golvläggare

Hitta en golvläggare

Dags att byta golv? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på golvläggningen. Här får du även veta vad kostnaden för golvläggning är och hur du själv kan lägga golv hemma.

Få offerter från golvläggare

Vad kostar det att lägga golv?

Vad en golvläggare kostar att anlita varierar en del beroende på vad du bor. I regel är det något dyrare att anlita golvläggare i Göteborg, Malmö och Stockholm, medan mindre städer kan vara lite billigare. De allra flesta golvläggare tar betalt per timme och med priser på mellan 350 – 650 kronor (inklusive moms). Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du behöver hjälp att lägga nytt golv eller med golvslipning. Kostnader för golvläggning innefattar i regel:

 • Rivning av det gamla golvet
 • Läggning av det nya

Exakt hur omfattade förarbetet är beror på vilken typ av golv det gäller. Ett gammalt plankgolv som ligger direkt på bjälklaget kan behöva ny isolering i samband med golvbytet. Är underlaget i fint skick och det gamla golvet är vanlig parkett brukar det räcka med att lägga det nya golvet direkt på det gamla underlaget.

Hitta din lokala golvläggare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta golvläggare
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du lägger golv

Oavsett om du väljer att byta golv själv eller anlita en golvläggare som hjälper dig, finns det en del saker att tänka igenom innan du börjar. Det finns olika typer av golv, dels sett till färg, dels till material, skötsel och hållbarhet. Om du har hund hemma kan exempelvis ett vinylgolv vara praktiskt. Det repas inte särskilt lätt, är underhållsfritt och har en mjukare yta än trä. Det dämpar ljudet från hundens tassar. Andra golvtyper är:

 • Parkettgolv. Ett golv som är uppbyggt i flera skikt varav det översta kallas för slitskikt. Det översta skiktet är det man ser och går på och det kan vara tillverkat i många olika träslag, exempelvis ask, bok och ek. De underliggande skikten är ofta tillverkade av furu eller gran. Det går att slipa om ett parkettgolv, men inte hur många gånger som helst.
 • Massivt trägolv. Massiva trägolv läggs på ett annat sätt än parkett, som vanligtvis läggs i stavar. Massiva trägolv limmas oftast i fogen eller spikas ner i underlaget. Fördelen med massiva trägolv är att de kan slipas om många gånger och får ofta en vacker karaktär med tiden. Dessutom kan du förändra golvets utseende genom olika behandlingar, som olja, målning eller vaxning.
 • Laminatgolv. Ett golv som består av tre skikt: balansskiktet, kärnan och det plastbehandlade ytskiktet. Laminatgolv kan se ut hur som helst eftersom dess ytskikt består av ett fotobehandlat papper. Det kan alltså se ut som äkta trä eller sten. Ovanpå själva mönsterskiktet ligger en tålig plastfilm som skyddar golvet.
 • Linoleumgolv. Ett golv framtaget av bland annat linolja, sågspån, korkmjöl, harts och naturmaterial. Golvet är reptåligt och har en viss självläkning av små repor.
 • Klinker. Ett keramiskt golv som oftast används i badrum, men det är även praktiskt i exempelvis kök, hall eller tvättstuga. Golvet är mycket slitstarkt och tål fukt.

Så väljer du rätt färg på golv

När du kommit fram till vilken typ av golv du vill lägga är det dags att välja själva utseendet. Ett parkettgolv eller massivt trä golv kan se ut på många olika sätt beroende på träslag och nyans. Här är några tips när du väljer utseende:

 • Mörka golv. Sväljer en hel del ljus, men skapar samtidigt en varm och ombonad känsla i rummet.
 • Ljusa golv. Kan skapa illusionen om att rummet är större och reflekterar ljuset.
 • 1-, 2- eller 3-stavparkett. Om du ska lägga ett parkettgolv kan du välja bland olika mängd stavar. Ett tips är att välja 1- eller 2-stavigt om rummet är stort och 3-stavigt om det är ett mindre rum.
 • Riktning på golvet. När du ska utföra golvläggning är det viktigt att riktningen på golvet blir rätt. Vilket håll du lägger golvbrädorna åt kommer påverka känslan i rummet. Vanligtvis lägger man golvet i längdriktning mot ljuset. Men det är inte alltid möjligt eftersom det beror på var fönstren sitter och formen på rummet. Till exempel kanske rummet är långsmalt med fönster i längdriktningen. Lägger du brädorna i längdriktningen förstärker du formen, lägger du brädorna i riktning mot fönstren, förstärker du istället ljuset.

