friggebod

Friggebodar

Add a Room

Add a Room bygger nyckelfärdiga husmoduler där du lätt kan bygga ut, flytta eller till och med minska efter behov. Husen är designade av danska topparkitekten Lars Frank Nielsen i en elegant, minimalistisk design.

Visa tillverkare

Baseco

Baseco tillverkar och marknadsför stugor av norrländsk kvalitet, tillverkade av utvalda råvaror och med gedigen hantverkstradition.

Visa tillverkare

Gör något extra av friggeboden

Ett växthus, en bastu, en förvaringsbod, en gäststuga eller en lekstuga? En friggebod kan se ut på många sätt och användas i många syften. Gemensamt är att friggebodens ska användas som ett komplement till bostadshuset på fastigheten där den byggs.

Definitionen för friggebod är en eller flera fristående komplementbyggnader på maximalt 15 kvadratmeter som är placerade på en fastighet där det redan finns ett bostadshus.

Friggebodens historia

Den folkpartistiske bostadsministern Birgit Friggebo lät 1979 avskaffa bygglovsplikten för det som senare kom att kallas för en friggebod, vilket då var en komplementbyggnad på maximalt tio kvadratmeter. År 2008 utökades den maximala byggnadsytan för friggeboden till 15 kvadratmeter och man började även tillåta att denna byggnadsyta fördelades mellan flera komplementbyggnader. Det betyder att man idag är tillåten att ha till exempel två friggebodar på sju kvadratmeter vardera, på en tomt där det står ett enbostadshus eller tvåbostadshus.

De flesta friggebodar som uppfördes under 80-talet och 90-talet liknade små lekstugor eller förråd som byggts för att imitera en äldre byggnadsstil med mycket detaljer, vanligtvis i trä, eller som små kopior av bostadshuset de byggs invid.

Friggeboden som byggs idag ser ofta annorlunda ut än vad man tänker sig när man föreställer sig en traditionell friggebod. Många experimenterar med moderna material, gör ett inglasat uterum av sin friggebod eller bygger ett växthus som friggebod.

Bygglov för friggebod

En friggebod kräver inte bygglov. För att du ska slippa ansöka om bygglov krävs att din friggebod uppfyller vissa krav. Det första kravet för att få bygga en bygglovsbefriade friggebod är att komplementbyggnaden får ha maximalt 15 kvadratmeter i total byggnadsyta, vilka får fördelas på en eller flera olika komplementbyggnader. Du får alltså ha två friggebodar på tomten om den totala ytan inte överstiger 15 kvadratmeter.

Den högsta höjden på friggeboden får maximalt vara tre meter, vilket räknas från markens medelnivå till högsta punkten på friggebodens yttertak.

Du får endast bygga en friggebod på en tomt där det redan finns ett enbostadshus eller tvåbostadshus. Friggeboden ska fungera som ett komplement till bostadshuset, till exempel genom att användas som förråd, gäststuga, bastu eller båthus.

Friggeboden måste vara fristående och får inte byggas ihop med någon annan byggnad, inte heller sammanbyggas med byggnad över tomtgränsen även om grannen givit medgivande.

Friggeboden får inte bygga närmare tomtgräns än 4,5 meter, med undantag för då du fått grannarnas skriftliga medgivande att bygga närmare tomtgränsen än så. Ett skriftligt medgivande från alla grannar på adressen är en god idé, då detta gör överenskommelsen giltig även när nya grannar flyttar in. Tänk på att medgivandet endast gäller den exakta konstruktion som beskrivs och om ändring sker (som en utbyggnad från friggebod till attefallshus) gör detta medgivandet ogiltigt.

Vill du placera din friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot allmän mark som park, gata eller cykelväg, måste du söka bygglov för din friggebod.

Friggebod vid havet är inte lika lätt

Undantaget från regeln om byggfria friggebodar är då du vill bygga en friggebod i ett sjönära område. Vill du alltså ha en friggebod vid hav, sjö eller vattendrag behöver du vanligtvis kontakta byggnadsnämnden och ansöka om strandskyddsdispens för friggebod.

