rörmokare

Hitta en rörmokare

Behöver du hjälp med rördragningen hemma? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på rördragning. Du får även veta vad VVS-arbeten kostar, hur du själv kan lösa stopp i avloppet och vad som är bra att tänka på när du ska anlita en rörmokare.

Få offerter från rörmokare

Vad kostar det att anlita en rörmokare?

Vad det kostar att anlita en rörmokare varierar beroende på var i Sverige du bor. Det är oftast något dyrare med rörmokare i Stockholm och Göteborg än i mindre städer. Vanligtvis tar rörmokare, eller VVS-montörer som de också kallas, betalt per timme. Timpriset är högre än för andra hantverksyrken och ligger på 450 – 650 kronor (inklusive moms). En VVS-montör/rörmokare kan bland annat hjälpa till med följande:

  • Reparation och underhåll. Exempelvis lösa stopp i avlopp.
  • Installationer. Installation av golvvärme och värmepumpar.
  • Stambyte och relining. I äldre byggnader måste gamla rör så småningom bytas ut mot nya, det kallas för stambyte. Relining innebär att rörmokaren sätter ett rör inuti det gamla, vilket gör att man slipper utföra ett stambyte de närmaste 30 åren, ibland ännu längre.
  • Rördragning. Vid nybyggnationer och renoveringar utför rörmokaren rördragning i exempelvis badrum, kök och tvättstuga.

Vanligtvis tar rörmokare betalt i timmen, men gäller det större uppdrag, som att dra rör vid nybyggnation eller utföra stambyte, brukar han eller hon vilja lämna ett fast pris.

Hitta din lokala rörmokare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta rörmokare
Gratis offerttjänst

Tips när du anlitar rörmokare

Även om du är händig är inte rördragning något du bör göra själv utan erfarenhet. En felaktig ledning kan orsaka vattenskador. Dessutom kan det bli svårt att få hjälp från försäkringsbolaget om det visar sig att någon utan behörighet utfört installationerna. När du ska anlita rörmokare finns det vissa saker som är bra att tänka på:

  • Behörighet. Eftersom VVS-installatörer/rörmokare arbetar med vatten och avlopp är det viktigt att de har behörighet inom området. Kontrollera därför att företaget eller den enskilde rörmokaren har ett Säker Vatten-certifikat och är utbildade och kontrollerade.
  • Pris. Kontrollera vad kostnaden kommer att bli, särskilt om det gäller ett större uppdrag som att dra in vatten till ett nytt hus. Ibland känns det tryggare att betala ett fast pris istället för att betala på löpande räkning.

Kostnad för rörmokeri

Timpriset för rörmokare ligger på mellan 450 och 650 kronor – då är inte ROT-avdraget inräknat. Det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor. Till standardpriset tillkommer det en extra avgift för jouruppdrag. Saker som påverkar kostnad för rörmokare är:

  • Påbörjad halvtimme/halvtimme. Det är inte bara rörmokare som tar betalt för påbörjad timme eller halvtimme, det är vanligt för alla hantverkare. Det innebär att om arbetet har tagit 75 minuter betalar kunden ändå för 90 minuters jobb, eftersom hantverkaren påbörjat nästa halvtimme. Om det gäller betalning för påbörjad timme skulle kunden istället vara tvungen att betala för 120 minuter, trots att hantverkaren endast jobbat i 75 minuter.
  • Jourtid. Det är jourtiden som ofta trissar upp priset för rörmokare. Vissa problem måste man åtgärda snabbt, som ett stopp i toaletten eller ett läckande vattenrör. Vissa rörmokare erbjuder utryckning under dygnets alla timmar, oavsett om det är julafton eller midsommarafton. Här kan rörmokaren mycket väl lägga på 1 000 – 2 000 kronor i timmen.

Måste vara skälig betalning …

Det låter kanske galet att rörmokaren kan debitera 2 500 kronor för 15 minuters arbete, får de verkligen sätta vilka priser de vill? Nej, inte riktigt. Allmänna reklamationsnämnden tog upp den här frågan under 2018. Då hade en privatperson fått hjälp av en rörmokare på jourtid. Slutnotan hamnade på 6 500 kronor för 15 minuters arbete. Allmänna reklamationsnämnden beslutade att det var oskäligt dyrt, men att 2 500 kronor var skäligt.

Rördragning – hur gör man?

Det finns ingen lag som hindrar dig från att själv utföra olika typer av VVS-installationer själv, till skillnad från elektriska installationer som måste utföras av en behörig elektriker. Däremot får du inte ändra på befintliga avloppssystem eller dra om rör hemma. Saker som du förhållandevis enkelt kan göra själv är att installera toalettstol, handfat och blandare, dra in vatten till vattenutkast och bli av med stopp i avloppet. Du kan även installera vattenburen golvvärme med klenspänning (max 50 V).

Om du ska dra rör själv finns det vissa rörmokarverktyg som är bra att ha: bockningsverktyg, rörtång, kulventil och pexrör.

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det står för värme, ventilation och sanitet.

Vanligtvis mellan 500 och 650 kronor i timmen.

Det varierar beroende på vilka tillägg rörmokaren gör. Men ett exempel är att få bort ett stopp i avloppet på jourtid, det kan kosta upp till 2 500 kronor även om det bara tar 15 minuter.

Ja, men du får inte flytta rör eller ändra på befintliga avloppsrör.

Vanligtvis används förkromade kopparrör.

En rörmokare i Göteborg tar ett pris på cirka 450 – 650 kronor, exklusive ROT-avdrag.

Ofta tar rörmokaren runt 1 000 – 2 000 kronor för ett besök, det är inte alltså inte alltid timbaserat eftersom rörmokaren behöver göra tillägg för utkörningstiden också. Om du behöver akut hjälp, exempelvis på helger, röda dagar eller på natten, kan taxan dubblas.

Oftast mellan 450 – 650 kronor.

Normalt sett mellan 500 och 650 kronor i timmen.

Han eller hon kan utföra allt från service som att få bort stopp i avloppet till installationer som att installera en ny värmepump, dra nya vattenledningar till ett nybyggt hus eller att lägga vattenburen golvvärme.

En gymnasieutbildning eller yrkeshögskoleutbildning med VVS-inriktning. De flesta seriösa VVS-montörer är även certifierade inom Säker Vatten, ett regelverk framtaget av branschens aktörer.