husmodeller

Enplanshus

Letar du efter enplanshus? På BYGG.se hittar du över 600 st enplanshus från Sveriges hustillverkare. Filtrera fram just ditt drömhus och se priser direkt.

A-hus

A-hus erbjuder ett stort utbud av både husbyggsatser och nyckelfärdiga hus för alla smaker.

Visa tillverkare

Movehome

I Movehomes tjänst Bygg online väljer du en husmodell och formar den efter stil och funktion. Priset ser du direkt och det tål att jämföras! När du är nöjd med ditt hus kontaktar du Movehome med ett klick, så sköter de resten. Om du vill tar Movehome nämligen fullt ansvar för hela byggnationen genom äkta totalentreprenad.

Visa tillverkare

Eksjöhus

I mer än 75 år har Eksjöhus hjälpt människor att bygga sina drömhus med personlig prägel. Vinnare av ”Årets nöjdaste kunder” och ”Årets småhus 2020”.

Visa tillverkare

Finnlamelli

Hitta ditt drömhus bland tiotals husmodeller med tusentals variationer. I närmare 30 år har Finnlamelli tillverkat robusta timmerhus av kvalitativt virke från Finland. Timret som används är ekologiskt och hållbart och skapar ett hälsosamt inomhusklimat tack vare virkets andningsförmåga.

Visa tillverkare

Villa Varm

Gammeldags, modern, rymlig, charmig, unik – hur du än vill att ditt hus ska se ut så hjälper Villa Varm dig att skapa det.

Visa tillverkare

Lövsta trähus

Lövsta trähus erbjuder arkitektritade och kundanpassade hus av hög kvalitet. Husen byggs av massivt trä (råspont). Inspireras av ett stort utbud husmodeller i såväl klassisk som modern design.

Visa tillverkare

En guide till enplanshus

Enplanshus är populära bland både barnfamiljer och de som vill undvika trappor och höjdskillnader i hemmet av andra anledningar. Många husköpare som planerar att bo i hemmet länge, föredrar ett enplanshus med tanke på att trappor kan bli en utmaning med stigande ålder.

Här tittar vi närmare på nackdelar och fördelar med enplanshus, undersöker varför vissa väljer enplanshus istället för tvåplanshus, och vilka skillnader det finns mellan olika sorters enplanshus.

Fördelar med enplanshus

Tillgänglighet och bekvämlighet

Generellt kan man ändå säga att enplanshus brukar vara populära just på grund av hur ett enplanshus kan erbjuda en tillgänglighet som tvåplanshus saknar. Familjer med små barn föredrar ofta enplanshus där fallrisken minskas eller helt försvinner. Även bland äldre där ork eller knän inte längre är vad de en gång var är enplanshus ett populärt val, likaså för de som har andra svårigheter med höjdskillnader i huset och inte önskar installera hiss eller ramp för rullstol.

Det finns även många som helt enkelt föredrar ett enplanshus för att man slipper bära varor, kläder eller andra saker mellan våningar och huset blir bekvämare att ta sig runt i. Man behöver inte ha svaga knän för att gärna slippa de oundvikliga spring i trappor ett tvåplanshus innebär.

En god investering

Innan man bestämmer sig för att köpa eller bygga ett enplanshus gör man rätt i att undersöka hur marknaden ser ut för enplanshus i jämförelse med tvåplanshus på orten, i synnerhet om man en dag planerar att sälja huset. Ofta kan ett enplanshus gå för ett högre pris per kvadratmeter i storstadsområden och på andra orter där färre enplanshus byggs jämfört med flerplanshus.

Enklare att sköta

En stor fördel med enplanshus är hur enkelt det är att sköta både husets insida och fasad. Insidan då man slipper släpa dammsugare, moppar eller andra städprodukter upp och ner för trappan, utsidan då det är lättare att komma åt och rengöra stuprännor, tak och vid högtrycksrengöring av fasaden.

Vackert och rymligt

Många tycker om den öppna planlösning ett enplanshus kan erbjuda och väljer att bygga i ett plan endast av denna anledning. Ett enplanshus kan enklare byggas med mer generös takhöjd och stora glaspartier så att alla utrymmen för umgänge känns luftiga och rymliga. Man kan till exempel välja att bygga ett vinkelhus i ett plan för att skapa sovrum som ligger mer privat utan att göra avkall på dessa fördelar enplanshuset erbjuder.

