Ställningar

Om du ska måla fasaden, byta fönster eller utföra något annat byggprojekt på huset, kan du behöva hyra eller köpa ställningar. En byggnadsställning kan vara utformad på olika sätt, exempelvis ha olika höjd och bredd samt vara rullbara eller helt stationära. Om du inte har använt en byggnadsställning tidigare är det praktiskt att anlita ett företag som kan hjälpa dig montera ställningen samt ta ner den när du är färdig.

5 515 Ställningar hittade.

RBA Roberts Bygg & Anläggning i Ängelholm AB

RÖNNEBODAVÄGEN 20, 26293, Ängelholm

Inga anmärkningar

Fler sökresultat

SB Bygg AB

HÄRSJÖDAMMSVÄGEN 43, 43892, Härryda

Inga anmärkningar

TSA Tjänster AB

KLÖVERVÄGEN 9, 95333, Haparanda

Inga anmärkningar

Skärblacka Hyrdepå AB

VÄSTRA TALLGATAN 3 LGH 1002, 61730, Skärblacka

Inga anmärkningar

J Ydremark AB

KÖLGATAN 3, 60385, Norrköping

Inga anmärkningar

Bruno Montage & Smide AB

HÅLVÄGEN 26, 14753, Tumba

Inga anmärkningar

TN Fog i Skåne AB

KYRKHULT BOKETORP 205, 24162, Löberöd

Inga anmärkningar

Prinsudden Fastighets AB

VESSLEVÄGEN 6 B, 45154, Uddevalla

Inga anmärkningar

Stockholms Svetsare AB

BOX 1530, 17129, Solna

Inga anmärkningar

Eko Bygg Medelpad AB

HOV 155, 85591, Sundsvall

Inga anmärkningar

MikaelBygg AB

NORRSKOGSV 13, 14572, Norsborg

Inga anmärkningar

PSV INNOVATION AB

BURMORAN 118, 93252, Bureå

Inga anmärkningar

FP Stendesign AB

NOBELVÄGEN 82, 21215, Malmö

Inga anmärkningar
12345460

Hitta rätt Ställningar

Det finns flera typer av byggnadsställningar att välja bland, till exempel:

 • Fast monterad byggnadsställning. Den här ställningen byggs upp på den plats där den ska användas. Byggnadsställningen har många variationsmöjligheter och du kommer lätt åt den vägg där ställningen är placerad.
 • Rullställning. Om du enkelt vill kunna flytta byggnadsställningen, exempelvis om du målar fasaden, är en rullställning det bästa alternativet. Eftersom rullställningen inte står riktigt lika stadigt som en fast monterad byggnadsställning ska den användas på hård och helt plan mark. Får inte användas på högre höjd än åtta meter (utomhus) eller tolv meter (inomhus). Vissa ställningar har extra stödben för ökad stabilitet.
 • Fasadställning. Vid långvariga husbyggen, fönsterbyten på hög höjd och fasadrenoveringar, är ofta en fasadställning det bästa alternativet. Byggnadsställningen täcker hela fasaden och gör att du smidigt kan gå runt överallt. Den här typen av byggnadsställning är mycket stabil eftersom den förankras i fasaden. Den kan även byggas mycket högt.
 • Träställning. En byggnadsställning tillverkad av trä, vanligtvis lösvirke. Den här typen av byggnadsställning byggs upp direkt på plats, det finns således ingen tillverkare eftersom varje träställning anpassas efter arbetet i fråga.
 • Rörställning. En klassisk byggnadsställning bestående av lösa rör och kopplingar samt med arbetsplan i trä.

Förutom själva byggnadsställningen är det även vanligt att man hyr eller köper ett väderskydd, åtminstone om arbetet ska fortgå under en längre period. Väderskyddet är en temporär konstruktion som man använder för att täcka in den yta man arbetar med. På så vis skyddas hantverkaren och byggnaden från regn, vind och snö.

Bra att tänka på när du köper eller hyr byggnadsställning

Eftersom det finns olika typer av byggnadsställningar är det bra att tänka igenom exakt hur du ska använda den. Undvik att enbart gå på priset och ta det billigaste alternativet, utan välj en ställning som passar arbetet. Fel typ av byggnadsställning kan innebära en säkerhetsrisk. Det bästa är att kontakta ett ställningsföretag. De kan enkelt ge dig svar på vilken ställning som passar bäst till arbetet. Ofta kan de även hjälpa dig med upp- och nedmontering.

Du behöver bestämma dig för om du ska köpa eller hyra ställningen. En stor byggnadsställning kostar mycket pengar, men hyran för ställningar är också hög. Ju större och längre projektet kommer att pågå, desto mer förmånligt kan det bli att köpa ställningen. Det brukar vara enkelt att räkna ut hur mycket de olika alternativen kostar. Om du bestämmer dig för att anlita ett ställningsföretag för att montera upp ställningen finns det vissa saker som är bra att kontrollera:

 • F-skatt. Kontrollera att ställningsföretaget har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
 • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om ställningsföretaget har tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
 • Svarta listan. Kontrollera att ställningsföretaget inte finns med på Råd och Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
 • Försäkringar. Ställningsföretaget bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
 • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om ställningsföretaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
 • Avtal. När du hittat ett ställningsföretag du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska ingå) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.