Fönsterguide – aluminiumfönster

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Visste du att de mest utsatta byggnadsdelerna i ett hus är fönster och dörrar? Vissa fönster kanske inte sluter helt tätt, vilket kan leda till drag och onödiga värmeförluster. Dåligt monterade fönster kan även leda till att fukt i utrymmet mellan karmen och väggen inte ventileras bort på rätt sätt. När du ska köpa nya fönster och hur de monteras finns det alltså en del att tänka på. Vi har intervjuat H-Fönstrets VD Daniel Kjellsson och försäljningschef Ivica Bajlovic.

När ska man byta fönster?

– När det inte fungerar som det ska: det kärvar, häktar sig och det drar runt fönstret. Dessutom är det bra att fundera på fönstrets ålder. Är det gamla fönster, cirka 20 – 30 år, har de ett betydligt sämre u-värde än nya fönster med moderna glas, säger Daniel.

U-värdet är ett mått på den mängd energi som lämnar fönstret. Ju lägre u-värdet är, desto bättre isolerar det.

– Glas har idag fyra gånger så bra u-värde som äldre glas. Boverkets energikrav är att fönster får ha ett u-värde på högst 1,2, förklarar Ivica Bajlovic på H-fönstret.

H-fönstret tillverkar aluminiumfönster och var några av de tidigaste i branschen med det.

– Aluminiumfönster är ett väldigt brett begrepp idag, men faktum är att cirka 4 av 5 ”aluminiumfönster” egentligen är aluminiumbeklädda träfönster. Det betyder att man bygger ett traditionellt träfönster med en aluminiumkappa. Våra fönster består av en aluminiumstomme som beklätts med trä, vilket ger ett betydligt säkrare skydd mot vatten och luft, säger Daniel Kjellsson.

Genomskärning av aluminiumfönster.

Men PVC-fönster är ju kända för att vara helt underhållsfria och kostar dessutom mindre än aluminiumfönster.

– PVC-fönster är helt underhållsfria eftersom man byter ut dem efter fem år, skojar Daniel och fortsätter.

– Skämt åsido, PVC-fönster håller generellt sätt sämre kvalitet och har inte alls samma livslängd som många andra alternativ. Men visst finns det bättre tillverkare, dock kostar deras PVC-fönster i stort sett lika mycket som aluminiumfönster.

PVC har dessutom andra nackdelar eftersom plasten är mer känsligt mot solens uv-strålning, vilket aluminium inte är.

Söker man på aluminiumfönster på internet får man upp mängder av alternativ, men tittar man lite närmre på fönstrets konstruktion ser man att det egentligen handlar om ett vanligt träfönster där man knäppt fast en metallkappa på utsidan. Det finns vissa problem med den här typen av konstruktion. I det luftfyllda utrymmet bakom aluminiumkappan möter träet utomhusluften och det är svårt eller omöjligt att underhålla denna del av fönstret.

De aluminiumfönster med träinsida som vi tillverkar har ingen luftspalt mellan aluminiumet och träet utan är sammansatt med en särskild sorts tejp som fungerar som en fuktsäker barriär.

Men är inte aluminiumfönster betydligt dyrare än aluminiumbeklädda?

– Dyra? Nej, nej! Våra aluminiumfönster har en livslängd på minst 40 år, men förmodligen hela husets livslängd. Anledningen till att vi inte kan svara på vår exakta livslängd beror på att vi endast tillverkat fönster sedan 1978, men under de åren har alla fönster varit bra skick, säger Daniel.

Vi pratar vidare om fabrikens miljötänk.

– Hållbarhet i vår värld är att köpa produkter som håller länge. Om vi hade tummat på kvaliteten och tillverkat billigare fönster hade vi förmodligen också tillverkat aluminiumbeklädda träfönster, precis som de flesta andra fönstertillverkare. Men vårt ledord är kvalitet och därför tillverkar vi endast fönster med aluminiumstomme, säger Daniel.

Foto: H-fönstret

Men miljön då?

– Vi köper in mellan 30 och 75 % återvunnen aluminium, det kan vara allt från spill från vår egen produktion till restprodukter från andra tillverkare.

Många som väljer att lägga investeringen i aluminiumfönster vill ha underhållsfria fönster, är era fönster det?

– I stort sett är de underhållsfria, säger Ivica försäljningschef på H-fönstret. Och Daniel fyller i:

– Det är viktigt att använda fönstret, alltså att öppna och stänga det. Med åren är det även bra att smörja de rörliga delarna med silikonspray och lite vaselin i glidarspåret. Det är även enkelt att byta ut tätningslisten när det behövs.

