Garden Office

Det är många som jobbar hemifrån men för att arbetsmiljön ska bli bra behövs ofta en avskild och ändamålsenlig plats. Ett exempel på en sådan arbetsplats är ett garden office. Där får du lugn och ro och efter arbetsdagen kan du stänga dörren till ditt hemmakontor och gå ”hem” till din vanliga bostad.

Arbeta ostört

Ett hemmakontor, eller ett garden office som det också kallas, kan byggas som ett mindre attefallshus eller en friggebod. För en relativt låg kostnad kan du få en separat arbetsplats, även om den ligger i anslutning till hemmet. Om du har hemmakontoret på köksbordet eller i vardagsrummet är det lätt att bli distraherad av annat, kanske barn som vill ha din uppmärksamhet eller andra störmoment. Det kan vara lockande att ”passa på” att utföra vanliga vardagssysslor som att hänga tvätt, plocka ur diskmaskinen eller dammsuga. När du har ett garden office har du ett riktigt kontor utanför hemmet, även om det är precis utanför. Den som kan gå i väg till sitt hemmakontor och slipper sitta i den vanliga hemmamiljön arbetar troligtvis mer effektivt.

En liten friggebod kan räcka som kontor, beroende på vilken sorts arbete du har och vad du föredrar. Det finns också större småhus att välja bland, som attefallshus till exempel. Vilken typ av hus du väljer beror på vad du vill ha på kontoret, som toalett, kökspentry, kanske en liten soffhörna eller en extra arbetsplats för gäster och kollegor. Eller räcker det med att det finns plats för skrivbord och kontorsstol?

Priset styr möjligheterna

Det finns många typer av garden office. Du kan bland annat välja olika storlek, planlösning och design. Om du har möjlighet att ställa hemmakontoret på en vacker plats, till exempel med närhet till naturen, är det förstås trevligt att kunna sätta in stora glaspartier som öppnar upp och suddar ut gränsen mellan utomhus och inomhus. Stort ljusinsläpp och närheten till naturen kan ha en lugnande inverkan och göra det lättare att koncentrera sig. Vill du kunna arbeta och vistas i hemmakontoret hela dagen är det en fördel om det finns badrum och ett litet kök. Det kostar såklart mer eftersom du då behöver dra in vatten och avlopp. Du kommer med största sannolikhet att behöva dra in el till kontoret. En fördel med att ha både el, vatten och avlopp är att hemmakontoret då kan fungera som gästrum under helger och semestrar.

Inred garden office på rätt sätt

Det finns många nyckelfärdiga hus och byggsatser att välja på. Här ovan ser du en lista över hustillverkare och vad deras husmodeller kostar. Vanligtvis är garden office ganska små, runt 15 kvadratmeter, vilket är praktiskt då huset räknas in under friggebodsreglerna. Du kan läsa mer om reglerna för friggebod längre ned. Även om 15 kvadratmeter ofta är tillräckligt stort för ett hemmakontor gäller det att inreda utrymmet på ett genomtänkt sätt. Det finns flera sätt att göra det på. Du bör tänka igenom följande:

 • Belysning
 • Möblering
 • Färgval
 • Detaljer

Belysning

Belysningen är en viktig del i vilket rum som helst. Om ditt garden office redan har stora fönsterpartier med naturligt ljusinsläpp kommer du få tillräckligt med ljus utifrån. Men under vinterhalvåret och också tidiga morgnar och mörka eftermiddagar behöver du komplettera med mer ljus. Vilken typ av belysning som behövs beror lite på vilken sorts arbete du utför. En person som har ett synkrävande arbete, till exempel som läser texter eller utför ritningsarbeten, behöver ofta extrabelysning. Arbetsmiljöverket har bra riktlinjer för hur kontor bör belysas. Vanligt kontorsarbete kräver exempelvis allmänbelysning på 300 lux och platsbelysning på 500 lux.

Lux är ett värde på hur mycket ljus som träffar en yta, alltså hur ljust det är på en viss plats. Lumen är ett mått på själva ljusflödet, som beskriver hur stark en LED-belysning är. Förr, när glödlampor användes, angavs ljusstyrkan i watt, men nu anges den i lumen. Många känner till watt och vet hur stark en lampa med en viss watt är, men det är lite svårare med lumen. Här är en jämförelsetabell.

Glödlampa wattGlödlampa lumen
15 W80 – 100 lm
25 W180 – 200 lm
40 W350 – 400 lm
60 W600 – 700 lm
75 W750 – 850 lm
100 W1 000 – 1 200 lm

Enligt Arbetsmiljöverket har kontorsbelysning vissa riktmärken för vad den minsta belysningsstyrkan bör vara. Den skiljer sig beroende på vilken sorts kontorsarbete det rör sig om.

ArbetsfunktionAllmänbelysningPlatsbelysning
Arkivering200 lm300 lm
Vanligt kontorsarbete300 lm500 lm
Synkrävande arbete300 lm750 lm
Ritarbete500 lm1 500 lm
Konferens200 lm500 lm

Möblering

Det finns många saker att tänka på när du möblerar ett hemmakontor. Det gäller såklart att ta hänsyn till utrymmets förutsättningar. Till exempel behöver du först veta var fönstren och dörrar finns, hur ljuset släpps in och hur själva planlösningen är upplagd. Om du arbetar vid en skärm är det sällan bra att sitta med ljusinsläppet i ryggen eftersom det gör det svårare att se vad som visas på skärmen. Helst ska du sitta med ryggen mot en vägg och kunna ha uppsikt över både fönster och dörrar. Det finns en anledning till att det kan kännas olustigt att sitta med ryggen mot en dörr – du har inte koll på vem som kommer in. Instinktivt gör det oss oroliga och ofokuserade. Om du inte har möjlighet att sitta med ryggen mot en vägg kan du ställa en högre bokhylla bakom skrivbordet. Då får du en avgränsning samtidigt som hyllan kan användas som förvaring.

