Brandfaror i hemmet – så förebygger du dem

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Under hösten och vintern ökar bränderna i Sverige. Många bränder startar för att man glömmer släcka stearinljus eller lämnar en kastrull på spisen. Men även om det är flera brandrelaterade olyckor så här års finns brandrisken hela året – har du koll på farorna i ditt hem?

Brandrisk i varje hem

I alla hus och lägenheter finns det alltid en brandrisk, det viktiga är att identifiera farorna. Genom att fundera över var det skulle kunna börja brinna hemma hos dig kan du även komma på förebyggande lösningar innan det är för sent. Om du har en övervåning är det exempelvis viktigt att fundera över en utrymningsplan. Vad händer om tvååringen ligger och sover på övervåningen och trappan är fylld av rök? Finns det en utrymningsstege på fasaden som kan nås via fönstret? Genom att gå igenom risker och ta fram en utrymningsplan kan du och din familj känna er tryggare. Förutom självklara åtgärder som att installera brandvarnare och se till att det finns flera brandsläckare i hemmet, finns det andra saker som kan vara bra att ha lite extra koll på:

  • Levande ljus. Levande ljus hör hösten och vintern till. De innebär ingen brandrisk så länge du kommer ihåg att släcka dem när du går därifrån. Men hur ska du komma ihåg? Ett tips är att sätta upp en liten bricka eller lapp ovanför strömbrytaren. Den sitter oftast precis innanför väggen när du kliver in i ett rum. Om du sätter upp en påminnelse vid strömbrytarknappen kommer du ihåg att ta en extra titt innan du lämnar rummet. Ett annat, säkrare alternativ, är att byta ut de levande ljusen mot verklighetstrogna LED-ljus. Du hittar prisvärda LED-ljus hos bland annat Ikea, Rusta och Clas Ohlson.
  • Spisen. Att glömma att stänga av spisen kan hända den bästa. Men det kan räcka med en enda gång för att det ska börja brinna. Ett sätt att minimera spisrelaterade bränder är att installera en spisvakt. Det finns olika typer av spisvakter varav de vanligaste modellerna monteras på fläktens undersida. Spisvakten känner då av temperaturen underifrån och stänger av plattan om värmen blir för hög.
  • Elektrisk utrustning. Diskmaskin, torktumlare, tv och datorer är alla apparater som kan börja brinna. Det är viktigt att det finns ett luftutrymme runt den här typen av elektrisk utrustning, annars kan de överhettas. Det är bättre att använda apparaterna under dagtid när du är hemma och vaken. Det är viktigt att det finns en jordfelsbrytare installerad. Den bryter nämligen strömmen vid ett jordfel, det vill säga när strömmen tar fel väg tillbaka, så att det inte uppstår någon brand eller personskada. Det är även bra att dra ur kontakten till brödrost och kaffemaskin när de inte används. Mobiltelefoner är också en brandrisk, särskilt när de laddas under natten och läggs i exempelvis sängen eller soffan. Då kan de att överhettas och brand kan uppstå. Ladda alltid mobilen liggandes på ett hårt underlag, exempelvis ett bord. För att underlätta brytning av ström kan du koppla in alla dina mobiler och apparater till en fördelningssladd med strömställare. Då bryter du strömmen till alla apparater genom ett enda knapptryck.
  • Braskamin. Det är viktigt att du eldar på rätt sätt i braskaminen. Den ska exempelvis få svalna helt och hållet mellan eldningarna. Om askan är varm kan du lägga den i en askhink och ställa hinken på ett stengolv eller liknande. Ställ inte ut en het askhink på träaltanen. Regelbunden sotning är också viktigt för att säkerställa att skorstenen och kaminen är i bra skick.

Visste du att …

  • De flesta bränderna i villor startar i köket och den vanligaste orsaken är att man glömt en kastrull på spisen.
  • Om du lägger laptoppen i sängen kan den snabbt bli överhettad och i värsta fall leda till en brand.
  • Rökning i sängen är den vanligaste dödsorsaken vid brand i Sverige.

Rädda, varna, larma, släck

Om en brand skulle bryta ut är det viktigt att du håller dig lugn och agerar utifrån ”rädda – varna – larma – släck”.

  • Rädda. Börja med att rädda dem som befinner sig i livsfara, dock ska du aldrig utsätta dig för risker. Ta dig ut så fort du kan, det räcker med några inandningar av den giftiga brandröken för att du ska bli medvetslös. Röken stiger uppåt, håll dig därför nära golvet och dra tröjan över mun och näsa för att inte andas in för mycket rök. Om du kommer fram till en stängd dörr ska du inte öppna den förrän du tagit reda på om det brinner på andra sidan. Om dörren känns varm upptill brinner det antagligen på andra sidan och ska inte öppnas. Stäng även andra dörrar för att förhindra brandspridningen. Så fort du tagit dig ut från huset ska du gå till en uppsamlingsplats (det kan vara bra att bestämma en sådan i förväg så att alla i familjen vet vart de ska gå).
  • Varna. Nästa steg är att varna alla som kan vara i fara för branden, till exempel närliggande grannhus.
  • Larma. Först nu är det dags att ringa 112, möt upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck. Försök bara släcka branden om du bedömer att du klarar av det. Använd en brandsläckare och rikta strålen mot glöden och inte mot lågorna.

Slutligen, kom ihåg att rädda – varna – larma – släck är en rekommendation från Brandskyddsföreningen. Det är dock alltid den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du på riktigt ska agera.

Relaterade artiklar