VVS

Vid nybyggnationer eller renoveringar kan du behöva dra nya vattenledningar, installera värmepumpar och montera toalettstol. Det är saker som en VVS-montör kan hjälpa till med. VVS står för värme, ventilation och sanitet och är ett branschområde som innefattar rörmontage och systeminstallationer av värme, vatten och ventilation.

214 VVS hittade.

Fler sökresultat

Arjeplogs Maskinentreprenad AB

LUGNETVÄGEN 25 B, 93831, Arjeplog

Inga anmärkningar

Ahlström Mark och prefab AB

DIAMANTGÅNGEN 193, 13549, Tyresö

Inga anmärkningar

Allservice i Östersund AB

LOKE 130 LGH 1001, 83499, Tandsbyn

Inga anmärkningar

Corner Ranch Entreprenad AB

MYRA 102, 74893, Österbybruk

Inga anmärkningar

Flygges Infra AB

PALANDERS VÄG 23, 13649, Vega

Inga anmärkningar

Matt & Kakelmontage i Uddevalla AB

SIMONS GATA 10, 45175, Uddevalla

Inga anmärkningar

Skälhammar & Månsson Brunnsborrning AB

FJÄRILSGATAN 7, 60361, Norrköping

Inga anmärkningar

Mark Concept Sverige AB

MYRHOLSVÄGEN 22, 78542, Mockfjärd

Inga anmärkningar

Erikssons gräv och vatten AB

MARIESTADSVÄGEN 17, 54694, Undenäs

Inga anmärkningar

Transjö Mark & Maskin AB

TRANSJÖ SÖDREGÅRD 1, 34293, Hjortsberga

Inga anmärkningar

Värö Gräv AB

BACKA 146, 43265, Väröbacka

Inga anmärkningar

Edmundssons Entreprenad AB

CENTRALVÄGEN 38, 15371, Hölö

Inga anmärkningar
1234518

Hitta rätt VVS

En VVS-montör (kallades tidigare för rörmokare/rörläggare) har ofta både utbildning och yrkesvana med sig i bagaget. För att kunna uppvisa ett branschcertifikat (ett bevis på att man uppnått kunskapsmålen inom branschen) behöver man antingen ha:

 • Studerat och genomfört lärlingsperiod. Många personer har läst till VVS-montör och avslutat sina studier med ett utbildningsavtal med ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Därtill måste man ha varit lärling och avslutat den perioden med ett branschprov. Blir man godkänd får man ett branschcertifikat.
 • Varit montör och anställd. En del personer saknar utbildning men har yrkesvana och har varit anställda hos ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Precis som för studerande ska ett branschprov genomföras och godkännas för att ett branschcertifikat ska utfärdas.
 • Ha erfarenhet från arbete utomlands. Har man varken studerat eller varit anställd hos ett företag i Sverige som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl kan man istället begära att få bevisa sin yrkeserfarenhet och att man uppfyller kunskapsmålen för yrket. Man ansöker då om att få validera sina kunskaper. Valideringen kostar pengar och uppnås alla krav får man ett intyg som motsvarar branschcertifikatet.

Därför bör du anlita en VVS-montör

Till skillnad från elektriska installationer finns det ingen lag som säger att du inte själv får utföra exempelvis dragning av vattenrör, så länge som elektricitet inte är inblandat. Men det är inte att rekommendera. VVS-montörer är utbildade och har stor kunskap om detta till skillnad från en lekman. Om du saknar kunskap och ändå försöker dig på en VVS-installation kan det i värsta fall sluta med vattenläckor och skador på huset. När du renoverar badrum eller kök är VVS-montören till stor hjälp eftersom hen kan utföra alla installationer som ingår i våtrum, exempelvis installation av toalettstol, badkar och handfat. Arbetsmoment en VVS-montör kan hjälpa dig med:

 • Rördragning i kök, badrum och våtrum
 • Installation av fast inredning (exempelvis toalettstol, badkar och diskbänk)
 • Installation av solvärme, värmepumpar och varmvattenberedare
 • Installationer och reparationer av avlopp och rörsystem
 • Stambyte

Det finns flera saker som är bra att kontrollera innan du anlitar en VVS-montör, bland annat:

 • F-skatt. Kontrollera att VVS-montören har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om VVS-montören eller firman har tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att VVS-montören inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Certifieringar. Begär branschcertifikat för att säkerställa att VVS-montören har behörighet.
 • Försäkringar. VVS-montören ska ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och en ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om VVS-montören eller företaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat en VVS-montör du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.
 • Offerter. För att bilda dig en bättre prisuppfattning är det bra att begära offerter från åtminstone tre olika VVS-företag.