Gas

Vill du installera en gashäll, gasspis, gaspanna eller någon annan gasapparat hemma? Det finns många fördelar med att ha tillgång till gas. Om du till exempel har en gasspis kan du laga mat även om det blir strömavbrott. Men för att få installera något med gas krävs ett auktoriserat gasföretag eller en behörig gasinstallatör. När det kommer till gasinstallationer krävs alltid behörig installatör, även om du endast ska avinstallera eller flytta på en spis.

143 Gas hittade.

Fler sökresultat

ET RÖR AB

KLOSTERGATAN 11, 26451, Ljungbyhed

Inga anmärkningar

Sörmans Rörtjänst AB

GUNNARSTORP 703, 38597, Söderåkra

Inga anmärkningar

JK Brandteknik AB

LANGELANDSGATAN 34, 16443, Kista

Inga anmärkningar

Bygg och VVS på Utö AB

UPPLANDSGATAN 83, 11344, Stockholm

Inga anmärkningar

Impunium Aktiebolag

BARLOWS VÄG 14, 13440, Gustavsberg

Inga anmärkningar

Bolins Vvs AB

BERNDT ANDERS VÄG 24, 43953, Åsa

Inga anmärkningar

ADDvise Group AB (publ)

GREV TUREGATAN 30 5 TR, 11438, Stockholm

Inga anmärkningar

Björkstrands Rör i Örebro AB

FLYGAREGATAN 5, 70225, Örebro

Inga anmärkningar

Stadens Gas Installation AB

ENKÖPINGSVÄGEN 37, 19732, Bro

Inga anmärkningar

Gustafs VVS Service AB

RÖNNBERGSGATU 4, 78162, Gustafs

Inga anmärkningar

Norrsunda VVS AB

RUNMARÖ NORRSUNDA 400, 13038, Runmarö

Inga anmärkningar

Kylbolaget Modin & Lundin AB

HARDEMOGATAN 17, 12467, Bandhagen

Inga anmärkningar
1234512

Hitta rätt Gas

Behörigheterna delas upp i olika kategorier:

 • Kategori 1: installation av spisar och restaurangapparater
 • Kategori 2: installation av gasapparater med max 100 kW
 • Kategori 3: Installation av gasapparater över 100 kW
 • Kategori 4: Installation av ej EU-godkända gasapparater

Fördelen med att anlita en auktoriserad och behörig gasinstallatör är att gällande lagar och förordningar följs. Gasanläggningen installeras eller repareras på ett säkert sätt. Den gas som används till vanliga gasspisar är bland annat gasol, stadsgas och naturgas.

 • Gasol. Gasol utvinns ur naturgas och råolja. Den naturgas som används i det svenska gasnätet består normalt av en blandning av metan, butan och propan. Samt av små mängder koldioxid och kväve.
 • Stadsgas. Stadsgas består av cirka 53 – 55 % metan och övriga delar luft. Metanet som ingår i stadsgas kommer från natur- eller biogas.
 • Naturgas. Naturgas finns naturligt i fickor inuti jordskorpan och består av en blandning gaser, bland annat lätta kolväten (exempelvis metan). Naturgas bildas när lager av växt- och djurämnen utsätts för extrem värme och mycket högt tryck. Processen sker under jordytan och tar flera miljoner år. Den energi som växterna och djuren ursprungligen fått ifrån solen lagras under processen i gasen.

Bra att veta om gas

Naturgas, vilket ofta ingår vid användningen av vanliga gasspisar, är en icke förnyelsebar energikälla. Det innebär att gasen påverkar den globala uppvärmningen. Dock anses naturgas vara ett slags övergångsbränsle (från olja och kol), vilket är bättre eftersom naturgas påverkar miljön mindre än olja och kol.

Bra att veta om gasol

När det kommer till gasapparater för hemmabruk är gasol den gas som vanligtvis används. Gasol är ett fossilt bränsle men släpper till ut 34 % mindre koldioxid än kol och 14 % mindre koldioxid än olja. Vid förbränning av gasol sker i stort sett inga utsläpp av svavel.

Det finns vissa risker med gasol, om den hanteras på fel sätt. De vanligaste personolyckorna som inträffar med gasol orsakas av läckage. Till exempel kan det handla om att en skada uppstått i slangarna mellan behållare och apparat. För att undvika risker med gasol och gas är det viktigt att alltid ta hjälp av en behörig gasinstallatör vid installation, underhåll och reparationer av exempelvis ett gaskök. Ska du byta gasbehållare är det alltid bra att anlita ett gasföretag som ordnar det åt dig.

Anlita gasföretag

För att vara på den säkra sidan ska du alltid anlita ett gasinstallationsföretag för installation av gasapparater. Även om du bara ska flytta på en gasspis bör det arbetet göras av en behörig installatör. När du hittat ett företag du vill anlita bör du alltid kontrollera vissa saker:

 • F-skatt. Kontrollera att gasföretaget har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om företaget har några tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att företaget inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Behörighet. Kontrollera certifieringar för att säkerställa att gasinstallatören är behörig.
 • Försäkringar. Företaget eller den enskilde installatören bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om företaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat ett gasföretag du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.

Vi hjälper dig hitta rätt företag inom gasinstallation i Stockholm, Linköping, Örebro och resten av Sverige. Det är viktigt att du får hjälp av en professionell och auktoriserad gasinstallatör. Vi hjälper dig – skicka in en gratis offertförfrågan idag.