husmodeller

1,5-planshus

Jämför 1,5-planshus från alla svenska hustillverkare på ett och samma ställe. Se priser och sortera fram det hus du vill ha med vår enkla tjänst.

Movehome

I Movehomes tjänst Bygg online väljer du en husmodell och formar den efter stil och funktion. Priset ser du direkt och det tål att jämföras! När du är nöjd med ditt hus kontaktar du Movehome med ett klick, så sköter de resten. Om du vill tar Movehome nämligen fullt ansvar för hela byggnationen genom äkta totalentreprenad.

Visa tillverkare

Finnlamelli

Hitta ditt drömhus bland tiotals husmodeller med tusentals variationer. I närmare 30 år har Finnlamelli tillverkat robusta timmerhus av kvalitativt virke från Finland. Timret som används är ekologiskt och hållbart och skapar ett hälsosamt inomhusklimat tack vare virkets andningsförmåga.

Visa tillverkare

Lundqvist Trävaru

Lundqvist Trävaru hjälper till att göra verkligen av byggidéer. Det har de gjort i över 80 år.

Visa tillverkare

Intressanta Hus

Arkitektritade hus som sticker ut, kombinerat med det rationella i fabriksproducering, skapar prisvärda intressanta hus.

Visa tillverkare

Fördelar och nackdelar med att bygga 1,5-planshus

Ett 1,5-planshus är ett mellanting mellan ett flerplanshus, vilket är ett hus med två eller fler våningar, och ett enplanshus, vilket innebär att huset kan erbjuda det bästa av två världar. Antingen byggs ett 1,5-planshus med en andra våning under snedtak, eller som ett öppet loft där endast en del av hemmets totala planlösning inkluderar en andra våning. Vilket alternativ man än väljer kan ett hus utformat på ett och ett halvt plan spara in på byggkostnaderna. Planlösningen kombinerar extra bostadsyta och vid korrekt utförande ett vackert tak med en tidlös design, som skapar ett kvalitetshem som inte behöver kosta skjortan.

1,5-planshus är ibland lika höga i takhöjd som flerplanshus, men vanligtvis byggs dessa hus i områden där takhöjden inte tillåter ett hus i två fulla plan plus vind.

En annan skillnad från tvåplanshus är att det större sovrummet och utrymmen för umgänge som kök och vardagsrum vanligtvis finns på bottenvåningen i 1,5-planshus, medan mindre sovrum, barnrum, gästrum eller förråd ofta är belägna på övervåningen. Den extra halva våningen när det är byggt som loft med öppen planlösning mot markplan, används ofta som förvaringsutrymme, krypin eller lekrum för barnen. Bygger man den halva våningen som ett separat plan utan öppen planlösning maximerar man förstås golvytan och därmed möjligheterna till fler sovrum.

Vilka fördelar finns det med att bygga ett 1,5-planshus?

Hus med en och en halv våning ger många möjligheter när det kommer till kreativa lösningar för förvaring och annan användning av övervåningens utrymmen. Här tittar vi närmare på några av fördelarna med 1,5-planshus.

Mer golvyta på samma byggyta

En vanlig anledning till att man väljer att bygga ett 1,5-planshus är att detaljplanen i området där man bygger tillåter en viss takhöjd, som ett tvåplanshus med vind överstiger. Genom att bygga ett 1,5-planshus med öppet loft eller med ett separat plan med snedtak utan vind, kan man skapa mycket mer golvyta på samma byggyta jämfört med ett enplanshus. Kanske ett enplanshus inte kan byggas ut åt sidorna på grund av närhet till tomtgräns eller helt enkelt för att man föredrar att bevara trädgårdsyta på fastigheten. Då kan ett hus med ett extra halvt plan vara lösningen.

Det kan bli billigare att bygga ett 1,5 planshus

Tack vare de smarta material och byggnadssätt man idag har tillgång till, kan man bygga en extra halv våning och spara in kostnader för fasadytor, samtidigt som man kommer upp i samma golvyta hos ett tvåplanshus. Tänk dock på att detta beror helt på vilken husmodell man väljer och att ett loft eller en våning med snedtak inte värderas på samma sätt som en komplett andra våning med full takhöjd vid försäljning.

Generös takhöjd ger ett rymligt intryck

Genom att välja en öppen planlösning kan den generösa takhöjden göra att ditt hem ser större ut än det är, särskilt om du väljer att ha ett stort kombinerat kök och vardagsrum med ett öppet loft ovan, samt en möjlighet att använda utrymmet på loftet för förvaring och på så vis spara plats på den första våningen som annars tagits upp av garderober, skrubb och hyllor.

Privatliv

Många husägare tycker om att ha sitt sovrum på första våningen för både privatlivet och bekvämlighets skull. Om du ofta har vänner eller familj på besök kan du med fördel placera gästrummen på den andra våningen i hemmet. Utrymmet för gästerna blir på så vis mer avskiljt och det skapar ett tystare och mer fridfullt hem med gästrum på övervåningen, allt utan att ta upp en enda kvadratmeter extra i markyta.

Större plats för trädgård, odlingar, uteplats och annat utomhusliv

Genom ett extra halvt plan som kan rymmas under snedtak kan man uppfylla byggnadskraven, få extra boyta, men utan att ta upp värdefull trädgårdsyta som ofta kan användas på bättre sätt. Många väljer hellre att placera gästrum eller förråd på ett loft och spara många kvadratmeter utrymme utomhus som kan användas som uteplats, odling eller andra utomhusaktiviteter.

