många sluttande tomter även möjligheter att göra något alldeles speciellt av en utsikt. Man behöver inte ha utsikt över hav eller vidsträckta landskap, en utsikt över trädkronor från andra planet kan vara precis lika vackert. Sluttningshuset lämpar sig ofta väl för en generös balkong på det övre planet för middagar och umgänge där man gör det mesta av utsikten över omgivningarna.

En sluttande trädgård kan göras till något extra

Sluttningshuset eller suterränghuset byggs på så vis att båda plan har markkontakt, med den unika möjligheten att skapa direkta utgångar mot trädgården från båda våningar. Trots utmaningarna med att ha en sluttande trädgård ger sluttninghuset ofta även fantastiska möjligheter till socialt liv utomhus, med till exempel förutsättningar för att bygga altaner i flera riktningar och på båda plan. För de som uppskattar känslan av nära kontakt mellan livet inomhus och livet utomhus är sluttningshuset därför ett utmärkt val. En sluttande trädgård kan förutom sociala ytor erbjuda spännande ytor och avsatser för planteringar och stenpartier.

Perfekt för två separata våningar

Om man istället för en öppen och rymlig planlösning söker att maximera boytan för att skapa separata utrymmen finns det inget bättre alternativ än sluttningshuset. Tack vare att sluttningshuset erbjuder markkontakt i två plan gör detta även att två ingångar kan skapas och våningarna kan byggas så att de är helt oberoende av varandra. För de som söker en extra hyresinkomst kan det vara ett utmärkt alternativ att under kort eller lång tid hyra ut den våning som inte ligger i gatuplan, så länge man kan skapa en gång fram till den separata våningen som inte stör familjelivet eller livet i trädgården märkbart. Förutom uthyrningspotential erbjuder förstås denna lösning även möjligheter att skapa ett helt privat utrymme för tonåringen som vill flytta hemifrån, för gästerna som ofta kommer på besök eller för mor- och farföräldrar som hälsar på.

Nackdelar med sluttningshus

Trappor och höjdskillnader inomhus

När man planerar att bygga ett hus i mer än ett plan bör man alltid först tänka över hur länge man ser sig bo i huset och hur behoven kan komma att förändras över tid. Ett hus med trappor och höjdskillnader kan idag verka som en bra lösning på en sluttande tomt, men med tiden och åldrande knän kan det visa sig vara en utmaning. Vill man skapa ett livslångt hem gör man rätt i att fundera över lösningar som gör att huset är bekvämt och tillgängligt genom alla livets skeden.

Säkerheten för barnfamiljer

Som med alla hus byggda i två eller flera våningar eller där trappor finns, finns även en risk för fallskador som kan minimeras om man bor i ett enplanshus. I sluttningshuset finns höjdskillnader som gör att barnfamiljen kommer behöva tänka på säkerhetsanordningar kring trappor. Detta kan begränsa framkomligheten och göra att huset känns mer uppdelat även för de vuxna familjemedlemmarna, vilket förstås påverkar charmen med planlösningen. Vissa småbarnsfamiljer väljer därför hellre ett enplanshus än ett sluttningshus eller ett hus med flera våningar.

Trappor och höjdskillnader utomhus

Tänk även på att en sluttande tomt innebär svårigheter att ta sig fram i trädgården för svaga knän och leder, att trädgårdsarbetet kan bli betydligt mer krävande om tomten sluttar kraftigt och det till exempel inte går att ta sig fram med gräsklippare. Även vintertid kan snöskottning av trappor utomhus bli en ordentlig utmaning. En sluttande tomt erbjuder förstås sällan de öppna ytor som krävs om man önskar en större gräsmatta för aktiviteter, men ger istället möjligheter till kontakt med trädgården direkt från båda plan.

Energikostnader kan öka

I sluttningshus eller suterränghus väljer man ofta en öppen planlösning, där de två eller flera våningarna är sammankopplade genom öppna ytor vilket gör att huset känns luftigare, högre i tak och kan göra det mesta av en utsikt. Tyvärr kommer den öppna planlösningen på höjden med nackdelen att både uppvärmningskostnader och nedkylningskostnader kan komma att öka. Detta då de olika våningarna inte kan klimatkontrolleras separat så som ett tvåvåningshus utan öppen planlösning. Söker man ett hus med riktigt låg driftskostnad gör man oftast rätt i att välja ett enplanshus eller möjligtvis ett tvåplanshus med stängd planlösning mellan de olika våningarna.  

Färre färdiga husmodeller att välja bland

Det finns många sluttninghus att välja bland hos hustillverkarna, men förstås inte lika många alternativ och flexibilitet som om man bygger på helt plan mark. Tänk även på att planlösningen i ett sluttningshus måste vara ännu mer flexibel än ett enplanshus eller tvåplanshus, och kunna anpassas efter var entréplan placeras. Placeras entrén på undre våningen vill man troligtvis ha garage, kök, vardagsrum eller allrum på detta plan, med sovrum på det övre. Placeras entrén istället på det övre planet föredrar många att flytta ner sovrummen samt även badrum och förråd till det undre planet och bygga ett externt garage. Kostnaden för dessa specialanpassningar kan göra att slutpriset för bygget ökar, särskilt om det blir nödvändigt att anlita en arkitekt. Kontrollera vilka möjligheter just din hustillverkare erbjuder.

Separata plan kommer med nackdelar 

Som ovan nämnt är sluttningshuset ett utmärkt alternativ för den som söker att hyra ut ett plan av hemmet eller använda det som självständigt boende för gäster, far- eller morföräldrar, eller tonåringen som vill flytta hemifrån. Då finns möjligheten att helt separera de två planen och med enkelhet skapa entréer i vardera markplan, varje våning med sin egen möjlighet till altan eller privat trädgård. Det man måste tänka på om man väljer att bygga ett sluttninghus med två ingångar, utan kontakt mellan det övre och inre planet inomhus, är framkomligheten till de två planen, det framtida försäljningsvärdet samt hur de framtida behoven kan komma att påverkas negativt. Undersök noga möjligheterna till framkomlighet på utsidan av huset till den separata ingången, om trappor behöver konstrueras, hur dessa påverkar insynen på planet i gatunivå och fundera över hur trappor utomhus kan komma att behöva skötas under årets kalla månader för att garantera enkel tillgång till husets båda plan. Fundera över om försäljningsvärdet kan påverkas negativt eller positivt av att separera de två planen, samt kostnaden för att öppna upp mellan dessa om familjens behov skulle komma att förändras i framtiden.