Reparera träfasaden inför vintern

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Hann du inte med fasadfix under sommaren? Ingen fara, än finns det tid innan vintern att laga och reparera murkna brädor. Beroende på skicket finns olika saker du kan göra för att fräscha upp fasaden inför vintern.

Laga ruttet trä – röta i träfasad

Om du upptäcker rötskadad panel måste den bytas ut. Börja med att kontrollera fasadbrädorna, exempelvis med en skruvmejsel eller vass kniv. Ibland går det att se med blotta ögat vilket trä som är ruttet, annars kan du sticka i brädorna med kniven. Rötskadat trä är mjukt, har spruckit eller har en annan färg. Om endast enstaka brädor behöver bytas kan du enkelt bryta loss de brädorna (om de är spikade) eller skruva loss dem. Sätt sedan upp nya.

Om skadorna är mycket små och du exempelvis endast upptäckt några mindre sprickor kan du istället laga trä utomhus med hjälp av spackel eller fönsterkitt. Kom ihåg att även måla de nya brädorna om du byter ut dem eftersom färgen skapar ett skydd mot regn.

Byta enstaka Panelbrädor

Om du hittat en panelbräda du vill byta är det viktigt att byta hela brädan, även om skadan endast sitter på ett ställe. Anledningen är att man inte vill skarva på fasaden eftersom det ökar risken för att vatten ska ta sig in. Brädan ska räcka från takstolen till cirka 15 centimeter nedanför syllen, du kan sedan rensåga med cirkelsåg. Sätt panelbrädan med den osågade sidan utåt. Montera med två trådspikar per regel (utgå från den bräda du tog bort).

Sätta ny fasad utanpå den gamla

Är du trött på den gamla fasaden men orkar inte byta ut den helt och hållet? Då kan du faktiskt sätta en ny fasad utanpå den gamla – med förutsättning av den inte är rötskadad eller angripen av mögel. Du måste ändå ta bort alla foderlister runt dörrar och fönster. Börja sedan med att montera panel runt fönster och dörrar innan du fortsätter med de vanliga panelbrädorna. Använder du lockpanel räknar du ut och bestämmer dig för vilket avstånd, till exempel 6 millimeter, det utrymme täcker du sedan in med locket (en smalare list).

Här hittar du en mer ingående beskrivning om hur du monterar panel och knutbrädor.

Måla fasaden

Egentligen är hösten inte den mest optimala tiden för att måla huset eftersom det ofta är regnigt. Helst ska det vara torrt och soligt. Men har du tur kommer det någon eller några veckor utan regnoväder – då kan du passa på. Innan du börjar måla behöver du rengöra fasaden grundligt och skrapa bort flagnande färg. Det enklaste är måla huset i samma färg som du använt tidigare, exempelvis akrylat- eller alkydfärg. Ska du byta kulör kan du behöva ansöka om bygglov för det.

Vanliga frågor och svar

Nej, rötskadat trä ska bytas ut.

Träfasad kan hålla många årtionden så länge den underhålls, målas om och repareras. Blir fasaden rötskadad måste den förstås bytas ut.

Det går med förutsättning att den inte är rötskadad.

För träfasader ligger snittpriset på cirka 1 600 kronor per m2. Är det en putsad murfasad ligger kostnaden på cirka 2 000 kronor per m2.

Slipa lite med ett sandpapper på färgen, bildas det ett damm är det olje- eller alkydoljefärg, fastnar färgen på sandpappret är det akrylatfärg.

Relaterade artiklar