Gjutning

Planerar du att bygga hus? Kanske behöver du hjälp med gjutningen av plattan? En grund i gjuten betong är vanligt att bygga huset på. Det finns särskilda företag du kan anlita för att få hjälp med just gjutningen. Någon som arbetar med gjutning kallas för gjutare.

5 513 Gjutning hittade.

RBA Roberts Bygg & Anläggning i Ängelholm AB

RÖNNEBODAVÄGEN 20, 26293, Ängelholm

Inga anmärkningar

Fler sökresultat

SB Bygg AB

HÄRSJÖDAMMSVÄGEN 43, 43892, Härryda

Inga anmärkningar

TSA Tjänster AB

KLÖVERVÄGEN 9, 95333, Haparanda

Inga anmärkningar

Skärblacka Hyrdepå AB

VÄSTRA TALLGATAN 3 LGH 1002, 61730, Skärblacka

Inga anmärkningar

J Ydremark AB

KÖLGATAN 3, 60385, Norrköping

Inga anmärkningar

Bruno Montage & Smide AB

HÅLVÄGEN 26, 14753, Tumba

Inga anmärkningar

TN Fog i Skåne AB

KYRKHULT BOKETORP 205, 24162, Löberöd

Inga anmärkningar

Prinsudden Fastighets AB

VESSLEVÄGEN 6 B, 45154, Uddevalla

Inga anmärkningar

Stockholms Svetsare AB

BOX 1530, 17129, Solna

Inga anmärkningar

Eko Bygg Medelpad AB

HOV 155, 85591, Sundsvall

Inga anmärkningar

MikaelBygg AB

NORRSKOGSV 13, 14572, Norsborg

Inga anmärkningar

PSV INNOVATION AB

BURMORAN 118, 93252, Bureå

Inga anmärkningar

FP Stendesign AB

NOBELVÄGEN 82, 21215, Malmö

Inga anmärkningar
12345460

Hitta rätt Gjutning

Idag kommer vi i kontakt med gjutna produkter varje dag. Allt från bilar och datorer till symaskiner, vattenkranar och lampor, är framtagna genom gjutning. Det går att gjuta i olika material, bland annat metall, betong eller plast. För att kunna gjuta behöver man först bygga en gjutform, den som bygger formen kallas för hand- och maskinformare eller kärnmakare. Några typer av gjutare:

 • Gelbgjutare. Någon som gjuter föremål i mässing, exempelvis ljusstakar.
 • Avgjutare. Någon som är specialiserad inom en gjutningsteknik där engångsformar används. I yrkesrollen ingår även tillverkning av gjutningsformen och smältning, gjutning och efterbehandling.
 • Klockgjutare. Någon som gjuter klockor, exempelvis kyrkklockor. Inom klockgjutning används en särskild bronslegering.
 • Någon som gjuter föremål som exempelvis kannor, skålar, fat och ljusstakar i tenn och koppar.

För att en gjutare ska anses som behörig inom yrket ska personen både ha utbildning samt varit lärling som gjutare. En gjutare kan ofta hjälpa till med många typer av arbeten, bland annat gjutning av markplatta, gjutning av betong (exempelvis om du bygger en trappa, en sittbänk eller ett bord), putsning av väggar, bilning av betongplattor och renovering av betong.

Det kan en gjutare hjälpa dig med

En av de vanligaste arbetsuppgifterna för en gjutare är att gjuta en betongplatta till hus. Men gjutaren gör även många andra saker, bland annat:

 • Armering. Eftersom betong har låg dragfasthet behöver man integrera armering, metallnät, inuti betongen. Det ger högre slitstyrka och håller ihop betongen betydligt bättre. Handlar det om en bärande konstruktion används alltid armering.
 • Formsättning. En annan vanlig arbetsuppgift för gjutare är formsättning, själva byggandet av gjutningsformen. När man exempelvis gjuter betongväggar platsbygger man en form av plywoodskivor. Dessa stöttas i sin tur upp av trä eller stål.
 • Väggar. Det blir allt vanligare att använda betong som ett material i huset. För dig som är intresserad av att bygga innerväggar i betong finns många fördelar. Betong är ett ljudisolerande material som dessutom är fukttåligt och brandsäkert.
 • Betongpumpning. Om du ska gjuta något större själv kan du anlita ett gjutningsföretag för att få hjälp med betongpumpning. Det innebär att ett gjutningsföretag levererar färdig betong som de sedan pumpar ut genom betongpumpar.

Det finns en del saker som är bra att kontrollera innan du anlitar ett gjutningsföretag, bland annat:

 • F-skatt. Kontrollera att gjutningsföretaget har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om gjutningsföretaget har tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att gjutningsföretaget inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Försäkringar. Gjutningsföretaget bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om gjutningsföretaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat ett gjutningsföretag du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska ingå) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.