murare

Hitta en murare

Behöver du hjälp att mura en tegelvägg, putsa huset eller bygga en mur? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på murning, putsning och rappning. Du får även veta hur mycket murning kostar och hur du själv putsar fasaden.

Få offerter från murare

Vad kostar det att mura?

Kostnaden för att anlita en murare varierar en del beroende på om du behöver hjälp med murning i Stockholm och Göteborg eller i mindre städer. Storstäder brukar generellt sett ha högre priser, mellan 400 och 650 kronor i timmen (inklusive moms och exklusive ROT-avdrag). Ska du till exempel putsa fasad i Stockholm är priset i regel lite högre än i småstäder. Priset för putsarbeten ligger mellan 1 500 och 3 000 kronor per m2 och med ett snittpris på cirka 2 000 kronor per m2. En murare kan bland annat hjälpa dig med att:

 • Mura bärande väggar. Till exempel mura i tegel, lecablock eller lättbetong.
 • Mura skorstenar
 • Utföra detaljarbeten. Till exempel skapa utsmyckningar av gips, som stuckaturer och dekorationslister på fasad.
 • Putsa fasader
 • Putsa murar

En murare arbetar i olika material, till exempel cement, betong och tegel och gör allt från mindre till större jobb. Om du ska bygga ett tegelhus är det normalt sett en murare som bygger hela husets konstruktion. En murare kan även gjuta plintar till altanen, mura upp en trädgårdsmur och laga puts i fasaden.

Hitta din lokala murare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 87 571 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta murare
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du murar

Om du ska mura själv är det viktigt att du använder dig av rätt verktyg samt övar lite innan du sätter igång på riktigt. Här är några saker du bör tänka på:

 • Murbruk. Det finns många typer av murbruk, bland annat torrbetong, murbruk, putsbruk och gipsputs. Torrbetong används exempelvis till putsskikt av golv, murbruk används till att mura, till exempel en tegelvägg. Putsbruk är lämpligt när du reparerar skador i betong och gipsputs används som putsskikt till innertak.
 • Verktyg. Satsa på bra verktyg: murarslev, fogpinne, murarhammare och murbruksbalja.
 • Förarbete. Om du ska mura en vägg eller mur är det viktigt att du först bygger en ram av reglar som du murar inom, då blir det lätt att mura rakt.
 • Dela tegelstenar. Om du behöver dela en tegelsten mäter du först upp var på stenen du ska dela den. Ritsa sedan med en spik för att markera och använd sedan murarhammarens baksida (penen) och slå ett bestämt slag rakt på markeringen, då klyvs stenen.
 • Mura i hörn. Om konstruktionen du ska mura har hörn bör du börja mura i hörnet.

Tips när du anlitar murare

En murare kan göra många saker och det finns flera skäl att anlita en professionell murare istället för att försöka dig på jobbet själv. En murare arbetar med allt från husets grund och källare hela vägen upp till taknock. Vanliga arbeten murare gör är att bygga en öppen spis och att laga och gjuta betongplattor och trappor. Behöver du hjälp med skorstensrenovering eller tätning av rökkanaler är det också muraren du ska kontakta.

Innan du anlitar en murare bör du skicka en offertförfrågan som tydligt beskriver vad du behöver hjälp med. Det blir enklare för muraren att lämna en mer exakt prisbild då. Ge tydlig information om följande:

 • Vad som ska göras. Det är förstås viktigt att du beskriver vad du behöver hjälp med och får med så mycket information som möjligt. Om du ska renovera skorstenen är det bra, men inte något måste, att skriva ner detaljer om det nuvarande skicket. Ofta gör muraren ett platsbesök för att i detaljer undersöka vad som ska göras.
 • Storlek/yta. Om du behöver hjälp med att putsa en fasad eller mura en stödmur är det bra om du skriver hur stor yta det rör sig om.
 • Material. Vill du mura med lättbetongblock eller gjuta i cement?

