Underhållsfri fasad – slipp rengöring och målning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

I Sverige har många hus träfasad. Det är ett material som kräver regelbundet underhåll i form av tvättning, ommålning och reparation. Det innebär att fasaden fortsätter att kosta pengar, förutom själva inköpet och montaget. Men det finns alternativ – underhållsfri fasad.

Miljöcertifierad och underhållsfri

En fasad som är helt underhållsfri, giftfri, 100 % återvinningsbar och tålig – finns den? Ja och den är tillverkad av återvinningsbar vinyl. Vinyl, eller PVC som det också kallas, är ett material som kan återvinnas upp till 10 gånger. Det finns många fördelar med att ha ett sådant material i fasaden. En vinylfasad håller i mellan 50 och 100 år.

Många tror kanske att vinyl, alltså plast, är ett dåligt alternativ ur en miljösynpunkt medan trä, som är ett ”naturligt” material är bättre. Men det stämmer inte riktigt. Trä måste behandlas och målas om det ska användas i fasad. De olika medlen innehåller starka kemikalier och gifter.

Ett företag som tillverkar underhållsfri fasad och som framhåller fördelarna för miljön är OnceWall. Deras fasader tillverkas utan bly, mjukgörare eller andra miljöskadliga ämnen. Fasaden har utvecklats med UV-skydd som gör att den håller snygg år efter år, utan vare sig rengöring eller målning. Företagets fasader uppfyller kraven enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad och är certifierade enligt BASTA-systemet. BASTA ställer höga krav på utfasningsämnen och riskminskningsämnen.

Foto: OnceWall

Underhållsfri vinylfasad kontra annan fasad

Här kan du jämföra livslängden och olika miljöaspekter för olika fasadtyper:

 Underhållsfri fasadFibercementTräkompositTräfasad
Livslängd50 – 100 år20 – 50 år10 – 20 år20 – 50 år
ÅtervinningsbarJa, upp till 8 gångerNejNejNej
UnderhållsfriJaJa, upp till 15 årNejJa, upp till 7 år
KällsorteringJaNejNejJa
EgenskaperGiftfri fasad med UV-skydd som behåller sitt utseende under mycket lång tid.För att framställa fibercement krävs mycket energi. Den färdiga fasaden kräver även målning, precis som en vanlig träfasad.Ett relativt nytt fasadmaterial som hittills inte har något insamlingssystem för återvinning.Efter 50 års användning har man målat fasaden med cirka 0,5 kg färg/m2. Målarfärgen gör att återvinning är svår, därför bränner man vanligtvis materialet.
Foto: OnceWall

Materialets andrahandsvärde

Underhållsfri fasad är tillverkad av vinyl, men vad innebär det egentligen? Polyvinylklorid är det riktiga namnet och det är en av världens vanligaste plaster. Dessutom är det en av de plasttyper som kräver minst energi för att kunna framställas. Plasten innehåller så mycket som 57 % salt, vilket inte är en bristvara på planeten.

Om du skulle tröttna på en underhållsfri fasad kan du demontera den och sälja den vidare. Materialet är nämligen 100 % återvinningsbart. Många husägare bävar inför att måla om sitt trähus. Det tar inte bara mycket tid och kraft utan kostar en hel del pengar. En underhållsfri fasad ser i princip ut som en äkta träpanel men behöver aldrig målas om. Produkten är utvecklad med fokus på slitstyrka och för att klara av det råa klimat som råder längsmed kusterna.

Foto: OnceWall

Vanliga frågor och svar

Det är en fasad som du varken behöver måla om eller rengöra, den håller sig fin utan något underhåll.

Du sparar både tid och pengar eftersom du slipper rengöra och måla om huset. Underhållsfri vinylfasad är dessutom 100 % återvinningsbar, vilket gör att materialet har ett andrahandsvärde.

Det finns produkter som är mycket verklighetstrogna och som ser ut som äkta träpaneler.

Relaterade artiklar