Enklare klimatkontroll

I ett enplanshus kan det vara enklare och billigare att installera golvvärme i hela huset, då direkt i grunden, i jämförelse med ett hus med flera plan. Golvvärme i kombination med ett energieffektivt hus kan sänka kostnaderna för uppvärmning, men ett enplanshus är även enklare att kyla under riktigt varma sommardagar. Med ett klimat i förändring kan behovet av nedkylning öka även på våra breddgrader och då är ett enplanshus både snabbare och mindre kostsamt att kyla jämfört med ett tvåplanshus.

En smartare planlösning

Fördelar få tänker på när man tittar på enplanshus är att man i ett hus utan våningar slipper bygga en trappa, vilken tar upp en hel del utrymme i ett flervåningshus. Vanligtvis vill man även ha trappan centralt för att göra det så enkelt som möjligt att förflytta sig mellan våningar, vilket inte heller gör det möjligt att placera trappan i ett utrymme mindre centralt.

Ytterligare en fördel med att bygga i ett plan är att man slipper störande ljud från ovanvåningen. Ett enplanshus med smart planlösning kan alltså resultera i utrymmen med mindre ljudstörning än ett hus med övervåning.

Ett mysigare hus

Vissa föredrar enplanshuset av den enkla anledningen att det ser mysigare ut. Ett enplanshus är inbjudande och hemtrevligt och passar i nästan alla grannskap, till skillnad från tvåplanshus. Tänk på att det enligt detaljplanen endast får byggas hus av en viss höjd, vilket gör att takhöjden ibland inte tillåter ett tvåplanshus, utan maximalt ett 1,5-planshus eller enplanshus.

Bättre i vissa landskap

I flacka landskap kan ett enplanshus passa bättre, inte bara rent estetiskt utan även av andra miljömässiga anledningar. Bor man i ett öppet område finns öven större risk för stark blåst, vilket man på ett bättre och enklare sätt kan hantera med ett lägre hus som byggs med elementen i åtanke. Till exempel kan en duktig arkitekt anpassa husets vinklar efter vindriktningen och skapa en skyddad uteplats.

Samvaro och socialt liv

Sist men inte minst bör man nämna möjligheterna till umgänge och familjeliv ett enplanshus erbjuder. Där ett tvåplanshus kan skapa fler separata och privata utrymmen erbjuder enplanshuset lösningar för socialt liv och kontakt. Med kök, matsal och vardagsrum centralt i en öppen planlösning och på samma plan som sovrummen blir dessa naturliga platser att samlas på för familj och gäster.

Nackdelar med enplanshus

Vilka nackdelar finns det då med enplanshus i jämförelse med tvåplanshus eller flerplanshus?

Mindre boyta på samma byggyta

Genom att endast bygga i ett plan begränsar man förstås den totala boytan man kan konstruera på samma byggyta, vilken kan ge minst dubbelt så mycket utrymme inomhus om man väljer att bygga i två eller flera plan. Därför kan ett enplanshus passa en mindre familj bättre än en större, om man inte har möjlighet att bygga på mycket stor landyta.

Privatlivet kan bli lidande

Många älskar det sociala familjelivet i ett enplanshus med smart planlösning, men ett enplanshus som inte är välgenomtänkt kan även orsaka begränsningar och i värsta fall göra att privatlivet blir lidande. Det är viktigt att man placerar sovrummen avskilt från de sociala ytorna i ett enplanshus, med fördel genom att bygga ett vinkelhus eller använda sig av en planlösning som på annat sätt naturligt skiljer av de mer privata delarna av hemmet.

Mindre trädgård

Genom att enplanshuset kräver mer markyta än ett flerplanshus som byggs högre, kan det begränsa ytan man har kvar på fastigheten till uteliv och trädgård. Önskar man en generös trädgård och ett större hus på en fastighet som inte tillåter både och, kanske ett flerplanshus är enda lösningen. Annars finns alternativet att utforska hur man kan maximera sin lilla trädgård, med en välplanerad uteplats och planteringsyta.