Bastuhus

Ett bastuhus kan vara ett trevligt inslag på tomten om förutsättningarna finns, kanske vid ett vattenbryn eller intill havet. Oavsett om du funderar på att köpa en byggsats eller en nyckelfärdig modell hjälper vi dig att hitta bra alternativ. Vi listar stora leverantörer och tillverkare av bastuhus.

Add a Room

Add a Room bygger nyckelfärdiga husmoduler där du lätt kan bygga ut, flytta eller till och med minska efter behov. Husen är designade av danska topparkitekten Lars Frank Nielsen i en elegant, minimalistisk design.

Visa tillverkare

Mycket att tänka igenom

Ett bastuhus ökar livskvaliteten och ger familjen en lugn oas att vistas i. Till skillnad från basturum i villan skapar bastuhuset en annan känsla. Dels kan huset placeras i stort sett var som helst så länge tomten har de rätta förutsättningarna, dels blir bastuhuset som en fristående spaanläggning. Ofta går det att bygga ett bastuhus utan bygglov, men det kan finnas undantag. Längre ner hittar du information om bygglov.

Inför köpet av bastuhus behöver du ta flera beslut, bland annat om:

  • Nyckelfärdigt eller byggsats
  • Vedeldad eller eldriven
  • Storlek
  • Pris
  • Design och utseende

Det är fullt möjligt att bygga ett bastuhus på egen hand, även om det kräver viss hantverksskicklighet. Många tror att det blir billigare att bygga själv, men faktum är att det kan bli billigare att köpa bastuhus som byggsats. Väljer du att bygga själv gäller det att köpa in tillräckligt med material, dessutom krävs många specialverktyg. Du kan köpa bastuhus från cirka 30 000 kronor och uppåt. Vissa lyxigare varianter har plats för gästrum, badrum och andra avkopplingsytor. Det gäller även att räkna in markarbetet i totalkostnaden eftersom bastun måste ställas plant. Ofta monteras bastuhus på en grund av plintar eller på en gjuten markplatta. Beroende på hur underlaget ser kan ut kan du behöva dränera. Ovan kan du se många alternativ och olika prisklasser för både nyckelfärdiga bastustugor och byggsatser.

Bastuaggregat – så väljer du rätt

Ett viktigt beslut att ta är om bastuhuset ska vara vedeldat eller eldrivet. Bägge alternativen har sina för- och nackdelar. Den vedeldade bastun är traditionell och doftar gott av veden. Har du dessutom tillgång till egen ved kan du även spara in pengar genom att vedelda istället för att driva bastun på el. Det vedeldade aggregatet skapar en mysig atmosfär med sprakande brasa och passar bra för fristående bastuhus.

Tips!

En bra tumregel när du väljer bastuaggregat är att det krävs 1 kW per 1,3 kubikmeter rumsvolym.

Vill du ha ett enklare alternativ kan det vara bättre att välja elaggregat. Det värms snabbare upp och passar dig som snabbt vill kunna ta en spontan bastu utan att vänta alltför länge. Om du väljer eldrivet aggregat slipper du dessutom installera en skorsten. Vill du ha en eldriven bastu måste du dra ut el till stugan, vilket du förmodligen vill göra ändå om du vill ha belysning.

Här kan du se vilken effekt (kW) som passar till rummets volym

Effekt (kW)Bastuvolym (kubikmeter)
2,21,5 – 2
32 – 3
43 – 4
64 – 8
87 – 12
109 – 15
1310 – 21

Moderna elaggregat förbrukar inte särskilt mycket energi. Det beror bland annat på att aggregatet endast är i full drift under kort tid när det värms upp. Därefter går det bara åt energi för att justera värmeförluster under själva bastubadet. I en vanlig familjebastu går det åt cirka 3,9 kW vid ett bastutillfälle, vilket blir 1,3 kWh per person (om tre personer badar bastu). Det kan jämföras med en dusch där det går åt cirka 1,4 kWh, eller hela 6,5 kWh för ett bad i badkar.

