Antennfönster – ger starkare signal för mobil- och datatrafik

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Antennfönster är ett förhållandevis nytt slags fönster som förbättrar mobiltäckning och dataöverföringshastighet inomhus. Fönstren lanseras i en bra tid eftersom alltfler arbetar hemifrån och är i behov av snabb internetuppkoppling.

Tekniken sitter i glaset

Till skillnad från vanliga fönsterglas, som dämpar signalen från mobil- och datatrafik, fungerar antennfönster som en signalbrygga som leder trafiken snabbare genom glaset. Enligt olika fälttester visar det sig att antennfönstren möjliggör signalstyrkor som är 100 gånger starkare än i rum där det sitter vanliga fönster.

– När tester utfördes i rum med vanliga fönster som hade öppnats, var signalstyrkan normal. Så fort fönstren stängdes rasade styrkan. I rum med antennfönster var anslutningshastighetens spridning enhetlig och likvärdig med tester där fönstren stod öppna, säger Jonas Hernborg, vd för Elitfönster, i ett pressmeddelande.

Patenterad teknologi

Elitfönster har patenterat den innovativa tekniken i fönstren, den kallas StealthCase. StealthCase är utformat som ett nästintill osynligt antennmönster som ligger inuti fönstrets isolerande energibeläggning. Antennmönstret tillåter mobilsignaler att passera fönsterglaset. När signalerna kommer in i rummet sprids de ut i solfjäderform.

Andra innovativa glas

En annan fönstertillverkare som lanserat ett minst sagt innovativt glas är Smart Glass Nordic. De har skapat ett smart glas som genom ett knapptryck förvandlas från klarglas till frostat glas. Lösningen är praktisk eftersom man enkelt, genom en knapp, app eller fjärrkontroll, kan ta bort insyn. Glasen är därför särskilt populära i bastur, hemmaspan och uterum, men fungerar även bra som rumsavdelare då man inte vill bli av med ljusinsläppet.

Med den här typen av glas slipper man använda plisségardiner eller persienner. Glasen säljs även med IP65-klassning, vilket innebär att de kan användas som duschväggar i badrummet. För den som letar efter ett mångsidigt solskydd erbjuder Smart Glass Nordic ett skuggat glas som automatiskt blir mörkare när solen ligger på.

Relaterade artiklar