Stall

Planerar du att köpa ett stall? Det finns många olika stallmodeller att välja bland, både mindre och större. Innan du väljer ut en modell är det många saker som är bra att tänka igenom. Även om du bara har en eller två hästar just nu kanske du i framtiden vill kunna hyra ut stallplatser.

Regler när du bygger stall

Ett stall som ska rymma fler än fem hästar måste först förprövas av länsstyrelsen. Anledningen är att länsstyrelsen ska kontrollera att kraven på djurskydd och djurhållning följs. Länsstyrelsen granskar bland annat:

 • Yta
 • Inredning och liggytor samt utgödslingssystem
 • Anordningar för vatten och utfodring
 • Klimat och luftkvalitet
 • Brandskydd
 • Dagljusinsläpp och belysning
 • Smittskydd

I förprövningen granskas byggnationen utifrån djurskyddslagen, djurskyddsförordningen och Jordbruksverkets föreskrifter om djurhållning. När du köper färdiga byggsatser av stall ska också en förprövning göras. När förprövningen är utförd och godkänd kan stallet byggas.

Viktiga krav i stall

Oavsett storlek är det viktigaste med ett stall att hästarna trivs och mår bra. Därför måste vissa krav uppfyllas, bland annat måste ett stall med boxar ha en särskild utformning på mellanväggarna så att hästarnas sociala behov tillgodoses. Hur stora boxarna ska vara beror på hästarnas mankhöjd. Takhöjden ska vara 1,5 gånger så stor som hästens mankhöjd och minst 220 centimeter. Mått för spiltor:

MankhöjdSpiltans längdSpiltans bredd
< 0,85 meter1,5 meter1 meter
0,86 – 1,07 meter1,8 meter1,15 meter
1,08 – 1,30 meter2,15 meter1,4 meter
1,31 – 1,40 meter2,35 meter1,5 meter

Planera inför köpet av stall

När du köper ett stall från en av våra hustillverkare levereras stallet ofta i en byggsats. Hustillverkaren brukar också erbjuda olika entreprenadformer. Beroende på hur mycket du själv vill göra och hur händig du är kan du välja att uppföra stallet själv eller låta hantverkare göra det. Viktiga saker att fundera över när du väljer stall:

 • Kostnad. Stall finns att köpa i många olika prisklasser och priset varierar beroende på storlek, utseende och funktion. Det är bra att begära offert från ett par olika leverantörer för att få en översikt över priserna. Tänk på att budgeten bör täcka eventuella tillstånd (bygglov), försäkringar och liknande.
 • Entreprenadform. Det kan vara bra att fråga om priser för olika entreprenadformer när du beställer stall ifrån en hustillverkare. Totalentreprenad innebär ofta att stallet levereras nyckelfärdigt med indragen el och vatten. Du kan även välja delad entreprenad för att själv kunna styra över projekteringen.
 • Lagar och regler. När det kommer till djurhållning finns det många lagar och föreskrifter att förhålla sig till. Ett mindre stall fungerar exempelvis bra för en eller ett par hästar men kan inte användas för många djur. Ta reda på exakt vad som gäller innan du kommer igång med bygget.
 • Storlek. Hur ska stallet användas? Är stallet endast till för en häst eller har du andra djur också? Kanske vill du att stallet ska rymma höbalar också? I ett stall är det praktiskt att även ha plats för en sadelkammare där du kan förvara hästens alla tillbehör och redskap samt dina ridkläder.
 • Framtidsplaner. Det är alltid bra att tänka långsiktigt när du investerar i en stor byggnad. Kanske äger du en häst nu men planerar att utvidga stallverksamheten och börja hyra ut boxar framöver? Då kan det vara bättre att köpa ett större stall från början.

Det finns många olika stallbyggnader, bland annat liggstall, uteboxar, utestall och vindskydd. Ett liggstall används som ett skydd mot väder och vind och är en plats där hästarna kan vila. Det finns många fördelar med uteboxar och utestall, särskilt om du är i behov av flera stallplatser. Hästar trivs i utomhusmiljö där de kan andas frisk luft, beta fritt och röra på sig som de vill.

Hästar har inte ont av att stå i ett kallt stall, dock bör temperaturen inte underskrida 10 grader. Många stall säljs i oisolerat utförande men för att stallet ska stå emot frost under vintern behöver man oftast värmeisolera skullbjälklaget.