Material

Ofta används gran och furu som byggnadsmaterial till bastuhus. Gran är både ett prisvärt och hållbart material, särskilt när det behandlats. Andra material som inte är fullt lika vanliga men som fungerar till bastu är:

  • Asp. Ett prisvärt träslag i ljus färg. Tenderar att spricka lättare än andra träslag på grund av sin hårdhet. På grund av hårdheten i träslaget blir asp även varmare än andra typer.
  • Al. Ett vackert träslag som går i röd ton. Traditionella bastur i Finland byggs ofta av just al. Träslaget behöver oljas in med jämna mellanrum för att hålla.
  • Eukalyptus. Ett snabbväxande träslag med jämn och ljus färg. Träslaget är starkt och hårt.

Oavsett vilket träslag du väljer till bastuhuset är det viktigt att materialet inte drar åt sig värme samt inte har för många kvistar. Det är inte minst viktigt för lavarna, där man ju sitter. Kontrollera även att träslaget inte släpper ifrån sig kåda, då kan träet gå sönder med tiden. Det går även att kombinera flera träslag, till exempel använda ett billigare träslag som furu till panelerna och ett lyxigare träslag till lavarna.

Förutom träslag behöver du även bestämma vilken storlek av bastuhus du ska ha. En bra tumregel är att hellre välja en för stor stuga än en lite för liten. Ska du ändå bygga ett fristående bastuhus är det praktiskt om flera personer får plats. Det finns dock mindre och mer kompakta stugor som ändå rymmer flera personer. Har du särskilda önskemål gällande dusch, omklädningsrum och relaxavdelning behöver stugan vara större.

Obs!

Bastuugnar och skorstenar ska alltid vara CE-märkta, annars finns det risk att produkterna inte följer kraven för brandsäkerhet.

Ju större bastuhuset är, desto dyrare blir det. Dels krävs det mer byggnadsmaterial och arbete (som du kanske låter hantverkare göra), dels behövs ett större aggregat. De billigaste bastuhusen är utformade som en enkel friggebod med bastuinredning. Vanligtvis saknar de fönster. Vill du ha lite mer komfort, kanske ett fönster och ett mindre omklädningsrum, kan det vara värt att lägga lite mer pengar.

Bygglovsregler för bastuhus

En annan sak du behöver tänka på är bygglov. Väljer du att bygga ett mindre bastuhus upp till 15 kvadratmeter, kan du slippa bygglovet eftersom bastuhuset då faller under reglerna för friggebod. För att bastuhuset ska räknas som friggebod måste det ta hänsyn till vissa regler, bland annat:

  •  Vara mindre än 15 kvadratmeter
  • Det måste finnas ett bostadshus på tomten (du får alltså inte enbart uppföra en friggebod på en tomt som saknar andra hus).
  • Taknock får inte vara högre än tre meter.
  • Grannarnas medgivande behövs om friggeboden ska stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
  • Stranddispens behövs vanligtvis om du vill bygga friggeboden nära strandlinjen.

Det är ändå viktigt att kontrollera vad som gäller i just din kommun eftersom lokala avvikelser förekommer. Om du ska bygga ett vedeldat bastuhus krävs en anmälan för installation av eldstad. Anmälan ska även göras vid installation av vattenförsörjning och avlopp.

Vanliga frågor och svar

Det är ofta bekvämt att ha bastun i anslutning till ett badrum eftersom du då har nära till duschen. Dessutom är det praktiskt då badrummet redan har framdragen ventilation.

Riktlinjerna för takhöjd ligger på mellan 190 – 220 centimeter. Ju större aggregat, desto mer i takhöjd krävs.

Vanligtvis krävs inte bygglov när du ska göra byggen inuti huset. Men du kan behöva godkännande från byggnadsnämnden för saker som omdragning av vatten och avlopp.

Det är fullt möjligt men ett bastubygge är inte något projekt som man bör ge sig in på utan kunskap. Eftersom basturum skiljer sig från andra områden i huset, med tanke på att det finns både elektricitet, värme och vatten, kan det ofta vara säkrare att anlita en erfaren hantverkare.

De vanligaste bastutyperna är elektrisk och vedeldad bastu, kombiaggregat och infraröd bastu.

Priset kan skilja sig en del beroende på bastutyp, storlek, extra finesser och storlek på aggregat. Väljer du att köpa en färdig byggsats för upp till två personer kan du hitta priser från cirka 20 000 kronor. Ett enklare elektriskt aggregat kostar från cirka 3 000 kronor.