Underhåll altanen – bevara träets lyster

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det är viktigt att sköta om altanen så att träets lyster och form bevaras så länge som möjligt. Utan underhåll blir träet grådaskigt och formförändringar kan uppstå. Dessutom kan ytan bli mossig och hal. Även om du byggt altanen av tryckimpregnerat virke kommer du inte undan.

Blir inte vackert grå

Även om du gillar gammalt och silvergrått trä är det viktigt att veta att en altan av tryckimpregnerat virke inte kommer se ut så. Anledningen är att altanen utsätts för mycket slitage, vilket gör att det uppstår sprickor i träet. I sprickorna faller smuts, vilket gör att färgen istället blir gråbrun och inte sådär vackert silverfärgad. Förekommer påväxt av alger blir färgen istället grönaktig.  

Regelbunden skötsel är bäst

Har du en väldigt stor altan kan det förstås kännas jobbigt att behöva rengöra och underhålla trädäcket varje år. Hur ofta du ska sköta om altanen beror dock på din egen toleransnivå för utseendeförändringar. Det är bäst att vårstäda altanen, men se åtminstone till att rengöra och underhålla den vartannat år.

Rengör och olja – steg för steg

Även en tryckimpregnerad altan är utsatt för fukt, även om virket är skyddat mot röta. Det innebär att även tryckimpregnera virke kan få utseendemässiga förändringar. För att du ska kunna skydda virket måste du olja in det regelbundet, en gång per år är lagom. Då kommer virket få en bra fuktavvisande effekt. Men innan du kan börja olja in träet behöver du rengöra altanen.

  1. Rengör altanen. Om träet är mycket smutsigt och har ingrodda alger, kan det vara enklast att använda en högtryckstvätt. Annars är det borste och ett milt rengöringsmedel som gäller. Det sliter mindre på träet om du använder en skurborste än högtryckstvätten. Högtryckstvätt är effektivt men flisar samtidigt träets fibrer.
  2. Låt torka. Eftersom träet suger upp en del fukt vid rengöringen måste altanen få några dagar att torka, innan du oljar in träet.
  3. Grundolja. Använd en grundolja med fungicid(kallas även impregnerad grundolja) eftersom den skyddar mot röta.

Obs!

Det är bra att känna till att oljan kommer göra träet mörkare, det är bra att ha i åtanke så att det inte kommer som en chock.

Vanliga frågor och svar

Det är bättre en mulen dag eftersom solens starka strålar gör att oljan torkar innan den hinner tränga in ordentligt i träet.

Vill du att altanen ska ha ett fullgott fuktskydd är det bra att olja in den varje år. Tryckimpregnerat virke är motståndigt mot röta, men fortfarande utsatt för fukt.

Relaterade artiklar