Poolhus

Ett poolhus är praktskt och trevligt att ha i anslutning till poolen. Det kan användas som omklädningsrum, relaxavdelning, förråd eller som ett gästhus. Här hittar du olika typer av poolhus i olika prisklasser och från flera hustillverkare.

Praktiskt och snyggt

Många funderar över om det är värt att investera i ett poolhus. Räcker det inte med pool? Kostnaden för ett poolhus kan variera kraftigt, beroende på storlek, materialval och funktioner. Poolhuset kan vara byggt som en enkel liten friggebod eller som ett större attefallshus med el, vatten och avlopp. En del poolägare väljer att investera i ett poolhus som sedan fungerar som både förråd och relaxavdelning. Vissa bygger en bastu, andra drar in vatten och avlopp för att kunna ha en dusch i poolhuset. Det är bekvämt att kunna byta om och duscha precis i anslutning till poolen istället för att behöva gå in i huset för att byta om.

Är byggnaden tillräckligt stor finns det även möjlighet att använda poolhuset som gäststuga eller gästrum. Attefallshus är populära varianter för poolhus eftersom de kan byggas upp till 30 kvadratmeter och därmed rymma både badrum, ett sovloft och ett allrum. Installeras två stora dubbeldörrar eller en skjutbar glasvägg går det även att öppna upp huset mot pooldäcket, vilket kan vara trevligt under sommaren.

Poolhus med bastu

Ett poolhus kan vara vinterbonat eller användas som ett oisolerat uterum. Det kostar mer att vinterbona utrymmet, men å andra sidan kan du använda huset hela året, även under vintern. En fördel med att bygga ett poolhus med bastu eller andra funktioner är att du kan njuta av badsäsongen längre. Även om poolen inte används under vintern kan ändå poolhuset bjuda in till socialt umgänge, till exempel för ett härligt bastubad. Ett poolhus kan även inredas med ett badrum eller en jacuzzi. Om bastu är viktigt finns det även hustyper som kallas för just bastuhus som levereras nyckelfärdiga med bastuinredning och skorsten (om du väljer vedeldat alternativ).

Poolhus med gym

Om du har en stor tomt och utrymme för ett poolhus kan huset även fungera som ett eget hemmagym. I ett attefallshus finns det 30 kvadratmeter stor yta, alltså tillräckligt med plats för såväl fria vikter som ett par maskiner (crosstrainer är exempelvis en komplett träningsmaskin). Inred attefallsstugan med ett ljudabsorberande golv. Golvets gummerade yta gör att du slipper bekymra dig för att få fula märken i golvet när du ställer ner vikterna. Ett tips är att sätta speglar längs ena väggen av poolhuset. Då upplevs utrymmet som större samtidigt som du kan se dig själv när du tränar.

Om du inte behöver ett komplett badrum i poolhuset kan du istället få plats med både ett gym och en bastu. När det blir varmt är det bara att gå ut på pooldäcket och kliva ner i vattnet.

Användning av poolhus

Poolhuset kan alltså användas till många saker, det beror helt enkelt på behov, önskemål och budget. Ett mindre poolhus, exempelvis i friggebodsmodell, kan också vara praktiskt för att ha alla pooltillbehör på en och samma plats. Poolrobot, rengöringsmedel, leksaker och annat som hör poolen till tar upp en del plats. Då är det bekvämt att förvara allt i närheten.

Slipp bygglov

Beroende på poolhusets storlek har du möjlighet att undgå bygglov. Vill du slippa göra en bygganmälan måste poolhuset dock vara högst 15 kvadratmeter och räknas som en friggebod. För att poolhuset ska räknas som friggebod måste det även uppfylla andra krav.

  • Vara max 15 kvadratmeter.
  • Vara högst 3 meter till taknock.
  • Inte ligga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen (i så fall krävs godkännande från grannarna, helst skriftligt).
  • Användas som ett komplementhus (det måste finnas ett en- eller tvåbostadshus på tomten).

Ska friggeboden exempelvis utrustas med bastu och skorsten finns det andra typer av krav att ta hänsyn till. Till exempel krävs det som regel en bygganmälan för att installera en skorsten.

Om poolhuset ska vara större än 15 kvadratmeter men högst 30 kvadratmeter faller det istället under reglerna för attefallshus. För att poolhuset ska räknas som attefallshus måste det uppfylla vissa krav.

  • Vara max 30 kvadratmeter.
  • Vara högst 4 meter till taknock.
  • Inte ligga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen (i så fall krävs godkännande från grannarna, helst skriftligt).
  • En bygganmälan ska lämnas in och ett startbesked ska ges innan bygget får påbörjas.

Det krävs inget bygglov för att bygga ett attefallshus, men en anmälan ska lämnas in till byggnadsnämnden och ett startbesked ska ges. Kommunen tar oftast ut en kostnad för startbeskedet. Innan du påbörjar bygget kan det vara bra att kontrollera med kommunen där du bor eftersom lokala avvikelser kan förekomma.

Nyckelfärdigt, byggsats och lösvirke

Det första du måste ta beslut om är om du (eller hantverkare) ska bygga huset helt från början eller om du köper nyckelfärdigt hus eller huset i byggsats. Om du är händig och bra på att snickra kan du välja att köpa och bygga poolhuset i lösvirke. Då får du själv bygga ihop det, alternativt anlita snickare som gör det åt dig. Den här lösningen är den billigaste när det gäller materialet, men kan bli dyrare när man inkluderar kostnad för hantverkare. Det finns även andra alternativ, till exempel byggsats och nyckelfärdigt.

Här är skillnaden mellan de tre alternativen

  • Lösvirke. Lösvirke kallas det när poolhuset byggs från grunden (planka för planka). Fördelen med lösvirke är att du har större chans att påverka husets design och utseende. Priset är vanligtvis lägre för lösvirke, i alla fall om du själv kan bygga.
  • Byggsats. Byggsatsen kan liknas vid en IKEA-möbel. Ett poolhus som levereras som paket med utmärkning för hur du ska sätta ihop huset. Fördelen med byggsatser är att arbetet går snabbare då det är betydligt enklare att endast montera ihop delarna än att själv åka till brädgården för att köpa in allt material och sedan såga ut det. Nackdelen med byggsatser är att du inte får ett helt unikt hus samt att kostnaden är högre än för lösvirke.
  • Nyckelfärdigt. Vad som definierar ett nyckelfärdigt poolhus varierar lite mellan olika hustillverkare men i regel innebär det att huset levereras färdigt både ut- och invändigt. Ofta är både elen och VVS-installationen utförd och ska bara kopplas in till elcentralen. Nyckelfärdigt kan liknas lite vid totalentreprenad där hustillverkaren är ansvarig för samtliga delar av bygget (ritningar, konstruktion, material och arbete).