Nu väntas musinvasion i svenska hem

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Milda temperaturer, lite regn och gott om bär i naturen har bäddat inför en extrem musinvasion under hösten och förvintern.

Möss inne i huset är tyvärr inte ovanligt. När temperaturen sjunker utomhus försöker mössen ta sig in i våra hus för att värma sig – och bygga bo. Problemet är att möss älskar att bygga gångar inuti väggarna och använder sig mer än gärna av isoleringen. Möss tuggar dessutom på det mesta – rör, elledningar, ja sådant som du helst vill hålla intakt. Har du otur kan mössens gnagande orsaka kortslutning, vilket i värsta fall kan leda till en brand.

Mössen tycks ta sig in var som helst och inte undra på – en mus behöver inte mer än en glipa på 6 – 7 millimeter för att ta sig in. Och mössen tar sig inte bara in genom hål i fasaden, de kan även klättra in genom genomföringar till elementrören. Det gäller alltså att täta eventuella springor och rensa bort buskar och växter som står nära fasaden (mössen kan klättra på växterna för att ta sig in i huset). Sedan 2019 får privatpersoner inte längre använda bekämpningsmedel mot möss, endast personer som utbildats inom hantering av råttgift får använda medlen.

Så här kan du minska problem med möss

  • Täta springor och hål. Täta ventiler och andra genomföringar med metallnät (maskvidd på max 0,5 millimeter samt trådtjocklek på minst 0,7 millimeter).
  • Mata inte fåglar. Mössen letar efter mat, därför bör du undvika att hänga upp fågelmat för nära fasaden.
  • Placera sopbehållaren på avstånd. Ställ sopbehållaren en bit bort från huset, annars lockas inte bara mössen dit, även andra skadedjur.
  • Klipp ner gräs och växter. Se till att gräset intill fasaden är kortklippt samt att du klipper ner eventuella buskar som står för nära fasaden eller till och med klättrar på ytterväggarna, så att inte mössen kan klättra upp och hitta ingångar.
  • Stapla inte saker mot fasaden. Ställ inte dina trädgårdsmöbler och andra saker mot fasaden eftersom mössen kommer att klättra på bråtet för att försöka hitta vägar in.

Får du inte bukt med problemet?

I så fall är nästa steg att ställa ut godkända musfällor (Anticimex rekommenderar klassiska slagfällor). För att locka mössen i fällan kan du placera en bit choklad eller något annat sött och klibbigt (ost torkar för snabbt).

Relaterade artiklar