Här kan du köpa material till golvläggningen

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Tips när du anlitar golvläggare

Det första steget till att anlita en golvläggare är att planera. Först och främst är det bra att komma fram till vilket golv du vill lägga, räkna på vilken budget du har och sedan komma fram till exakt vad du behöver hjälp med. Tänker du riva det gamla golvet själv och fixa med lister och andra detaljer? Eller vill du leja bort hela arbetet? När du skickar din offertförfrågan är det bra att du specificerar alla detaljer så noggrant som möjligt. Ange till exempel hur många kvadratmeter det gäller, om du har särskilda önskemål gällande golvvärme och om du önskar få tips om golv. Många golvläggare har bra kontakt med byggvaruhus som kan erbjuda bättre priser för golv. Andra saker som är bra att fundera på innan du kontaktar golvläggaren:

 • Transport och bortforsling. Har du möjlighet att göra dig av med det gamla golvet själv? Eller behöver du hjälp med bortforsling? Vill du att golvläggaren ska inkludera materialet i offerten och även ta med det?

Ju mer du specificerar i offertförfrågan, desto mer specifika kostnader för golvläggning kan hantverkaren få med i offerten.

Kostnad för att lägga golv

Vad det kostar att lägga ett nytt golv varierar och beror bland annat på vad golvläggaren tar i timpenning och vilken typ av golvmaterial det rör sig om. Arbetet är olika beroende på om det är klinker eller fiskbensparkett som ska läggas. Hur det befintliga undergolvet ser ut kommer också påverka tidsåtgång och i slutändan totalkostnaden.

Räkna med att golvläggaren tar mellan 350 och 650 kronor i timmen. Då är inte ROT-avdraget inräknat, det kommer ge dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor. ROT-avdraget gäller endast för arbetskostnaden, inte för material och kringkostnader.

Det är ganska stor skillnad beroende på vilket golvmaterial du väljer:

 • Parkett. 150 – 500 kronor/m2 (klickparkett är billigast)
 • Linoleum. 300 – 400 kronor/m2
 • Klinker. Från 200 kronor/m2
 • Laminat. 50 – 300 kronor/m2
 • Massivt trä. 300 – 400 kronor/m2 (svårt att lägga själv)

Golvläggning – hur gör man?

Om du inte tidigare lagt golv är klickgolv praktiskt, det är förhållandevist enkelt att lägga själv. Klickgolv är ett golv med en mekanisk limfri klickfog. Klickgolv kan vara tillverkat i såväl parkett som laminat eller härdat trä. Precis som med många andra renoveringsprojekt kräver även golvläggning ett mycket noggrant förarbete. Underlaget måste vara slätt, bärkraftigt, torrt och sprickfritt. Beroende på vad som finns under ditt befintliga golv kan du behöva ta bort det. Har du i nuläget en heltäckningsmatta måste du ta bort den innan du lägger ett nytt golv eftersom mattan är mjuk och kommer leda till att golvet sviktar och rör sig.

Är underlaget kakel kan det ligga kvar om du ska lägga ett laminatgolv eller parkettgolv. Kom dock ihåg att lägga en ångspärr och ett lager underlagsfoam innan du lägger golvet.

Om du vill lägga golv på betongplatta är det viktigt att du kontrollerar fukthalten. Om betongen innehåller fukt kan den riskera att tränga upp i det nya golvet. Lägg därför ut en plastfolie (0,2 millimeter PE-folie) som överlappar med minst 20 centimeter.

Har du en gammal plastmatta som du vill lägga golv på? Det fungerar i regel bra, men då gäller det att mattan är ren och hel. Är det luftbubblor och stora sprickor i den riskerar det nya golvet att knarra och svikta.

Golvläggning tips!

Ska du lägga golvet själv är det bra att du införskaffar några praktiska golvläggningsverktyg. Se till att du har tumstock, penna, hammare, lövsåg (eller fogsvans), vinkelhake, slagkloss och distansklossar, borrmaskin och slagjärn.

Vanliga frågor och svar

En golvläggare tar vanligtvis mellan 350 och 650 kronor i timmen. Hur lång tid det tar att lägga golv beror på vilken typ av golv det rör sig om, samt hur omfattande förarbetet är (rivning av det gamla golvet, spackling och liknande).

Medellönen för en golvläggare är 31 900 kronor (2022), men det skiljer sig en del beroende på var golvläggaren arbetar.

Golvläggaren arbetar i slutskedet av ett byggnadsprojekt och lägger golvens ytskikt. En golvläggare kan även arbeta i våtrum med att lägga plastmatta.

Oftast tar golvläggare timbetalt och kostnaden är mellan 350 och 650 kronor (inklusive moms) och innan ROT-avdrag.

Klickgolv är inte särskilt svårt att lägga själv.

Klickgolv.

Materialkostnaden ligger på cirka 150 – 250 kronor per m2.

Lär dig mer om golv

Här hittar du fler artiklar om golv. Bland annat kan du lära dig hur du lägger golv själv, om skillnaden mellan olika material och om olika golvbehandlingar.