Måla fönster – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Dags att måla fönster? Är du noggrann med förarbetet kommer du få ett hållbart resultat. Det går bra att måla fönster på plats utan att ta ur dem ur fönsterkarmen, men det är oftast enklare att komma åt överallt om du demonterar fönstret. Så här målar du fönster – steg för steg.

Innan du sätter igång

Den bästa tiden att måla fönster är under sommaren, helst i temperaturer på 20 – 23 grader och när vädret är torrt. Du ska alltså undvika att måla fönster i regn. Det går att måla fönster på vintern, men då behöver du använda fönsterskydd som spänns fast på utsidan och som har isolering. Allra bäst är det att även ställa värmeelement under fönstret så att färgen torkar snabbare. Risken med att måla i kallt och fuktigt väder är att färgen inte torkar som den ska, den förblir då klibbig. Det är även ökad risk för bubblor och missfärgningar.

Tidsåtgång för att måla fönster varierar beroende på vilket skick fönstren är i. Räkna med cirka 2 till 4 timmar (då är även förarbetet inräknat, som skrapning och kittning). Tänk på att du behöver en annan färg när du ska måla fönstret invändigt, särskilt om det gäller ett fönster i våtrum. En blank färg rekommenderas när du ska måla fönster i badrum och kök eftersom färgen tål fukt bättre och är enklare att torka av.

Material och verktyg för fönstermålning

  • Färgskrapa
  • Skruvmejsel
  • Stålborste
  • Fogspruta
  • Målarborste (penslar i olika storlekar)
  • Rakbladsskrapa
  • Kittkniv
  • Rullställning med stödben (om fönstren sitter högt upp)
  • Maskeringstejp
  • Målarfog eller fönsterkitt
  • Målartvätt
  • Grundfärg eller grundolja
  • Täckfärg

Köp målarfärg här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Förarbete

  1. Kontrollera fuktigheten. Använd en fuktmätare för att kontrollera träets fuktighet. Det får inte vara för fuktigt. Står fuktmätaren på cirka 14 % är det okej att köra igång. Är fuktigheten högre än 17 % får du avvakta tills vädret varit torrt en längre period.
  2. Kontrollera skicket. Känn på fönstret för att se om det är murket (då behöver du reparera fönstret) eller om du behöver kitta om det eller om det räcker med ommålning.
  3. Ta bort gammalt kitt. Om det gamla kittet är sprucket och torrt och lossnar lätt, börjar du med att skrapa loss det. Du kan använda en kniv för att pilla bort det gamla kittet.
  4. Skrapa bort gammal färg. Om du ska måla gamla fönster eller mycket slitna fönster är det viktigt att du först tar bort den flagnande färgen. Använd en mindre rakbladsskrapa för att få bort den gamla färgen.
  5. Borsta med stålborste. När du har skrapat bort all färg och allt kitt går du över ytorna med en stålborste. Var försiktig så att du inte repar glaset.
  6. Skrapa bort färgstänk. Om glaset har gamla färgstänk kan du använda en liten skrapa för att försiktigt skrapa rent glaset.
  7. Slipa fönsterbågen. Använd ett slippapper och slipa träet så att det blir lent.
  8. Rengör med målartvätt. Nu är det dags att tvätta träet som du slipat. Målartvätt tar bort fett, vilket gör att färgen fäster bättre. Efter att du rengjort fönstret är det viktigt att du låter träet torka ordentligt.
  9. Tejpa upp maskeringstejp. Skydda glasrutan genom att tejpa precis intill karmen. Då gör det inte något om du råkar måla lite utanför.
  10. Grundolja. Det är viktigt att olja fönstret innan du målar – om fönstret är trärent. Då behöver du impregnera det blottade träet med olja.
  11. Använd grundfärg. Grundfärg kallas även för fästfärg och den används för att skapa bättre vidhäftningsförmåga för själva täckfärgen.
  12. Använd täckfärg. Nu är det dags att täckmåla. Oftast målar man två till tre skikt, hur många gånger beror på om du bytt kulör från en mörkare till en ljusare.
  13. Måla metalldetaljer. Alla gångjärn och andra metallytor målar du med en rostskyddsfärg.

Tips!

Måla fönster med linoljefärg så slipper du använda skadliga kemikalier.

Insynsskydd och dekor

Visste du att du kan måla med filmjölk på fönster? Ett tunt lager filmjölk skapar ett utmärkt insynsskydd. Filmjölken luktar ingenting när den torkat. När du vill ta bort insynsskyddet torkar du bara av den torkade filen med en fuktig trasa. Du kan även måla med fil på fönster inför jul och skapa vackra dekorationer. Stansa ut stjärnor och andra juliga motiv som du kan använda som mallar och måla sedan ett tunt lager filmjölk. Det kommer ge ett intryck av frost.

Hitta en expert som kan måla fönster

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Grundfärg är viktigt eftersom den fungerar som en häftgrund inför täckfärgen. Med andra ord kommer täckfärgen inte fästa lika bra om du hoppar över grundfärgen.

Ja, annars kommer den nya färgen inte att fästa och färgen kommer inte hålla särskilt länge.

Det finns olika alternativ, många föredrar linoljefärg eftersom den är mer miljöneutral och saknar kemikalier. Annars är akrylat och alkydoljefärg vanliga alternativ.

Det viktigaste är förarbetet – skrapa bort all gammal färg, kitta om vid behov och grundolja samt grundmåla.

Ja, om fönstren är i bra skick men du endast vill byta kulör räcker det med att rengöra med målartvätt innan du målar om.

Det är ofta bra att slipa eftersom färgflagor annars kan finnas kvar, vilket ger sämre hållbarhet.

Med förarbetet inkluderat kan du räkna med mellan 2 och 4 timmar.

Använd en färgskrapa och blöt gärna ner fönstret först, då minimerar du risken för att repa glaset.

Relaterade artiklar