Ă„nnu ett undantag

Ännu ett undantag är när du vill bygga din friggebod utanför detaljplanelagt område nära allmän väg, kontakta då länsstyrelsen innan du sätter igång bygget av friggeboden.

Gör det mesta av friggeboden

En friggebod är billig att köpa som byggsats och relativt enkel att själv snickra ihop. Det finns många prisvärda färdiga friggebodar att köpa, men vill man ha något utöver det vanliga kan man anlita en arkitekt och hantverkare för att maximera de 15 kvadraten.

Vad ska du använda friggeboden till? En friggebod som ska användas som förråd kanske inte kräver särskilt mycket vad gäller utformning och mer vad gäller praktiska detaljer som tillgänglighet och förvaringslösningar, medan en friggebod som ska användas som gäststuga eller annan yta för umgänge kräver vissa bekvämligheter.

Bygger du friggeboden själv bör du börja med att tänka på friggebodens placering på tomten. Fundera över avstånd till grannar och bostaden, insyn, hur solen står under dagen och vindriktning. För att enklare kunna visualisera hur din friggebod kommer se ut i trädgården bör du sätta ner pinnar där du föreställer dig kanterna och kanske även sätta snören mellan pinnarna för att få en så klar uppfattning om friggebodens storlek och läge som möjligt innan du börjar bygga.

En friggebod behöver inte vara fyrkantig utan kommer idag i L-form, runt som ett lusthus eller med andra kreativa lösningar för väggar och tak, med generösa fönster eller hela väggar i glas.

Vill du kanske bygga en altan till friggeboden? Fundera då över hur du gör det mesta av utsikten eller trädgården genom placeringen av din friggebod.

Vill du bygga ett utekök på altanen i anslutningen till friggeboden? Då behöver du antagligen en elektriker som kan dra el till friggeboden och kanske även en rörmokare för att installera vatten och avlopp. Ha en tydlig bild av vad du behöver och gör en budget som du sedan håller dig till vid bygget av din friggebod.

Gör friggeboden till en gäststuga

När du planerar att använda din friggebod som gäststuga är det klokt att dra el, vatten och avlopp till friggeboden. De senare kräver anmälan till byggnadsnämnden. Ett litet badrum i gäststugan kan göra stor skillnad, likaså ett minikök.

Börja med att tänka på när gäststugan ska användas och hur väl den behöver isoleras, men kanske även ventileras. En braskamin till friggeboden kan göra att gäststugan går att använda även på vintern.

Tänk på smarta lösningar för förvaring som vägghängd förvaring eller förvaringsutrymme under säng. Säng kan vara en bäddsoffa eller dagbädd som kan användas även dagtid som sittplats. Vill du verkligen spara utrymme kan du fundera över en vägghängd säng i skåp till din friggebod. Att välja pallar eller stolar som kan skjutas in under bänk eller vikas ihop spar även det utrymme.

Ett litet kök som iallafall innehåller en liten kyl, en vattenkokare, koppar och glas gör mycket för gästernas komfort. Har du extra utrymme kan du lägga till en kokplatta och kanske en mikro.

Använd utrymmet utanför friggeboden och bygg en generös altan där mer bekväma sittplatser kan erbjudas. Då kan gästerna inta morgonkaffet på altanen och främst använda friggeboden som sovplats.

Ett minimalt badrum i friggeboden kräver smarta lösningar, fundera över om du nöjer dig med en toalett eller om du får plats med en dusch med vikbara väggar.

En variant på den vanliga gäststugan är att istället inreda friggeboden med två enkelrum och hoppa över badrum och kök. Tänk på att du får bygga två separata friggebodar på 7,5 kvadratmeter vardera om du föredrar två små rum på ett litet avstånd i trädgården.

