fjällhus

Fjällhus

Knastrande brasa, varm choklad och yrande snöflingor utanför fönstret – är du också sugen på ett fjällhus? Skidbacken runt knuten och en varm bastu när du kommer hem – med ett eget fjällshus blir skidresorna ännu roligare. Dessutom kan huset hyras ut till andra turister när du själv inte vistas där.

Hudikhus

Hudikhus har över 60 års erfarenhet och med engagemang, flexibilitet och trygghet hjälper de er att ta fram och bygga det hus ni drömmer om.

Visa tillverkare

Finnlamelli

Hitta ditt drömhus bland tiotals husmodeller med tusentals variationer. I närmare 30 år har Finnlamelli tillverkat robusta timmerhus av kvalitativt virke från Finland. Timret som används är ekologiskt och hållbart och skapar ett hälsosamt inomhusklimat tack vare virkets andningsförmåga.

Visa tillverkare

Viktigt att tänka på

Fjällhus finns att köpa i såväl byggsats som i nyckelfärdigt utförande. Har du ingen tidigare byggvana är det enklast att välja ett nyckelfärdigt fjällhus med totalentreprenad. Men förutom själva entreprenaden behöver du även ta flera beslut gällande huset och området. Tänk på följande:

  • Skidort. Givetvis ska du bygga fjällhuset i den skidort där du gillar att semestra. Om du planerar att hyra ut fjällhuset är det dock bra att fundera lite över uthyrningsmöjligheterna. Finns det turister året om? Vissa fjällområden är populära även under våren och sommaren och lockar då istället personer som vill vandra i fjällen.
  • Omgivning. Vad finns i närheten? Om du ska hyra ut huset är det viktigt att det finns en matbutik inom nära avstånd samt bussar och skidlift.
  • Antal sovrum. Hur många personer ska få plats i fjällhuset? Även om barnen är små och kan dela rum nu kanske de vill ha egna rum i framtiden?
  • Antal sängplatser. Om det inte finns möjlighet till flera separata sovrum kan det åtminstone vara bra att fundera över sängplatser. Många fjällhus har rymliga loft eller vardagsrum där det får plats sovplatser. Om du hyr ut fjällhuset brukar det fungera med ett eller två separata sovrum och sedan flera sängplatser på loftet.
  • Förvaring. Skidor, pjäxor, vinterkläder och hjälmar – fjällutrustning kräver sitt utrymme, vilket är viktigt att tänka på när du väljer husmodell. De flesta fjällhus är dock utrustade för vintersport och har ofta en större hall med mycket förvaring.
  • Öppen spis. Ska man väl upp till fjällvärlden vill man nog kunna sätta sig framför en värmande brasa efter en dag i pisten. Det är bra att ta med det i beräkningen eftersom många hustillverkare erbjuder öppen spis som ett tillval. En öppen spis är inte bara mysigt, den är även praktisk då brasan värmer upp huset.
  • Bastu. Om du och din familj vanligtvis inte bastar kan en bastu i fjällhuset bli överflödig. Risken finns att bastun blir stående och används som ett förråd. Men om du ska hyra ut huset är det ofta bra om bastu finns då det är något många efterfrågar när de ska upp till fjällen.
  • Antal badrum. Ska många kunna sova i fjällhuset är det bra att välja minst två badrum, då slipper det bli köbildning på morgonen när alla vill upp i backarna så snabbt som möjligt.
  • Golvvärme. Varma klinkergolv är behagligt i badrummen, samtidigt värmer golvvärmen upp hela huset. Ta med det i budgetuträkningen inför köpet.

Extrakostnader

Klimatet i fjällen är betydligt mer extremt än i de södra delarna av landet. Här uppe bland bergen är det många minusgrader hela vintern och det snöar mycket mer. Det sätter även högre krav på fjällhusets isolering och material. Det är bra att tänka igenom när du väl börjar jämföra fjällhus –byggnadsmaterial samt deras isolergrad. Fönster med så lågt u-värde som möjligt är att föredra då de har bättre isolerande egenskaper och minskar värmeförluster. Det är även viktigt att kontrollera vad snöröjning kostar samt vilken uppvärmningsmetod du vill ha.

Stora hustillverkare

Hos oss kan du både hitta moderna och minimalistiska fjällhus samt mer traditionella timmerstugor. Något som kännetecknar många av husmodellerna här är det stora ljusinsläppet. Husen har många stora fönster, vilket gör att gränsen för ute och inne suddas ut. Dessutom vill du förmodligen kunna njuta av det vackra fjällandskapet, sommar som vinter. Fjällhusen har många smarta detaljer som, förutom exempelvis pjäxtork, även har utvändiga sittbänkar för enklare av- och påtagning av pjäxor. Vissa husmodeller säljs även med tillhörande vedbod och ett separat skidförråd. Få inspiration från våra fjällhus, här kan du även ta del av information som boyta, antal sovrum, leveranstid och priser.

Vanliga frågor och svar

Det är ett vinterbonat fritidshus.

Det varierar mycket beroende på hustillverkare, storlek på fjällhus samt var du köper tomten. Åre och Sälen är exempelvis två av de dyrare skidorterna.

Fundera över hur stort huset bör vara. Vill du hyra ut huset när du inte är där? I så fall är det bra med vissa bekvämligheter som golvvärme, öppen spis och bastu.

Det bestämmer du själv. Men ett tips är att utgå från prisläget där fjällhuset står. Är huset helt nybyggt kan du ta högre hyra.