Slipa betonggolv – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Det är viktigt att slipa betonggolv eftersom den förstärkande ballasten då blir blottad, vilket gör golvet mer slitstarkt. Passar du även på att polera betonggolvet får du en slät och jämn yta och ett vackert golv som passar lika bra i verkstaden som i köket. Här går vi igenom hur du polerar och slipar betonggolv – steg för steg.

Det är inte så konstigt att betonggolv har blivit så populära under senare år. Betonggolv hör till en av de mest beständiga golvtyperna. Dessutom är betong förhållandevis billigt i jämförelse med andra golvmaterial. Det fungerar dessutom i våtrum eftersom materialet är vattentåligt. Att slipa betonggolv är extra viktigt om du ska använda golvet som det är, till exempel i ett varulager, garage eller till och med i hemmet för en mer industriell stil. Men det är även bra att slipa en betongplatta även om du planerar att lägga ett annat golv ovanpå, då får du en jämn yta att arbeta med. Vilken känsla du vill få till avgörs av polering, ytbehandling och eventuell målning.

Slipning i tre steg

Du behöver en särskild slipmaskin, en så kallad diamantslip. Anledningen är att betong är så pass hårt att en vanlig slipmaskin inte räcker. Det finns gott om företag som hyr ut maskiner om du vill slipa betonggolvet själv. Vanligtvis delar man upp slipningen a i tre steg:

  1. Grovslipning. Det första steget handlar om att slipa bort grova ojämnheter i betongen. Har du gjutit korrekt och sett till att plana ut eventuella ojämnheter är detta moment inte särskilt krångligt. Med rätt typ av maskin kan du jämna till golvets ojämnheter. Det som kan vara svårt med grovslipningen är att se var ojämnheterna är. Man kan vattenbegjuta golvet för att på så vis se var någonstans golvet är högre eller lägre. Vid grovslipning slipar man bort cirka tre millimeter. Ytan på betongen blir repig och utgör ett bra underlag för polering och målning.

Kom ihåg!

När du använder en riktig betongslip är det viktigt att du ständigt rör maskinen över golvet. Stannar du endast någon sekund på samma ställe finns det stor risk att den grova slipkoppen gräver ner sig någon centimeter, vilket blir krångligt att åtgärda i efterhand.

  • Sidenmatt polering. För att få bort den ruggade ytan i betongen behöver du polera ytan. Det är enkelt att polera betonggolv själv om du använder en finare industridiamanslip.
  • Blank polering. Vill du ha ett blankare och slätare golv fortsätter du sedan med en ännu finkornigare diamantslip, ungefär 3 000 grit (finhet). För en blank och sidenaktig yta är det viktigt att förarbetet görs noggrant. Med andra ord gäller det att slipa ner varenda liten ojämnhet i golvet. Sedan jobbar man sig uppåt med finare slip, från diamantkornsstorlek 150 grit upp till 3 000 grit.
Ett slipat betonggolv.
Hitta en expert som kan slipa betonggolv

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Glättning och porfyllning

Efter den första grovslipningen är det vanligt att golvet har synliga porer, de kommer från luftbubblor i gjutningen. Ofta kan man få bort den här typen av skavanker genom glättning (en särskild maskin med ett ”helikopterblad” som förs över hela golvet innan betongen härdat helt). Det är även möjligt att täppa igen porerna med en så kallad slurry, en lättflytande blandning av cement och vatten. Är hålen större kan du även blanda i lite sand. Mixa blandningen tills konsistensen känns lagom och använd som ett spackel att fylla igen porerna med. Torka sedan av med en fuktig trasa eller svamp, ungefär som när du fogar kakel.

Många som gjuter betonggolv anlitar skickliga hantverkare som glättar golvet med en särskild glättningsmaskin. Processen gör att betongen blir av med sin ”gjuthud” som ofta är lite ojämn och porös. En fördel med maskinglättning är att resultatet ofta blir jämnt och golvet får en fin grå färg, vilket vanligtvis är vad man eftersträvar. Skulle golvet vara väldigt ojämnt, till exempel om gjutningsarbetet inte har gjorts korrekt, kan man gå in med flytspackel istället. Det går bra att slipa flytspackel efter att det härdat ordentligt.

Ytbehandlingar till betonggolv

I regel behöver du behandla ett betonggolv, det gör du med valfri ytbehandling. Ytbehandlingar är särskilt viktigt om du ska använda betonggolvet som det är. Ska du däremot lägga ett annat golv ovanpå, som en träparkett, behöver du varken polera eller ytbehandla betongen. Ytbehandling används för att dammbinda betongen samt för att göra golvet mer resistent mot smuts. Det blir dessutom enklare att rengöra.

Eftersom olika ytbehandlingar kan ge varierande resultat kan det vara bra att testa flera ytbehandlingar på en testgjutning först. Några av de vanliga ytbehandlingarna för betong är:

  • Silan
  • Vattenglas
  • Såpa
  • Vax
  • Olja
  • Paraffin
  • Harts
  • Lack

Om du vill måla golvet i en viss kulör kan färgen räcka som ytbehandling eftersom betongfärger och betonglack har slitstarka egenskaper. Många gånger används just vattenglas som ytbehandling, som har en tät- och hårdgörande effekt på betongen.

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Beroende på vad du ska använda golvet till kan det vara bra att slipa golvet. Även om du ska lägga ett annat golv ovanpå en gjuten betongplatta behöver du ofta slipa ner ojämnheter så att golvet blir helt plant.

Efter att du har slipat betonggolvet behöver du vanligtvis polera det, åtminstone om du ska använda betonggolvet som det är. För att ytan ska bli mer motståndskraftig mot smuts och slitage är en ytbehandling att föredra. Det finns flera typer av ytbehandlingar att välja bland, de olika varianterna har olika egenskaper. Vattenglas används exempelvis för att ge betongen en tätare och mer hårdgörande yta.

Vid gjutning kan luftbubblor bildas under gjutningsprocessen, vilket gör att golvet ser ut att ha små porer. Du får bort dem genom att glätta golvet med en särskild glättningsmaskin. Kom ihåg att detta måste ske innan betongen har härdat helt. Om betongen redan är härdad kan du antingen fylla igen mindre håligheter med en cementblandning, alternativt behandla golvet med flytspackel.

När du ska slipa ett betonggolv är det viktigt att du skyddar både händer, ögon och öron. Använd skyddsglasögon mot dammet som bildas, hörselkåpor mot oljudet som maskinen för och ett par ordentliga arbetshandskar. Slipmaskinen är mycket kraftfull (den snurrar cirka 10 000 – 20 000 varv i minuten) så se till att hålla i slipen med ett ordentligt grepp. Har du hyrt en golvstående slipmaskin blir jobbet säkrare än en handhållen modell.

Betongen måste vara härdad och torr innan du slipar. Hur lång tid det tar beror på betongens tjocklek, vilken temperatur den gjöts i och luftens fuktighet. En betongplatta som är 10 centimeter tjock, med vct 0,5 (vct är mått på hur mycket vatten som använts vid gjutningen) och som gjöts i temperatur på cirka 18 grader och 60 % luftfuktighet torkar på cirka 45 dagar.

Relaterade artiklar