Gör friggeboden till ett hemmakontor

Jobbar du hemifrån och vill ha ett hemmakontor på tomten för att skilja på jobbtid och hemmatid, samt undvika alla hemmets distraktioner under arbetstid, kan en friggebod vara lösningen.

En friggebod som ska användas som hemmakontor behöver varken säng eller badrum, men det kan ändå vara klokt att välja en bäddsoffa till fikahörnet om kontoret någon gång skulle behöva användas som sovplats. Du bör även ha en toalett och en liten vask, en liten kyl samt vattenkokare. Skrivbord och sittplats med utsikt är förstås det viktigaste, men även en hörna där kaffet kan intas kan du få plats med.

Gör friggeboden till en bastu

Bygg en bastustuga genom att klä insidan av din friggebod med bastupanel. Det enda du behöver är bastupanel, bastuaggregat som antingen är elektriskt eller vedeldat och någon slags belysning. Väljer du ett vedeldat bastuaggregat behöver du inte dra el till friggeboden.

Många väljer att bygga sin bastu i närheten av badmöjligheter som sjö eller hav, vilket gör en dusch i friggeboden onödigt. Det är förstås ändå ett plus om du får plats med ett badrum i friggeboden. Observera att om du vill bygga din friggebod i strandnära läge, vilket vanligtvis räknas som inom hundra meter från vatten, kan detta kräva strandskyddsdispens av byggnadsnämnden.

Säkerhetskraven när du bygger bastu är vattentåliga och värmetåliga lampor för bastu, skorsten för vedeldat aggregat som följer Boverkets byggregler och anmälan till kommunen, brandsäkra material invid vedeldade aggregat, väl fungerande ventilation och säkra dörrar säkerställer att ingen riskerar att bli instängd i bastun.

Gör friggeboden till ett växthus och uterum

Ett populärt alternativ vid konstruktion av attefallshus eller friggebod på tomten är att göra komplementbyggnaden till ett glashus för att odla och kanske även använda som uterum för middagar eller luncher när vädret inte tillåter umgänge utomhus.

Ett uterum kan konstrueras för att hålla värmen inne även under sena höstkvällar om man har budgeten att investera i isolerglas och uppvärmning, medan ett växthus kan byggas relativt enkelt och byggsatser för växthus är överkomliga idag.

Gör friggeboden till ett effektivt förråd eller garage

Bland det vanligaste är att använda sin friggebod till förvaring, till exempel som förvaring av fordon, då som garage eller båthus, som vinterförvaring för känsliga växter och annat som inte används under den kalla säsongen, då som ett orangeri eller helt enkelt ett isolerat förvaringsutrymme, eller som vedbod utan behov av isolering.

Användningsmöjligheterna är många, men viktigt är att tänka över behovet av isolering och grund om du planerar ett garage. Utnyttja friggebodens utrymme genom smarta förvaringslösningar, använd utrymmet i taket för att hänga cyklar, skidutrustning eller andra skrymmande föremål som inte används under säsongen. Det är enkelt att själv snickra ihop vägghängd förvaring och hyllor för att hålla ordning i friggeboden.

Gör friggeboden till en lekstuga eller spelrum

För de mindre barnen kan friggeboden bli drömmarnas lekstuga. För de större barnen (eller de vuxna barnen) kan man istället dra el til friggeboden med hjälp av en elektriker och inreda som ett spelrum, ett musikrum eller ett utrymme där hobbybandet kan repa.

Ett utrymme för både små och stora barn kan göra att bostadshuset blir mer rymligt genom att man flyttar över leksaker och andra hobbyartiklar som hör till barnen till friggeboden och det kan definitivt göra vistelsen för de vuxna i bostadshuset mer fridfullt genom att låta friggeboden vara stället där hög musik får spelas eller tv-spel får spelas långt inpå natten.