Kostnad för murning

Kostnaden för murning varierar mellan olika städer samt beroende på vilken typ av putsarbeten det gäller. Det generella timpriset för murare ligger på mellan 400 och 650 kronor (inklusive moms). Då är inte ROT-avdraget inräknat, vilket ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller per person och år).

Priset för att putsa fasad ligger på cirka 2 000 kronor per m2, men det kan vara både billigare (cirka 1 500 kronor) och dyrare (cirka 3 000 kronor), beroende på material.

Det finns vissa saker som påverkar priset, bland annat:

 • Framkomlighet. Om huset är högt och stort kan murarfirman behöva sätta upp byggnadsställningar, vilket är dyrare än om det räcker med en vanlig stege.
 • Ytan. Storleken som ska muras/putsas påverkar också totalpriset.
 • Förarbete. Om murarfirman först måste ta bort den befintliga beklädnaden blir det dyrare än om de kan putsa direkt ovanpå.

Murning – hur gör man?

Det är inte så enkelt som det ser ut att mura eller putsa, det kräver ett särskilt handlag. Men med det sagt kan du som är händig förmodligen klara av att laga puts eller mura en stödmur. Det är viktigt att du övar innan du börjar på riktigt, både när det kommer till putsarbeten och murning av tegelväggar och trädgårdsmurar. Ska du putsa huset själv är det särskilt viktigt att öva på att kasta upp putsen på väggen, det kräver både tid och övning att få till rätt snits. Se till att du har bra verktyg – murarslev och fogpinne eller fogslev.

Ska du mura med tegel är det praktiskt att använda murarsnöre eller laser så att du hamnar i lod. Använd rikligt med murbruk så att det täcker ordentligt. När du väl lagt ner en tegelsten i murbruket ska du inte lyfta upp den igen, var därför noggrann när du väl trycker den på plats. Efter att du murat några rader är det dags att dra bort överflödigt murbruk. När du fogstryker använder du fogpinne eller fogslev för att forma fogen. Därefter borstar du bort överflödigt murbruk innan det fastnar.

Tips!

När man murar med tegel är det vanligast att lägga tegelstenarna längsgående. Efter det första lagret läggs nästa skift på samma sätt, men med en halv tegelstens förskjutning.

Det är lite svårare att putsa än att mura eftersom det kräver ett visst handlag. Putsning innebär att du slår på bruk, stockar och brädriver. Innan du börjar slänga upp puts ska ytan vara ordentligt vattnad, rengjord och du ska även ha applicerat tunngrundning – det får putsbruket att fastna. Efter att du slagit på putsskiktet ska ytan struktureras med en brädriva. Brädet kan ha en yta av olika material som skapar olika typer av struktur på väggen. Till exempel:

 • Stål
 • Filt
 • Trä

Kom ihåg!

När du putsar fasaden får temperaturen inte understiga 5 plusgrader och det ska inte regna (det är okej om det bara duggar, men det ska helst inte regna. Det ska heller inte vara för varmt och torrt (en solig sommardag är alltså inte bra). Då torkar putsen för snabbt.

Vanliga frågor och svar

Börja alltid i ett hörn och rikta sedan in murarsnöret så att alla stenar hamnar i liv med varandra. När den första stenen är på plats lägger du murbruk på dess kortsida (stötfogen) och ställer sedan dit nästa sten.

Cirka 1 000 – 2 000 kronor per meter. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget vid glidgjutning.

Allt från att renovera skorstenar och skapa utsmyckningar i gips (stuckaturer och dekorationslister på fasader) till att mura upp en hel husgrund och putsa fasader.

Det är ett slags fogmassa som används för att sammanfoga tegelstenar eller andra stenar vid murning.

Cementbruk fungerar bra.

Nej, du ska inte mura under fem plusgrader.

Använd grovbetong. Om du ska gjuta i minusgrader finns det frostskydd som du kan tillsätta i betongen.

Minst fem plusgrader.

Om du är händig kan du mura själv, men se till att prova lite innan du köra igång på riktigt.