ladhus

Ladhus

Finns det något mer svenskt än en röd lada? Lär dig mer om olika typer av ladhus, exempelvis med loft, i vinkel och en- eller tvåplan. Vill du bygga ett ladhus? Här har vi samlat ladhus från alla svenska hustillverkare.

Ladhus planlösning

Ett ladhus är byggt för att efterlikna en traditionell lada och byggs därför med en lång huskropp, ibland med vinkel eller helt rak. Även om hustypen påminner om en lada uppfyller den förstås alla krav för ett bostads- eller fritidshus enligt PBL (Plan- och bygglagen). Hustypen är funktionell i sin enkelhet med stor valmöjlighet gällande interiören i ladhuset. Beroende på vilken hustillverkare som bygger ladhuset kan det vara byggt i vinkel, med ett loft, ha en eller två våningar eller ett tillhörande garage. Vad som kännetecknar husmodellen är funktionalism, en avskalad exteriör med träpanel och en skandinavisk prägel. Även ett brant sadeltak och en kort takfot är typiskt för ladhus.

En av utmaningarna med ladhus är just den långsmala planlösningen eftersom det lätt skapas smala korridorer. Problemet undanröjs med hjälp av byggherren som får utgå från behovet av rummet och husets funtioner. Ofta skapar man därför en mer öppen planlösning i ladhus, då sträcker sig ljuset hela vägen genom den långa huskroppen. För att öppna upp huset mer är det vanligt att man lämnar ena gaveln öppet till nock, ofta i vardagsrumsdelen.

Behöver du mer utrymme och vill ha en privat del av huset? Då är ett ladhus i vinkel att föredra. Dels skapas en vacker uteplats i vinkeln, dels blir vinkeln en utmärkt plats åt det stora sov- och badrummet. Det går även att skapa en annan planlösning i ett ladhus med vinkel. Kök och vardagsrum kan också passa bra i den utstickande husdelen och låta taket vara öppet till nock där.

Litet ladhus med loft

Om du vill bygga ett fritidshus i ladhus-stil kan du istället välja en modell med loft. Då får du sovutrymme utan att tumma på utrymmet. Ladhus med loft i samma storlek som ett attefallshus är praktiskt om du vill slippa ansöka och betala för bygglov. Huset får samma karaktär men är litet och passar bra för ett par eller en liten familj som vill använda huset som en mindre sommarstuga. Det kan även vara ett alternativ som ett extrahus, bredvid det stora ladhuset. Då kan attefallsstugan användas som gästhus eller hemmakontor.

Ladhus enplan eller tvåplan

Vanligtvis bygger man ladhus i 1 eller 1,5 plan och vissa hustillverkare erbjuder även ladhus med 2 plan, för den som behöver mer utrymme. På övervåningen placerar man ofta sovrummen, ett badrum och ett mindre allrum, medan kök, vardagsrum, hemmakontor eller gästrum hamnar på nedre planet.

Det bästa är att boka ett möte med den hustillverkare du vill bygga med. Ofta är de flexibla och kan ändra planlösningen och skapa mer utrymme genom att lägga på en eller en halv våning på ladhuset. Bra Hus, Villa Varm och Trivselhus är tre stora hustillverkare som erbjuder ladhus i olika storlek och design.

Ladhus i byggsats

Är du händig och vill bygga ladhus själv? Då kan du beställa ladhus i byggsats istället för monterat och klart. Då levereras huset i delar som du monterar på egen hand, eller med hjälp av snickare eller en byggfirma som du själv valt. Vill du kunna styra projektet mer kan det vara ett bättre alternativ. 

Nyckelfärdigt ladhus

Vad ett nyckelfärdigt ladhus innebär beror på hustillverkaren. Nyckelfärdigt är inte något juridiskt begrepp, därför är det viktigt att du kontrollerar specifikationerna för vad som ingår. Ibland innebär nyckelfärdigt att du helt enkelt får nycklarna och kan flytta in. Ibland innebär det ett färdiginrett hus exklusive husgrund. Om du inte själv vill bygga, ha ansvar för bygget eller kontraktera egna snickare, är det enklast att välja totalentreprenad när du bygger ladhus. Det innebär att en och samma entreprenör ansvarar för såväl projektering som arbetsutförande.

Kostnad för ladhus

Vad priset för ett ladhus hamnar på beror på flera saker, bland annat vilken storlek huset har, vilken hustillverkare du väljer, om du vill ha totalentreprenad eller själv ansvara för bygget och vilka material du väljer. Priserna som ofta anges avser grundutförande, men du kan ofta göra tillval eller ändra saker – från planlösning till ytskikt, badrum och kök. Vill du ha ett ladhus i 2 plan finns bland annat hustillverkare som Vårgårda Hus. Vill du beställa ladhus i byggsats erbjuder Lundqvist Trävaru ett bra utbud. Här kan du även se prisexempel på ladhus från Villa Varm, Trivselhus och Bra Hus.

Tillval som kan öka priset är exempelvis om du byter från träpanel till puts, vanliga fönster till spröjsade eller om du vill ha fasadbelysning, kamin installerad eller golvvärme.

Om du vill ha ett traditionellt hus passar det bra med ett rött ladhus i träpanel. Föredrar du en minimalistisk känsla kan en fasad med järnvitriol och svarta plåtdetaljer passa bättre.