Bekvämlighet och tillgänglighet

Att inte behöva springa upp och ner i trappan flera gånger varje dag är en annan bekvämlighet som många ägare av 1,5-planshus också uppskattar. Detta om man placerar vardagsrum, kök och större sovrum på första våningen och de utrymmen man använder mer sällan, som gästrum eller förvaringsutrymmen, på andra våningen.

En mer flexibel planlösning för att tillgodose familjens framtida behov

Ett 1,5-planshus kan visa sig vara mer anpassningsbart efter familjens behov i framtiden. Kanske en tonåring uppskattar ett mer privat utrymme, rum för tv-spel eller ett musikrum. Detta kan vara skönt både för barn och föräldrar att placera på ett loft. När barnen så småningom flyttar ut och kommer på besök med barnbarn kan det även vara skönt att ha gästrummen på ett separat plan för allas trivsel.

Generationsboende

Fler och fler husägare önskar möjligheten att kunna ta emot antingen sina åldrande föräldrar eller andra familjemedlemmar i sina hem under längre tid. Med det i åtanke är det viktigare än någonsin att välja rätt typ av hem och planlösning. Det är mycket lättare att ha far- eller morföräldrar på markplan istället för på övervåningen eller i källaren, där trappor finns. Då kan det större sovrummet placeras på andra våningen och loftet bli det mer privata utrymmet i hemmet. Ett hus med en och en halv våning gör helt enkelt lättare för fler familjemedlemmar att bo i hemmet under längre tid, samtidigt som man håller sig inom reglerna för den totala takhöjden och sparar markyta.

Vilka nackdelar finns det med att bygga 1,5-planshus?

Trots de många fördelarna med att bygga ett halvt extra plan finns det även nackdelar med planlösningen som man bör ha i åtanke innan man bestämmer sig för att bygga ett 1,5-planshus. Här tittar vi närmare på några av dessa.

Låg takhöjd faller inte alla i smaken

Ibland kan den tillåtna bygghöjden göra att den extra halva våningen får en så låg takhöjd att utrymmet kan kännas instängt och ogästvänligt. Ibland kan det därför vara bättre att undersöka möjligheten att bygga ett attefallshus, en friggebod eller att göra en tillbyggnad till huvudbyggnaden istället för att bygga en extra halv våning.

Extra kvadratmeter för samma pris innebär inte alltid extra värde

Fundera över hur länge ni planerar att bo i huset och om det vid försäljning lönar sig att ha byggt ett hus med en extra halv våning om det resulterar i en lägre takhöjd och en mindre rymlig känsla på första plan, eller om det resulterar i ett övre extra halvt plan som främst passar barn och inte vuxna av genomsnittslängd. Ibland kan ett hus i endast ett plan men med en generös takhöjd genom hela huset värderas högre än ett hus med ett extra halvt plan.

En trappa tar upp plats

Så fort man bygger ett extra plan tillkommer en trappa i hemmet, som gärna ska vara placerad centralt för enkel tillgänglighet till det andra planet. En trappa, hur smart den än utformas, tar upp plats som skulle kunna användas för något annat. Dra av de kvadratmeter som trappan tar upp när du planerar att bygga ett hus med ett extra halvt plan och tänk efter om den extra golvytan är värd att satsa på.

Ett öppet loft blir inte lika privat och mer ljudstört

Ett extra halvt plan i öppen planlösning är visserligen vackert, men erbjuder inte samma möjlighet till privatliv och lugn som ett stängt loft eller en komplett andra våning. Det kan vara härligt att flytta undan tonåringens rum upp på loftet, men då bör man satsa på ett stängt loft för att förhindra ljudstörningar på markplan och vice versa.

Med all extra höjd kommer även en fallrisk

Som alltid innebär en trappa och en extra våning alltid en risk för fall och skador. Detta bör man tänka över om man planerar att skaffa barn, har småbarn eller bor i ett område populärt bland familjer och man planerar att sälja huset en dag. I vissa områden kan ett enplanshus värderas för ett högre pris per kvadratmeter just för att fallrisken minskas utan en extra våning.

En trappa passar inte alla

En trappa i hemmet gör att framkomligheten begränsas. Förutom att inte vara rullstolsvänligt sätter ett extra plan även större krav på äldre eller trötta knän. Därför bör man alltid tänka över hur länge man planerar att bo i huset innan man bygger ett hus med ett halvt eller ett helt extra plan.

——————

Sammanfattningsvis kan man säga ett en planlösning som erbjuder ett och ett halvt plan kan vara ett attraktivt alternativ jämfört med det traditionella enplanshuset eller flerplanshuset. Det är en sorts hybridhus med fördelen att det kan byggas även där takhöjden inte tillåter två hela plan, och låter dig skapa de sociala ytorna i hem på första våningen men ger ändå möjligheten till större privatliv genom separata gästrum eller barnrum på loftet. Den fantastiska takhöjden man kan åstadkomma i vardagsrum och kök genom ett öppet loft gör även att många väljer ett 1,5-planshus. Beroende på hur många som ingår i familjen idag eller så småningom kan ett 1,5-planshus erbjuda möjlighet till generationsboende och ett hem som rymmer en större familj som lever under samma tak under längre tid.