Gjut egna plintar till altanen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Plintar skapar en stabil grund till såväl en stor altan som till friggeboden, spaljén eller staketet. Du kan enkelt gjuta plintar själv – följ vår steg för steg-guide.

Stabilitet med armering

Det är viktigt att du gjuter in armering när du gör dina plintar, de förhindrar sprickbildning och hjälper till att ta upp last och spänningar. När du gjuter in armeringsjärnet är det viktigt att det täcks helt och hållet av betong, annars riskerar järnet att rosta. Armeringsjärn ska placeras åt samma riktning som föremålet gjuter. När du gjuter plintar ska armeringsjärnet alltså stå vertikalt inuti plinten.

Tjälfritt djup, centrumavstånd och betongtyp

  • Tjälfritt djup. När du monterar plintar ska de sättas på ett tjälfritt djup – det djup där inte vattnet i marken fryser. Hur djupt det är kan variera, ibland ligger det på 1,5 meters djup, vilket är djupare än på det djup plintarna grundläggs. För att undvika problem med tjäle lägger du därför ut en markbädd av dränerande material, exempelvis makadam, så att vattnet i marken rinner undan.
  • Centrumavstånd. När du placerar ut plintar till en altan bör centrumavståndet inte vara längre än två meter, 120 centimeter brukar vara lagom. Exakt vilket centrumavstånd som ska användas beror på virkets dimensioner samt på altanens totala vikt. Om du exempelvis ska placera ett spabad på altanen behöver du räkna ut vilket centrumavstånd som krävs för att altanen ska orka bära upp lasten.
  • Betongtyp. Den vanligaste betongtypen för att gjuta plintar är grovbetong. Väljer du att blanda betongen själv från grunden använder du cement, grus (ballast) och rent vatten. Ska du gjuta stora mängder är det ofta billigare att blanda egen betong.

Obs!

Hur djupt du behöver gräva beror på markens förutsättningar. Om din tomt är lerig eller har sämre bärighet behöver du gräva tills du kommer ner till fast mark.

Material

  • Gjutrör
  • Stolpskor
  • Armeringsjärn
  • Najtråd
  • Märksprej
  • Grovbetong
  • Makadam
  • Markduk
  • Murarsnöre
  • Trästag

Köp material till plintar hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Gjut plintar i betong

  1. Mät ut centrumavstånd. Markera var plintarna ska placeras med märksprej.
  2. Gräv ut en grop. Den ska vara cirka 60 centimeter i diameter och djupet ska vara tillräckligt för att rymma plintens höjd samt cirka 10 centimeter dräneringsmaterial.
  3. Klipp ut markduk. Lägg ut markduk i botten av gropen och fyll på med cirka 10 centimeter med dräneringsmaterial (makadam).
  4. Kapa gjutröret. Gjutröret ser ungefär ut som en stor toalettrulle, kapa röret så höjden är rätt. Placera röret på makadambädden. Gör likadant i alla utgrävningar där du ska gjuta plintar.
  5. Sätt ut murarsnöre. Grovjustera gjutrören så de står någorlunda rakt gentemot murarsnöret. Fyll på med betong (runtomkring gjutrören) – lite åt gången. Justera gjutrören efter murarsnöret allteftersom du fyller på betong.
  6. Förbered trästag. De sätter du mellan stolpskorna och gjutningen för att inte stolpskorna ska riskera att glida ner i betongen. Du kan även med trästagen justera stolpskorna så att de hamnar på rätt höjd.
  7. Kapa och sätt ner armeringsjärn. Om gjutröret har en diameter på 200 millimeter stoppar du ner fyra armeringsjärn, kapa längden så de blir cirka 10 centimeter kortare än gjutröret. Fixa armeringsjärnen med najtråd som du hakar fast på gjutrörets övre kant, då riskerar de inte att glida ner i den blöta betongen innan den härdat.
  8. Blanda betong. Följ anvisningarna på förpackningen och blanda till betongen. Låt den vila några minuter efter att du blandat den innan du använder den.
  9. Fyll med betong. Häll på betongen i gjutröret långsamt, med jämna mellanrum är det bra att röra omkring betongen med en stav för att få bort luften, det är viktigt eftersom du inte vill ha några luftbubblor i den stelnade betongen.
  10. Stoppa ner stolpskorna. I den blöta betongen stoppar du nu ner stolpskorna, fixera dem med trästag och loda dem med hjälp av ett vattenpass.
  11. Täck över gjutrören med plast. Låt betongen härda enligt anvisningar på förpackningen. Vattna ytan av betongen med jämna mellanrum så att den inte härdar för snabbt (vattna i cirka tre dagar).
  12. Ta bort överflödigt material. När betongen väl härdat skär du bort överflödigt gjutrör samt kapar najtråden.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilken typ av konstruktion de ska bära upp. Ett djup på cirka 50 centimeter brukar vara lagom.

Ja, det är viktigt för att plintarna ska klara av att bära upp lasten. Utan armering riskerar betongen att spricka vid tjälskjutning.

Cirka 10 centimeter makadam.

Som mest två meter, men 120 centimeter är en bra riktlinje. Vilket avstånd som är bra beror på hur stor altanen ska vara samt hur tung den är och vilka laster den ska klara av att bära.

Relaterade artiklar