Så fungerar ROT-avdrag

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Om du anlitar hantverkare eller någon annan fackperson för att utföra vissa typer av arbeten i ditt hem kan du göra avdrag för kostnaderna. Avdrag kan göras för reparationer av en bostad, bostadsrätt eller fritidshus som du helt eller delvis äger. Du kan dra av för underhåll och även ombyggnader. Det är dock inte möjligt att dra av för nybyggnationer eller för materialkostnader som uppkommer när arbetet utförs.

Hur mycket får du dra av?

ROT-avdrag ger dig en skattereduktion på arbetskostnader på 30 procent. Du kan som mest göra ett avdrag på 50 000 kronor per år och endast för en bostad. Hantverkaren som utför arbetet specificerar på sin faktura vad som är arbetskostnad och vad som är materialkostnad. Om du till exempel anlitar en mattläggare för att lägga nytt golv i köket får du tillbaka 30 procent av den kostnad som mattläggaren har debiterat dig för att utföra arbetet.

Om det är två personer som äger bostaden eller bostadsrätten kan båda ägarna göra avdrag. Hushållet kan per år göra ett avdrag på maximalt 2x 50 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att avdraget inte ges parallellt med RUT-avdrag. RUT-avdrag är för hushållsnära tjänster bland annat avdrag för rengöring, underhåll och tvätt. Taket på 50 000 kronor per år gäller per person och för båda avdragen.

Vilka typer av arbeten kan dras av?

ROT-avdrag gäller inte för nybyggnationer utan bostaden måste vara några år gammal för att arbetskostnaderna för renovering, reparationer, nybyggnad eller tillbyggnad ska kunna dras av. Om du vill bygga nytt, bygga om eller göra en tillbyggnad kan du inte göra ett skatteavdrag om bostaden är yngre än fem år. Utgå från bostadens värdeår när du beräknar hur gammal bostaden är. Det år som huset byggdes färdigt är vanligtvis husets värdeår.

Inget avdrag kan göras för att bygga en friliggande byggnad eller bygga ett helt nytt hus. När arbetet utförs måste du bo i bostaden helt eller delvis. Har du dubbel bosättning räknas båda som din bostad. Kooperativa hyresrätter berättigar inte till något avdrag. Arbetskostnaderna är inte avdragsgill om arbetet utförs av en släktning eller din make. Om du äger dina föräldrars hus kan avdrag göras om du har betalt för arbetet.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Du kan få ROT-avdrag för att exempelvis reparera fasader, byta takpannor, sätta kakel och reparera köksluckor. Du kan dra av för arbetskostnader för att sanera asbest och radon när du genomför byggarbete. Vanliga trädgårdsarbeten räknas inte som hushållsarbeten och ska dras av under RUT. Inget avdrag ges för att reparera staket men om ett träd behövs fällas för att kunna utföra en tillbyggnation kan avdrag göras för fällningen av trädet.

Företaget du anlitar för att utföra arbetet ska ha F-skattsedel. Din rabatt syns direkt på fakturan som du får ifrån företaget. Avdraget ska specificeras klart på fakturan och du behöver inte fylla i några extra papper. Den exakta gränsen för när du kan få ett avdrag varierar, kontrollera på Skatteverket som har speciella tabeller. Du måste under skatteåret ha dragit in tillräcklig med inkomst så att du har skatt som täcker det avdrag du tänker göra.

Tänk på följande

Om du har tänkt att utnyttja avdraget bör du meddela företagen om detta när du begär en offert. Det ger firman du anlitar en möjlighet att erbjuda rätt pris efter avdrag, vilket förenklar jämförelsen mellan offerter. Vissa har lägre arbetskostnader men högre materialkostnader och tvärtom vilket kan göra stor skillnad på slutpriset. Kolla alltid med Skatteverket om du har utnyttjat RUT-avdrag under året för att veta hur stort ROT-avdrag du kan göra. Tänk på att det aldrig går att göra rotavdrag för ett nytt hus helt och hållet, kostnader för material, resor och administrativa kostnader är inte avdragsberättigat, endast arbetskostnaden.