Brunnsborrning

Planerar du att byta uppvärmningskälla till något mer miljö- och kostnadssmart? Kanske behöver du borra efter dricksvatten? En brunnsborrare (även kallat borrtekniker) kan hjälpa dig med brunnsborrning. I Sverige får cirka 1,2 miljoner människor sitt dricksvatten ifrån en egen brunn och varje år borras det cirka 10 000 nya vattenbrunnar.

226 Brunnsborrning hittade.

Fler sökresultat

MJ Design Center AB

KUNGSVÄGEN 3 C LGH 1201, 28634, Örkelljunga

Inga anmärkningar

Kasperskyi Bygg AB

GRANÄNGSVÄGEN 11, 13545, Tyresö

Inga anmärkningar

MCC ENTREPRENAD AB

ODENSVIVÄGEN 4 A, 73134, Köping

Inga anmärkningar

LMT Construction AB

KVARNVÄGEN 16, 61170, Jönåker

Inga anmärkningar

Karlson Bygg och Renovering AB

DAHLIAVÄGEN 22, 13736, Västerhaninge

Inga anmärkningar

WorkFlex AB

GEODETGATAN 24 A, 80258, Gävle

Inga anmärkningar

JSA Entreprenad AB

VINKELHAKEN 9 B, 24732, Södra Sandby

Inga anmärkningar

Rönnhaga Group AB

FJUCKBY SOLVALLEN 148, 74391, Storvreta

Inga anmärkningar

Elit Schakt & VA i Öresund AB

PUMPGATAN 8, 26135, Landskrona

Inga anmärkningar

ADMOSE AB

FORVÄGEN 11, 14551, Norsborg

Inga anmärkningar

Bygg & Anläggning Kivik AB

STUBBARÖDSVÄGEN 20, 27735, Kivik

Inga anmärkningar

VRK Rör AB

RÅDAVÄGEN 2, 54791, Gullspång

Inga anmärkningar
1234519

Hitta rätt Brunnsborrning

Brunnsborrare har både erfarenhet och utbildning och kan bland annat göra följande:

 • Borrning av dricksvattenbrunnar. Innan själva borrningen gör brunnsborraren kontroll av marken och grundvattnet för att ta reda på förutsättningar.
 • Borrning av energibrunnar. Till exempel för att utvinna värme och kyla.
 • Grundläggningsborrning. En typ av borrning som görs för att stabilisera marken. Grundläggningsborrning utförs ofta i samband med större infrastrukturprojekt.
 • Styrd borrning. Det kan handla om schaktfri ledningsförläggning (kallas också horisontell rördrivning).
 • Geotekniska markundersökningar. Görs bland annat för att undersöka markens bärighet inför en byggnation.

En brunnsborrare arbetar framförallt med att förse samhället med rent dricksvatten och förnyelsebar energi i form av energiborrning. Det kan handla om berg- och markvärme. En energibrunn kan även ge villor kyla, med hjälp av en värmepump. En brunnsborrare har både utbildning och erfarenhet i bagaget och använder dagligen mobila borriggar med olika typer av borrverktyg. Förutom att borrning ingår i yrkesbeskrivningen utför brunnsborrare även montering, reparationer och underhåll. De kan även hjälpa till med svetsning och brobyggen.

Anlita brunnsborrare

Oavsett om du bygger hus eller vill byta befintlig uppvärmningskälla kan en brunnsborrare hjälpa till. Det har blivit allt vanligare att borra efter energibrunn då allt fler upptäcker fördelarna med exempelvis bergvärme. Uppvärmningskällan är stabil, förnyelsebar och ger lägre energikostnader på sikt i form av minskade uppvärmningsutgifter. Vanligtvis borrar man 80 – 200 meter djupa hål i berget. Men hålen kan både vara djupare och grundare, beroende på markens förutsättningar.

Du kan även anlita brunnsborrare när du behöver hjälp med underhåll eller reparation av värmepump eller annan mekanisk och teknisk utrustning. Med regelbunden service förlänger du och bibehåller effektiviteten hos värmepumpen. Innan du anlitar ett borrningsföretag är det viktigt att kontrollera vissa saker:

 • F-skatt. Kontrollera att brunnsborraren har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om brunnsborraren har några tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att brunnsborraren inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Behörighet. Kontrollera certifieringar för att säkerställa att brunnsborraren är behörig.
 • Försäkringar. Brunnsborraren bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om brunnsborraren är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat en brunnsborrare du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.