Garageportsöppnare – bekvämt och prisvärt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Hade det inte varit skönt om du slapp gå ur bilen mitt i vintern och istället kunde öppna garaget från förarsätet? Det kan du – med en garageportsöppnare. De är inte så dyra som du kanske tror och det finns olika alternativ att välja bland.

Olika typer

Om du redan har garageportar kan det vara svårare att hitta en passande garageportsöppnare än om du ska montera in nya – då finns det ett stort utbud med portar som passar till kontroller. De flesta garageportar som säljs idag är anpassade för att fungera tillsammans med en motor. Det finns olika typer av ”elektroniska” portar:

  • Takskjutsport. En port som skjuts upp och ned på skenor som man monterar i garagets innertak. Fördelen med den här varianten är att porten inte tar någon särskild plats i garaget eftersom den göms undan i taket. Det finns både automatiska och manuella takskjutsportar. Eftersom porten glider upp i taket tar den inte någon plats utanför garaget, du kan alltså parkera precis utanför garaget och ändå öppna porten.
  • Sidoskjutport. Den här varianten fungerar ungefär på samma sätt som takskjutporten, men den öppnas istället åt sidan. Porten öppnas och glider längsmed insidan av garageväggen. Om du behöver utnyttja taket i garaget kan en sidoskjutport vara ett bra alternativ, dock kan du inte använda den del av väggen där porten glider upp.
  • Vipport. Vipporten är enkel att montera och de är förhållandevis billiga. Det finns automatiska dörröppnare som fungerar med den här typen av port. En nackdel med vipporten är att den tar upp en del utrymme när den öppnas, både på utsidan och insidan av garaget.
  • Rullport. Som namnet antyder rullar den här garageporten upp sig och fungerar med eller utan garageportsöppnare. Rullporten tar inte upp något märkvärdigt utrymme i garaget, rullen hamnar i taket. En nackdel med den här typen av port är att den inte håller värme lika bra som andra alternativ. Om du har ett varmgarage kan det alltså bli dyrt med uppvärmningen.
  • Slagport. En garageport med dubbeldörrar som du öppnar utåt mot uppfarten. Det är enkelt att montera den här typen och porten tar ingen plats inuti garaget eftersom dörrarna öppnas utåt. Nackdelen med slagportar är att det är krångligare att montera automatiska dörröppnare, du behöver även skotta ordentligt för att kunna öppna dörrarna.

Säkerhet

Du bör inte tulla på kvaliteten eller säkerheten när du investerar i en garageportsöppnare. Leta efter en variant som uppfyller säkerhetskraven samt är kompatibel med din garageport. Om de inte är kompatibla kommer försäkring inte att gälla vid en eventuell olycka. Om du är händig kan du utföra installationen själv, men annars är det bättre att anlita en professionell installatör. Garageportsöppnare bör vara certifierade och säljas med garantier. Det kan även vara bra att investera i ett klämskydd samt en säkerhetsspärr.

Vanliga frågor och svar

Det varierar mellan olika modeller. Vissa fjärrkontroller kan kommunicera med motorn på cirka 100 meters avstånd, andra har kortare distanser.

Garageportsöppnaren är en motor som installeras till garageporten och som styrs via en fjärrkontroll. Vissa modeller kan även styras via en app i mobilen.

Relaterade artiklar