Det är även viktigt att hålla ordning och reda på kontoret, i synnerhet om det är litet till ytan. Det är ofta svårare att koncentrera sig i ett stökigt rum. Satsa på olika typer av förvaringsmöbler och utnyttja även väggarna till förvaring i form av vägghängda hyllor. Hurtsar med lådförvaring är också praktiskt, särskilt om de har hjul. Då kan du enkelt flytta runt dem.

Färgval

Det är ingen hemlighet att färger påverkar människor på olika sätt. Lugna färger som blått, grönt, grått och beige är bra färgval till kontor och särskilt i den del där du arbetar. Men om du även ska ha en sittavdelning, exempelvis en fåtölj eller en soffa i kontoret, kan du med fördel använda andra färger för den hörnan. Starkare färger som rött, orange och gult ger oss energi, men endast tillfälligt. Det finns alltså bra anledning till att soffhörnan kan ha lite starkare färger. När du tar en paus för en kopp kaffe och sitter i den hörnan kan du hämta ny energi innan du går tillbaka till skrivbordet där väggarna är i lugnare toner. Det är också bra att välja ljusa färger, oavsett vilken kulör det är på väggarna.

Det har gjorts flera undersökningar om hur färger påverkar oss människor. Forskare på Lunds universitet gjorde en undersökning för att mäta hur olika färger påverkade arbetsförmågan. Testpersonerna fick arbeta i ett rött, respektive ett blått rum. Man kunde tydligt se att det blå rummet hade lugnande effekt på testpersonerna medan det röda rummet ökade hjärnaktiviteten. Den röda färgen gjorde testpersonerna mer produktiva men de blev också mer stressade. För långvarig koncentration var det blå rummet bättre.

Satsa gärna på lugna färger till rummets stora ytor, som väggarna, och välj sedan några detaljer i rummet som får en starkare och piggare färg, till exempel vissa utvalda kuddar eller andra textilier.

Så här påverkar färgerna oss:

 • Rött. En stimulerande och uppiggande färg som ökar produktiviteten men som har en stressande effekt på längre sikt.
 • Gult. En energigivande färg som ofta förknippas med glädje och optimism. Fångar uppmärksamheten och skärper sinnet.
 • Blått. En lugnande färg som ökar kreativiteten och koncentrationen. Kan med fördel kombineras med piggare färg.
 • Grönt. En lugn och harmonisk färg som har en avslappnade effekt. Förknippas ofta med naturen och kan med fördel användas i kontoret genom växter och textilier.
 • Beige. En neutral och avkopplande färg som kan bli omotiverande och upplevas som trist om den inte kombineras med andra färger.

Detaljer

För att kontoret ska kännas inbjudande och trevligt behövs vissa detaljer. På skrivbordet är det ofta bra att hålla rent och städat, men ställ gärna dit en växt, en skrivbordslampa och några mindre detaljer, till exempel:

 • Pennkopp
 • Ett personligt inslag (ett foto eller en personlig detalj du gillar)
 • Något som motiverar dig (en jordglob, ett citat eller en bok du gillar)
 • En växt (det är bra att få in grönska på kontoret)

Beroende på storleken på ditt garden office kanske du har plats för en sitthörna med fåtölj och ett litet bord. Här kan det vara fint att lägga ut lite tidningar eller ställa dit ett värmeljus. På väggarna kan du naturligtvis också hänga upp saker, som tavlor, en stor karta eller hyllor. Funktion är det viktigaste men du ska naturligtvis inreda kontoret så att det känns inspirerande och motiverande. Då blir det roligare att vistas där och få jobbet gjort.

Byggregler för garden office

Garden office är mindre stugor och hus som inreds som ett hemmakontor. De finns att köpa som både nyckelfärdiga alternativ och som byggsatser. Beroende på husets storlek skiljer sig ofta bygglovsreglerna. Ett litet hemmakontor på högst 15 kvadratmeter räknas som friggebod.

Regler för friggebod

 • Får vara max 15 kvadratmeter (yttermått).
 • Taknockens maxhöjd får vara max 3 meter.
 • Måste byggas som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Du kan alltså inte uppföra en friggebod på en tomt som saknar bostadshus.
 • Måste vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad.
 • Ska friggeboden placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs ett godkännande från de berörda grannarna, helst skriftligt.
 • Ska friggeboden byggas i närheten av ett strandområde krävs vanligtvis stranddispens.
 • Varken bygglov eller bygganmälan krävs.
 • Får inte inredas som självständig bostad.

Då det kan förekomma lokala avvikelser är det alltid bra att dubbelkolla med byggnadsnämnden i kommunen där du bor.

Om du planerar att bygga ett större garden office, exempelvis i attefallsmodell, är reglerna lite annorlunda.

Regler för attefallshus

 • Inget bygglov krävs.
 • Bygganmälan till byggnadsnämnden och ett startbesked krävs.
 • Får max vara 30 kvadratmeter.
 • Taknockens maxhöjd får max vara 4 meter.
 • Ska attefallshuset placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs ett godkännande från de berörda grannarna, helst skriftligt.
 • Ska attefallshuset byggas i närheten av ett strandområde krävs vanligtvis stranddispens.
 • Får inredas som självständig bostad.

Då det kan förekomma lokala avvikelser är det alltid bra att dubbelkolla med byggnadsnämnden i kommunen där du bor.