Gör friggeboden till ett poolhus

Har du en pool eller planerar du en pool på tomten? Då har du antagligen även planerat en altan eller ett utrymme omkring poolen för umgänge, poolhäng och luncher i solen. Genom att bygga en friggebod i anslutning till din pool skapar du en helt ny social yta som kan utnyttjas även när vädret inte tillåter poolhäng under bar himmel.

Poolhuset kan användas för ombyten, att värma sig efter dopp, för lunch när det regnar, som vindskydd eller solskydd under riktigt varma dagar, eller som ett mysigt utrymme varma sommarnätter att sitta och njuta av utsikten och den upplysta poolen.

Gör friggeboden till en studio eller ateljé

Har du eller någon i familjen stora drömmar om en egen ateljé där man har frihet att skapa, kan friggeboden göra dessa drömmar till verklighet. Här kan hobbykonstnären eller den professionella konstnären vara tillåten att kladda och experimentera utan oro för att smutsa ner inne i bostaden.

Friggeboden kan även vara en fristad där man likt i ett hemmakontor kan stänga av från hemmets måsten och låta kreativiteten flöda fritt. Kanske själva friggebodens innerväggar blir en ny duk! Fundera över om du vill kunna använda din ateljé under vintern och kvällstid, då krävs bra isolering och el för uppvärmning och ljus. I en ateljé vill man vanligtvis även ha tillgång till naturligt ljus, vilket gör stora fönster nödvändigt. Dessa fönster bör vara av isolerglas om studion ska användas vintertid.

Billigast friggebod

Den billigaste friggeboden får du definitivt genom att bygga den själv. Bygg din egen friggebod genom att först ladda ner eller köpa en beskrivning, till exempel en byggbeskrivning som ges ut av svenskt trä och finns hos byggvaruhusen. Läs instruktionerna väl och fundera över om projektet är något du klarar av själv eller om du behöver ta hjälp av en hantverkare. Jämför sedan priser på material bland leverantörer och byggvaruhus.

Bygg en friggebod i fyra steg

1. Första steget när du bygger en friggebod är grunden. Grunden för friggebod är antingen lecablock, betongplintar eller gjuten betongplatta. Det är viktigt att placera dränerade material under blocken.

2. Sedan följer det svåraste momentet, vilket är att sätta upp bjälkar och stomme i korrekta mått och på rätt avstånd. Även takstommen ska sättas upp, vilket kräver att man är händig själv och har ett hjälp av ett par extra händer. Är man inte en van hemmafixare är detta ett bra moment att ta hjälp av en erfaren snickare.

3. Fundera över om du vill isolera din friggebod eller ej, är du osäker gör du bäst i att isolera golvet innan du bygger ihop din friggebod då detta kan vara svårt att åtgärda i efterhand. Vill du däremot i efterhand isolera friggebodens väggar är det enklare.

4. När du bestämt dig för hur väl isolerade väggar, fönster och dörrar du önskar och du har satt upp dessa, är det även dags att göra din friggebod mer hemtrevlig, till exempel genom att sätta upp en färdig panel.

Material till friggeboden

Priser för färdiga byggsatser och andra material till friggebod kan variera kraftigt mellan byggvaruhus och tillverkare av friggebod. Genom att investera lite tid jämförandes priser innan du köper material till friggeboden kan du minska dina kostnader för materialet med hälften.

Nyckelfärdig friggebod

Vill du slippa mycket av arbetet med att bygga din egen friggebod, finns det idag ett flertal alternativ för dig som vill köpa en nyckelfärdig friggebod av en leverantör av småhus. En nyckelfärdig friggebod kommer färdigbyggd och ofta även inredd. Leverantören av nyckelfärdiga friggebodar brukar även leverera din friggebod samt sköter monteringen av friggeboden på din fastighet.


Nackdelen med denna lösning är förstås att du får mer begränsade möjligheter att anpassa din friggebod efter dina önskemål, men har du en mer generös budget för bygget av din friggebod kan du mot kostnad specialanpassa din färdiga friggebod.