– Vi som bor i en salt miljö som här på Västkusten bör även se till att skölja av fönstren ibland för att få bort saltet. Men det är enkelt, bara att använda vanligt vatten, säger Ivica.

När man köper nya fönster, hur och vad ska man tänka på?

– Vilka fönster som passar bäst beror mycket på var i landet man bor samt vilka behov man har. Det kanske är ett inbrottssäkert, brandskyddande eller utrymningsvänligt fönster man behöver. Många av fönstrets egenskaper siter i glaset. Till exempel laminerat glas, vilket skyddar mot fallolyckor och är svårare att göra sönder, säger Daniel.

Andra beläggningar och konstruktioner ger bland annat brandskydd, personskydd, solskydd, anti-fog-glas och självrengörande glas.

Har du några tips på vilket glas man bör satsa på i ett fönster?

– Utgå alltid från Boverkets regler, de har tydliga riktmärken för vilken typ av glas som krävs på olika höjder i fastigheten. Ett fönster som sitter på två meters höjd ska exempelvis vara laminerat, vilket minskar risken för fallolyckor, säger Daniel.

– En annan sak som många missar när de bytt fönster är att kontrollera ventilationen i hemmet. Nya fönster har bättre kvalitet och tätar väldigt bra tack vare en bättre isolering. Men det kan även påverka inomhusklimatet som kan få sämre ventilation, säger Daniel.

Foto: H-fönstret

Hur löser man det?

– Det är bra att göra en ventilationskontroll inomhus. Ofta är det även aktuellt att montera nya väggventiler eller välja fönster med spaltventil.

Frånluft och tilluft är alltså något som husägaren måste tänka på. I husets alla rum måste luften kunna cirkulera. Det vill säga, frånluft är luft inifrån som ska ventileras ut eftersom den är använd och ofta fuktig. Tilluft är ny och fräsch luft som kommer utifrån och som ska ledas in i bostaden. I badrum, tvättstuga och kök finns exempelvis ventiler eller fläktar där den gamla luften sugs ut. I andra rum, exempelvis sovrum eller vardagsrum, finns det till exempel spaltventiler på fönstren där ny luft kan komma in.

Är det inte bättre att renovera gamla fönster istället för att köpa nya?

– Det är viktigt att jämföra kostnaderna. Vad kostar det till exempel att måla om 20 stycken träfönster? Jag personligen anser att det är smartare att lägga de pengarna på ett fönsterbyte, säger Daniel.

H-fönstret har sin produktion i Lysekil på Västkusten och deras vanligaste beställningar kommer från bostadsrätter och företag.

– Vi tillverkar mängder av fönster till miljonprogrammet. Det är vanligtvis fastighetsförvaltare som är måna om ekonomin. Det är precis där vi vill vara, en leverantör av kvalitetsfönster.

Har ni några skrytbyggen?

– Vi har tillverkat fönster till en del fräcka villor och även till Sveriges ambassad i Washington D.C, säger Daniel.

Sveriges ambassad i Washington D.C.

Vill man beställa aluminiumfönster från er, hur gör man då?

– Vi säljer fönster till hantverkaren som arbetar med ditt projekt. Vi jobbar inte direkt mot dig som konsument, säger Daniel.

Garantin på H-fönster är 10 år, men montage ingår inte.

– Se till att välja en erfaren montör så att montaget mellan fasad och fönster blir helt tät och gjord på rätt sätt. Felmontage är den vanligaste orsaken till skador, säger Daniel.

Slutligen, vad skiljer H-fönstret från andra tillverkare av riktiga aluminiumfönster?

– När man väljer våra fönster får man inte bara ett riktigt hållbart fönster, man får dessutom en helt tät konstruktion runt hela fönstret. Det betyder att även karm och vägg får ny isolering, säger Daniel.

Tips när du köper fönster:

  • Kontrollera alltid ventilationen efter ett fönsterbyte. Nya fönster sluter tätt och har mycket god isolering, vilket kan innebära att du behöver installera nya väggventiler eller fläktar för att inomhusklimatet ska vara bra.
  • Var inte dumsnål. Det är bättre att lägga lite extra pengar på ett fönster som håller hela husets livslängd än att köpa ett billigt som du måste lägga mycket underhåll på eller till och med byta ut efter ett antal år.
  • Lej bort montaget. Det viktigaste momentet är montage mellan vägg och fönster. Se därför till att välja en entreprenör som har erfarenhet och utför montaget på rätt sätt.

Relaterade artiklar