Viktigt vid utomhusmålning

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Om det har blivit dags att måla om huset finns det en del saker att tänka på för att du ska få ett bra resultat. Att måla utomhus själv är inte svårt och du sparar pengar på att slippa anlita någon för jobbet. För ett hållbart och snyggt resultat krävs dock förarbete, bra material och kunskap om viktiga faktorer som påverkar när du målar utomhus.

måla hus

Förarbete

Innan du börjar att måla om är det viktigt att du gör ett ordentligt förarbete för att slutresultatet ska bli bra. Viktigt vid utomhusmålning är att tvätta fasaden med fasadtvätt och borste, eller med mögel- och algmedel om fasaden blivit angripen. Det syns som svarta prickar. Fasaden måste vara helt ren för att färgen ska fästa så bra som möjligt. Ett dåligt förarbete kan innebära att färgen släpper eller att det blir ojämnt.

Om du använder alg- eller mögeltvätt, låt medlet verka upp till ett dygn. Tiden anges på produktens förpackning. Skölj därefter noga bort alla rester med vatten, men använd inte högtryckstvätt på trä utomhus. Vatten tränger då djupt in i träet och kan orsaka fuktskador och röta. Efter en tvätt måste träet torka i två till fem dagar, men inte längre än en månad. Kontrollera gärna träets fuktkvot med en fuktmätare. Fuktkvoten ska ligga på max 16 %.

Skrapa eller borsta bort färgrester

Annat som är viktigt vid utomhusmålning är att ta bort gamla färgrester. Du behöver dock inte skrapa bort all färg från huset. Det räcker att du tar bort alla lösa färgrester och jämnar till eventuella vassa kanter samt ruggar upp blanka ytor. Om du har målat med en slamfärg behöver du bara borsta träet noga med en stålborste. Bra verktyg för detta ändamål är skrapa, stålborste och slippapper.

Använd slippapper som sitter på ett handtag för att få ett bättre grepp och för att skona händerna. Du kan också vika pappret runt en träkloss. Kom ihåg att byta ut både bladet på skrapan och slippappret då och då för bästa resultat. Det är förstås också viktigt att införskaffa en bra pensel. Välj alltid en pensel av hög kvalitet, även om de är dyrare. Du får då ett jämnare resultat och slipper doppa penseln ofta.

Målning

När du väl har nått steget att börja måla är det viktigt vid utomhusmålning att de yttre förutsättningarna är rätt. Du behöver se till att färgen hinner torka ordentligt innan det blir kallt, fuktigt eller regn. Börja inte måla för tidigt på dagen utan måla först på förmiddagen då morgondagg och fukt har hunnit torka upp. Se dock till att inte måla i direkt sol eftersom det inte är bra för färgen.

Tänk också på att om det har regnat bör du vänta en vecka innan du börjar att måla, men kontrollera gärna träets fuktkvot. Luftens fuktighet bör ligga mellan 40–80 %. Kolla också väderrapporten och måla när det verkar bli uppehåll i mellan tre till fem dagar efter att du har målat. När det gäller utomhustemperaturen är det bäst att måla i mellan 10 till 25 grader. Högre temperatur än så gör att färgen torkar för snabbt.

Bästa tiden

Viktigt vid utomhusmålning är att välja rätt tid på året att måla. När det gäller årstid rekommenderas det att du målar någon gång från april till september. Det bästa är om det är lite mulet väder. Under semestertider har de flesta lite mer tid över och ett tips är att göra allt förarbete under vårmånaderna så att träet har hunnit torka och du verkligen kan utnyttja din ledighet till måleri.