Ventilation

Det finns olika typer av ventilationsföretag i Sverige, bland annat ventilationstekniker och ventilationsmontörer. En ventilationsmontör installerar bland annat ventilationssystem som förbättrar inomhusluften.

1 839 Ventilation hittade.

Systemputs M.B.T. AB

TRÄVÄGEN 7, 43278, Tvååker Vi har lång erfarenhet av alla typer av fasadarbeten, renoveringar och villabyggnationer. Vi utför fasadrenoveringar ... Läs mer

Inga anmärkningar

Fler sökresultat

Wermlands Bygg & Ventilation AB

BJÖRNBÄRSVÄGEN 46, 66432, Grums

Inga anmärkningar

Gävle Luftbehandling AB

FURUVIKSVÄGEN 1, 80429, Gävle

Inga anmärkningar

Ventilation & Luftbehandling i Stockholm AB

HAMMARGATAN 17, 19553, Märsta

Inga anmärkningar

DIDOEL ELEKTRISKA AB

FARSTAVÄGEN 87 1604, 12334, Farsta

Inga anmärkningar

JOHNNYS VENT & VVS AB

TUNADALSVÄGEN 1 A, 83541, Dvärsätt

Inga anmärkningar

Luvent AB

O D KROOKS GATA 57, 25443, Helsingborg

Inga anmärkningar

Ventilio Group AB

ÖREGRUNDSGATAN 10, 11559, Stockholm

Inga anmärkningar

Brion Kyl & Ventilationsservice Syd AB

FÖRETAGSVÄGEN 3, 23837, Oxie

Inga anmärkningar

Automation Rin AB

TEGELVÄGEN 8 A, 85350, Sundsvall

Inga anmärkningar

Sven Ventilation AB

FÄLLFORSÅN 169, 90595, Umeå

Inga anmärkningar

Bokafix AB

HARRVÄGEN 8 A, 18130, Lidingö

Inga anmärkningar

GB Vent AB

BERGSGATAN 17, 15241, Södertälje

Inga anmärkningar
12345154

Hitta rätt Ventilation

Förutom att installera ventilationssystem har ventilationsmontören andra arbetsuppgifter. Bland annat ingår även estetik och brandskydd i arbetet, även om fokus ligger på att skapa ett bra inomhusklimat med frisk luft. Några vanliga arbetsuppgifter är:

 • Installation. En av de huvudsakliga arbetsuppgifterna är installation av ventilationsanläggningar, det kan exempelvis handla om kanaler, fläktar och aggregat.
 • Montering. Montering av fläktar, aggregat och andra ventilationslösningar.
 • Reparation och underhåll. Skötsel och reparationer av ventilationssystem.
 • Kontroller. Funktionskontroller av bland annat ventilationsaggregat i fastigheter och anläggningar.

Det finns två typer av kompetensområden inom ventilation:

 • Isoleringsmontör. Som isoleringsmontör arbetar man med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. Bland annat monterar man kanaler, fläktar och aggregat. Även reparationer och underhåll av ventilationssystem ingår.
 • Certifierad ventilationsmontör. För att bli certifierad som ventilationsmontör ska man under de senaste fem åren ha minst två års erfarenhet av yrket. Ventilationsmontören arbetar med att installera ventilationslösningar som förbättrar inomhusluften.

Då kan det vara bra att anlita en ventilationsmontör

Dålig inomhusluft är dålig för människorna som bor i huset. Det finns flera tecken på att inomhusluften inte är optimal, bland annat huvudvärk, trötthet, kliande ögon och andningsbesvär. Det kan vara så enkelt som att ventilationssystemets filter behöver bytas ut, men det kan också bero på andra saker. Genom att kontakta en ventilationsmontör kan du få hjälp med problemet samt hitta en lösning för att förbättra inomhusklimatet.

Ett bra ventilationssystem för bort ånga, matos och skadlig gas. Dessutom minskar en god ventilation risken för att mögel bildas och att det blir rötskador. Har fönstren alltid kondens kan det vara ett tecken på dålig ventilation. Andra tecken på dålig ventilation är en unken och instängd lukt. För att du ska bli nöjd med ventilationsföretaget finns det flera saker som är bra att kontrollera:

 • F-skatt. Kontrollera att ventilationsmontören har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om ventilationsmontören har några tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att ventilationsmontören inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Behörighet. Kontrollera certifieringar för att säkerställa att ventilationsmontören är behörig.
 • Försäkringar. Ventilationsmontören bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om ventilationsmontören är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat en ventilationsmontör du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.