Renovera trappa – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Är du trött på din gamla kantstötta furutrappa? Det är inte särskilt svårt att renovera trappa själv om du har lite tid och de rätta verktygen. Det finns olika typer av trapprenovering, exempelvis enklare renovering där du skrapar bort gammal färg och målar om, eller genom att byta ut trappstegen mot nya. Här får du lära dig bägge sätt.

Skrapa, slipa och måla

Olika typer av trappor kräver förstås olika typer av underhåll, beroende på vilket material trappan är tillverkad av. En del trappor har även limmade textilmattor på trappstegen, vilka kanske blivit sunkiga och fula med åren. Om du har en trätrappa kan du oftast skapa ett nytt utseende genom att skrapa bort den gamla färgen och måla om trappan. Men om trappstegen är mycket kantstötta och har många ojämnheter, kan det vara bättre att byta ut stegen mot nya trapprenoveringssteg. Så här gör du för att måla om trappan:

  1. Skrapa bort färg. Det tar en del tid att skrapa bort all den gamla färgen från trappan, ofta behöver du använda dig en av värmepistol för att mjuka upp färgen, då blir det enklare att skrapa bort den. Börja med att använda en vanlig handskrapa.
  2. Slipa. När du fått bort all färg med skrapa och värmepistol är det dags att slipa trappan. Istället för att använda ett slippapper och en slipkloss rekommenderar vi att du köper eller lånar en slipmaskin. Det kommer underlätta arbetet mycket och även spara dig tid. Kom ihåg att använda en dammfiltermask eftersom det bildas stora mängder slipdamm som du annars riskerar att andas in. När du ska slipa ska du alltid börja med ett grövre slippapper och sedan jobba dig mot ett mer finkornigt papper.
  3. Torka rent. När hela trappan är slipad är det dags att torka av den från slipdamm. Använd en fuktig trasa och gå över hela trappan, samt under trappstegen. Du kommer behöva skölja trasan många gånger.
  4. Spackla. Nu är det dags att jämna till ojämnheter, det gör du med vanligt träspackel. Träspackel är utmärkt för vanligt slitage och mindre repor, men om du har mycket stora skavanker och skador i trappan är det bättre att använda en fyllnadsmassa. Efter att spacklet har torkat slipar du rent trappan en gång till med ett finkornigt slippapper.
  5. Måla. Om du vill måla om trappan eller olja in den är det nu dags för det. Det är bra att rådgöra i färgbutiken om vilken färgtyp som passar. Eftersom trappor är något som utsätts för mycket slitage sätter det även högre krav på färgens slitstyrka. Slitstarka färger är ofta blanka. När du väl ska måla är det bäst att börja med trappstegens undersida, då riskerar inga färgdroppar att hamna på trappstegens synliga ovansida. Kom ihåg att planera måleriarbetet eftersom trappan inte kommer kunna användas på några dagar (grundfärgen måste torka helt innan täckstrykning och sedan behöver du vanligtvis täckmåla några gånger för att färgen ska bli ordentligt täckande). Om du ändå måste använda trappan är det bättre att måla vartannat trappsteg åt gången.

Tips!

Köp penslar av hög kvalitet och i olika storlekar. En större pensel för trappstegens stora yta, en medelstor pensel för trappans sidor och en liten pensel för mindre och mer svåråtkomliga områden.

Material för renovering av trappa

  • Handskrapa
  • Värmepistol
  • Slipmaskin
  • Spackelspade
  • Penslar
  • Slippapper
  • Spackel
  • Fyllnadsmassa
  • Färg
  • Maskeringstejp
  • Täckpapp
  • Dammfiltermask
  • Skyddsglasögon

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Nya trappsteg

Om de gamla trappstegen är i mycket dåligt skick kan du byta ut dem mot nya renoveringstrappsteg. Det finns leverantörer som erbjuder paket med färdiga steg. Du anpassar dem genom att först ta fram rätt mått med hjälp av en trappstegsmätare och sedan kapa stegen så att de passar din trappa. Så här gör du:

  1. Mät trappstegen. Börja med att mäta stegytans längd (X) och sedan stegytans djup (Y). Notera måtten på alla trappsteg i ett dokument. Om du beställer ett paket med färdiga steg brukar det medfölja ett beställningsformulär där du anger måtten.
  2. Slipa. Förarbete krävs även om du byter ut trappstegen. Börja med att slipa hela trappan, du kan använda en slipkloss med sandpapper eller en slipmaskin med mindre slipplatta så att du kommer åt överallt.
  3. Mät inför sågning. Använd en trappstegsmätare för att mäta de gamla trappstegen. Den gör det enkelt att ställa in trappstegens exakta form, snarare än mått.
  4. Såga. Lägg ut trappstegsmätaren (efter trappstegets form) på det nya trappsteget och markera var du ska såga med en blyertspenna. Trappstegsmätaren ska placeras innanför trappnosens tjocklek eftersom den ska hänga över själva trappan en liten bit. När du sågar ska trappsteget ha en rörelsemån på 1 millimeter på sidorna samt 2 millimeter på stegets bakkant.
  5. Såga sättsteget. Såga till sättsteget – det är själva trappstegets framsida, där du ”slår” i tån.
  6. Limma och montera sättstegen. Limma baksidan av sättstegen och fäst dem på trappan.
  7. Limma och montera trappstegen. Limma ovansidan och framkanten av de gamla trappstegen och fäst det nya steget i limmet. Tryck till steget ordentligt så att limmet får fäste, använd din egen tyngd och ställ dig på steget.
  8. Foga. Foga där sättstegets underkant möter det nya trappsteget. Jämna ut fogen med ett fuktad finger.

Köp renoveringstrappsteg här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Anlita hantverkare för trapprenovering

Om du inte känner att du klarar av att renovera trappan själv eller om du helt enkel inte vill lägga den tid som krävs, kan du istället anlita en hantverkare. Fördelen med att anlita en hantverkare för trapprenovering är du slipper bistå med olika material och verktyg. För att du ska bli nöjd med den snickare du anlitar är det viktigt att du jämför hantverkare. Då får du dels reda på vem som erbjuder det bästa priset, dels vem som kan slutföra jobbet snabbast.

Skicka ut samma offertförfrågan till cirka tre hantverkare, var noggrann med beskrivningen. Då blir det enklare för hantverkaren att lämna en mer exakt offert med priser och tidsåtgång. Om du har särskilda önskemål gällande färg eller exempelvis ett nytt räcke, ska du ange det i offertförfrågan.

Vanliga frågor och svar

Ja, om du är någorlunda händig och har tid är det inte särskilt svårt att renovera trappan på egen hand.

Det beror på vilken typ av trappa du har samt vilken typ av slitage det rör sig om. En sliten gammal furutrappa kan du exempelvis renovera genom att skrapa bort gammal färg och måla om den. Men om trappstegen är i mycket dåligt skick kan det vara enklare (och snyggare) att köpa nya trappsteg.

Ja, det finns leverantörer som säljer paket med nya trappsteg. Du anpassar måtten efter din trappa genom att använda en trappstegsmätare och sedan kapa stegen efter måtten. Sedan limmar du bara fast de nya stegen ovanpå de gamla.

Relaterade artiklar