Lyxa till det med en arkitektritad friggebod

Att anlita en arkitekt för att rita dina drömmars friggebod kan göra mycket för din fastighet, inte bara vad gäller nya möjligheter att utnyttja utrymme på tomten som kanske tidigare inte använts, skapa nya sociala ytor eller utrymme att ta emot gäster, eller göra stor skillnad för en karriär som behöver växa i ett eget hemmakontor, utan kan till och med höja fastighetens värde.

En arkitekt kan göra det mesta för att maximera ytan och anpassa komplementbyggnaden efter dina specifika förutsättningar och önskemål. Genom en specialritad lösning kan du få en friggebod som gör det mesta av en utsikt, eller ett mysigt hörn i trädgården. Ytterligare en fördel är att en arkitekt kan rita din friggebod för att passa in perfekt med bostadshuset och övriga byggnader på tomten vad gäller färg, form och material. Du kan samtidigt be arkitekten att rita andra passande lösningar som en altan till friggeboden eller till och med ett utekök till friggeboden, samt gångar till bostadshuset och fastighetens utgång, anpassade efter höjdskillnader och dina önskemål förstås. Detta är svårt att få om du väljer en nyckelfärdig friggebod.

Väljer du att anlita en arkitekt krävs även att du anlitar en eller flera duktiga hantverkare som kan förverkliga arkitektens vision. Du får inte göra ROT-avdrag för bygge av ny friggebod, men renoverar du eller bygger om en äldre friggebod kan du ha rätt till avdrag. En hantverkare kostar vanligtvis runt 500 kronor i timmen inklusive moms, men vad slutnotan hamnar på beror helt på hur komplicerat ditt byggnadsprojekt är. En enklare friggebod kan ta 50 timmar för en snickare att bygga, medan en avancerat arkitektritad friggebod kan ta 200 timmar att bygga även för en erfaren hantverkare.

Vanliga frĂĄgor om friggebodar

En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter i byggnadsyta fördelat på en eller flera byggnader, med en maximal höjd på tre meter från marken upp till taknocken. Byggnadsyta betyder att hela konstruktionens yta räknas in, inklusive ytterväggarnas tjocklek.

Friggeboden får inte byggas samman med någon befintlig byggnad, hur nära den får stå bostadshuset definieras inte men det bör vara lätt att underhålla husväggarna som står närmast varandra på båda byggnaderna.

Enligt boverket ska friggeboden ha ett lämpligt utseende vad gäller val av färg, utformning och material. Vad som menas med lämpligt definieras inte mer exakt än så.

Du får inte bygga närmare grannarnas tomtgräns än 4,5 meter utan grannarnas skriftliga medgivande.

Nej, detaljplanen kan inte hindra bygge av friggebod oavsett om du planerar att bygga pĂĄ prickmark eller dĂĄ detaljplanen anger maximal byggnadsyta pĂĄ tomten.

När grannarna inte ger sitt medgivande för konstruktion av friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgränsen kan du ansöka om bygglov för din friggebod hos byggnadsnämnden.

Ja du får bygga altan till friggeboden utan att begära bygglov, är denna i marknivå finns få restriktioner vad gäller altanens storlek men håll dig 4,5 meter från grannens tomtgräns.

Ja du fĂĄr bygga bĂĄde ett attefallshus och en friggebod pĂĄ tomten, plus en mindre tillbyggnad pĂĄ maximalt 15 kvadratmeter till ditt bostadshus.

Ja du får dra el till friggeboden utan bygglov, vill du även dra vatten och avlopp till friggeboden måste du lämna en bygganmälan om detta till kommunen.

Ja, både en friggebod och ett attefallshus får ha källare, så längde dessa uppfyller kraven för attefallshus gällande distans till tomtgräns och så vidare.

Idag finns en uppsjö av leverantörer av friggebodar i alla prisklasser, den billigaste nyckelfärdiga friggeboden kostar så lite som 10 000 kronor, medan en lyxig variant kan kosta upp till 500 000 kronor.