Montera markis – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Hur härligt det än är med solljus, kan det ändå bli för mycket. Särskilt när solen gassar rakt på fönstret. En vanlig persienn skapar skugga inomhus, men den stänger inte ute värmen särskilt bra. Det gör en markis.

Så här monterar du en fönstermarkis

 1. Sortera beslagen. Börja med att öppna förpackningen som markisen levererades i. Sortera de olika tillbehören.
 2. Markera infästning. Ovanför fönstret gör du en markering för infästningen, cirka 10 – 15 centimeter in på fodret på varje sida.
 3. Skruva fast fästena. Sätt dem centrerat på fodret där du gjort markeringarna. Kontrollera att de sitter helt rakt med hjälp av ett vattenpass.
 4. Montera markisarmar. Mät från underkanten av fästena du precis monterat. Mät markisarmens mått minus 10 centimeter. Gör en markering. Montera markisarmarna centrerat (rakt under de första fästena) och kontrollera att de är raka med vattenpass.
 5. Trä på spårskruvar. Vid markisskenans undersida finns ett litet utrymme, där trär du in spårskruvarna. De kommer fungera som en låsfunktion till kassetten.
 6. Häng upp markisen. Det är enklast om ni är två personer eftersom markisen väger en del. Lyft upp markisen mot de första fästena och luta den bakåt, då är det enklare att kroka fast kassetten i fästena. Justera markisen i sidled så att den hamnar centrerat över fönstret.
 7. Skruva fast spårskruvar. Se till att de hamnar över urtagen och skruva sedan fast spårskruvarna med hylsnyckel.
 8. Montera markisarmar. Sätt markisarmarna i skenan och lontrollera att de sitter i lod. Dra sedan åt skruvarna med hylsnyckel.
 9. Markera var hissbandet ska sitta. 10 centimeter nedanför kassetten ska hissbandet sitta. Om fönstren är mycket höga kan du sätta hissbandet längre ner. När markisen är utfälld kommer hissklockan (änden av hissbandet) ungefär sitta i samma höjd som där hissbandet är monterat.
 10. Borra hål i väggen. Eftersom du vill kunna dra in och ut markisen inifrån huset behöver du borra hål i väggen så att hissbandet kan dras igenom. Börja med att borra ett hål á 16 millimeter vid den markering du gjort för hissbandet. Borra hålet med en lätt lutning uppåt. Dra in ett VP-rör genom hålet och såga av det jäms med väggen så att det matchar väggens tjocklek. Montera sedan brytplattan rakt över hålet (på utsidan) och montera därefter brytrullen.
 11. För in hissbandet. Det är enklast att föra igenom bandet när markisen är i infällt läge. Lås den med exempelvis ett spännband eller en snörstump. Dra sedan igenom hissbandet genom brytrullen och igenom väggen. Bandet ska komma ut på väggens insida. Dra igenom bandet i bandlåsets baksida och fäst låset rakt över det borrade hålet.
 12. Trä på bandklockan. Gör sedan en knut på snöret och klipp av resterande snöre precis under knuten. Knuten kommer sedan täckas av bandklockan.
Är du noggrann kan du enkelt montera markiser själv.

Relaterade artiklar

Det är en markis som monteras på uteplatsen, exempelvis på en vägg för att skänka skugga över uteplatsen. En fönstermarkis å andra sidan placeras över fönster för att ge skugga åt insidan av huset.

De håller solens värme på utsidan av huset och bevarar ett behagligt inomhusklimat när solen gassar som värst. Om väven är vattentät kan markisen även fungera som ett regnskydd.

En terrassmarkis på 5 x 3 meter kostar från cirka 12 000 kronor (manuell).

De vanligaste måtten är 250 – 300 centimeter.