Hitta Expert

Behöver du hjälp med att dra el hemma eller lägga nytt tak? Kanske har du svårt att komma fram till den bästa planlösningen för det nya huset? Här kan du hitta allt från skickliga elektriker och rörmokare till trädgårdsarkitekter, inredare och snickare.

88 146 Experter hittade.

Här har vi samlat över 70 000 experter på ett och samma ställe. Sök expert efter område, kommun, stad eller fritext.

Som husägare eller bostadsrättsägare kommer det uppstå situationer då en eller flera hantverkare behövs. Det kan handla om diverse reparationer, fönsterbyten, en spricka i kakelplattan eller en ny diskmaskin som ska installeras. Det finns många typer av experter, bland annat:

 • Snickare
 • Elektriker
 • VVS-montörer
 • Arkitekter
 • Målare
 • Golv- och takläggare
 • Markarbetare

Alla har specialkunskaper inom sitt område. När det kommer till renoveringar, exempelvis en badrums- eller köksrenovering, behöver du ofta anlita flera olika hantverkare. Även om snickare ofta har erfarenhet och kompetens inom olika sorters arbeten behövs ofta mer specifika yrkesgrupper, som behörig elektriker eller VVS-montör. För att hitta rätt person och företag till jobbet finns det flera saker som är bra att kontrollera innan du anlitar hantverkare.

Checklista innan du anlitar hantverkare

Även om de flesta hantverkare och företag är professionella och pålitliga finns det alltid mindre seriösa aktörer på marknaden. Har du otur kan det resultera i höga kostnader i form av reparationer eller för att anlita en ny firma. Checklista att pricka av innan du anlitar hantverkare:

 • Begär offerter. Du bör aldrig välja företag enbart utifrån det lägsta priset, däremot ska det såklart finnas en balans mellan pris och kompetens. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om prisläget är genom att begära offerter från åtminstone tre företag. Kom ihåg att även kontrollera exakt vad som ingår i priset.
 • Skriv tydliga avtal. Det är väldigt svårt att argumentera mot ett skrivet kontrakt. Det som står gäller. Var därför extra tydlig och få med allt som är viktigt. Är något otydligt? Be om en förklaring och förtydliga det i kontraktet.
 • F-skatt. Kontrollera alltid att hantverkaren eller företaget har F-skatt, det betyder att företaget finns registrerat hos Skatteverket.
 • Kronofogden. Risken är förmodligen inte särskilt stor men det är alltid bra att kontrollera att företaget du ska anlita inte gått i konkurs eller att de har tidigare betalningsanmärkningar. Det kan du se hos Kronofogden.
 • Svarta listan. Hos Råd & Rön kan du kontrollera om företaget finns med på Svarta listan. Där listas företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.
 • Försäkringar. Beroende på vilken sorts företag det gäller kan olika typer av försäkringar behövas. Men i regel bör alla företag åtminstone ha en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Omdömen. Den här punkten är kanske en av de viktigaste. Genom att läsa tidigare kundomdömen om företaget eller den enskilde hantverkaren kan du bilda dig en uppfattning om hur firman var att jobba med. Höll de deadline? Var de trevliga och tillmötesgående?

Rättigheter som konsument

Det är viktigt att kontrollera företaget eller hantverkaren du tänker anlita, men det kan även vara bra att känna till dina rättigheter. I Sverige finns en lag som heter Konsumentköplagen, den gäller när företag säljer varor eller tjänster till konsumenter. Lagen är ett skydd för konsumenten. Bland annat gäller konsumentköplagen för arbete på fast egendom, byggnader och andra anläggningar. Några av kraven som måste uppfyllas enligt konsumentköplagen är:

 • Arbetet måste vara utfört på ett fackmässigt sätt. Arbetet ska vara utfört på ett sätt som normalt sett förväntas av en fackman.
 • Företaget måste ta tillvara på konsumentens intressen. Bland annat genom att ge lämpliga råd samt kommunicera med kunden så att inga missförstånd uppstår.
 • Hantverkaren måste avråda om tjänsten inte innebär rimlig nytta. Det gäller även om tjänsten redan är utförd och har börjat användas.

Om firman inte följer konsumentköplagen kan den inte kräva ersättning för det utförda arbetet. Om tjänsten är försenad har konsumenten rätt att:

 • Hålla inne med betalning
 • Kräva att få tjänsten utförd
 • Häva köpet, exempelvis om förseningen får stora konsekvenser för konsumenten
 • Begära skadestånd

Problem

Har du varit noggrann och kontrollerat referenser, F-skatt och försäkringar bör det inte uppstå några problem med företaget. Men ibland uppstår det situationer då hantverkaren eller arkitekten gör felexempelvis gjort fel, inte lyckas bli färdig i tid eller kräver mer i betalning än vad ni kommit överens om. Så här löser du olika typer av problem:

 • Hantverkaren/firman har gjort fel. Enligt konsumentköplagen har du rätt att klaga till hantverkaren/firman om resultatet inte är vad ni kom överens om eller om arbetet inte är utfört på ett fackmässigt. Du måste klaga senaste två månader efter att du upptäckt felet. Du måste också dokumentera felet, exempelvis genom att ta bilder. Därefter kan du begära att hantverkaren åtgärdar felet, ger dig ett prisavdrag eller häver avtalet.
 • Hantverkaren/firman är försenad med leverans. Enligt konsumentköplagen har du rätt att klaga till hantverkaren/firman om tjänsten inte är gjord inom avsatt tid. Du har rätt att begära att firman slutför tjänsten och du har dessutom rätt att kräva ersättning för de kostnader som uppkommit till följd av förseningen. Du kan även häva avtalet och hålla in med betalningen.  
 • Hantverkaren/firman vill ha mer i betalning. Vad konsumenten ska betala bör stå med skriftligt i avtalet. Ibland kan det tillkomma merkostnader, exempelvis vid tilläggsarbete. Tilläggsarbete kan handla om att du som beställare av tjänsten under pågående arbete lägger till fler arbetsmoment. Tilläggsarbete är dock inte detsamma som att arbetet drar ut på tiden.

För att du ska bli nöjd med den expert du väljer är det viktigt att göra ett noggrant arbete innan du anlitar företaget. Ju mer noggrann du är, desto mindre risk är det att det dyker upp oväntade situationer. Kom ihåg att du kan begära ROT-avdrag om företag har F-skatt, men det är viktigt att veta att företag inte är skyldigt att erbjuda ROT-avdrag, så det är något ni måste avtala om i förhand. Det går inte att kräva avdraget i efterhand.

Vanliga frågor och svar

Var noggrann med att kontrollera företag. Kontrollera saker som F-skatt, försäkringar, tidigare anmärkningar, tidigare omdömen och om företaget finns med på Råd & Röns Svarta lista.

Företag har ingen skyldighet att erbjuda ROT-avdrag, men det brukar vanligtvis ingå för arbetskostnaden. Dock bör du kontrollera och avtala om det innan avtalet skrivs. Det går inte att begära avdraget i efterhand.

Det är alltid bra om det står tydligt i avtalet att betalningen ska ske först när arbetet är färdigt. Det minimerar risken för förseningar. Skulle en situation uppstå, exempelvis om företaget gjort något fel, kan du häva kontraktet och slippa betala.