Här är reparationerna som lönar sig att göra själv

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Brukar du ringa hantverkaren så fort någonting går sönder hemma? Nu är det dags att tänka om, åtminstone om du vill spara tusentals kronor i hantverkarutgifter. Här är reparationerna som lönar sig att göra själv.

Byt tegelfogen själv – spara 90 000 kronor

Har fogen mellan tegelstenarna på husets fasad börjat vittra sönder? Då är det hög tid att byta ut den. Arbetet är inte särskilt svårt, det tar bara lite tid. Men om du har möjlighet att lägga tiden kan du spara upp till 90 000 kronor på att göra arbetet själv. Det är inte ovanligt att en murarfirma fakturerar upp mot 100 000 kronor för att byta ut fogarna i en tegelfasad (tvåplansvilla). Det handlar inte om att materialet är dyrt, det kostar så mycket för att jobbet tar mycket tid. Det här behöver du göra för att själv byta fogar:

  • Lägga två timmar per m2 för att kratsa ur den gamla fogen och lägga i ny fog.
  • Betala 25 – 30 kronor per m2 (det går åt cirka 10 – 15 kilo bruk per m2).

Tips!

Med en vinkelslip och en fogfrässats blir det betydligt enklare att kratsa ur de gamla fogarna.

Laga den rinnande toaletten – spara 5 000 kronor

En toalett som står och rinner dygnet runt drar cirka 5 000 kronor per år – pengar som går rakt ner i avloppet alltså. Vanligtvis rinner toaletten för att det är problem med in- eller utloppet. Ibland räcker det med att avkalka utrinningsventilen eller byta ut den. Det enda du behöver för att laga en rinnande toalett är:

  • 30 minuter (det tar oftast inte längre tid än så).
  • 0 – 500 kronor (beroende på vad felet är kan det antingen vara nästintill gratis att laga den rinnande toaletten, till exempel genom avkalkning, eller så kan du behöva köpa nya komponenter, exempelvis en ny ventil).

Laga tvättmaskinen – spara mellan 2 000 och 10 000 kronor

Har tvättmaskinen helt plötsligt slutat att fungera? Med åren slits vissa av delarna ut och behöver bytas ut. Som tur är finns det hur många steg för steg-beskrivningar på nätet som visar hur du byter ut olika komponenter i tvättmaskinen. Ibland är det kolet i motorn eller själva värmeelementet som kärvar eller behöver bytas ut. Det här behöver du göra för att kunna laga de vanligaste felen i en tvättmaskin:

  • Mellan 30 minuter och två timmar i arbetstid (beroende på vad felet är).
  • 200 – 1 000 kronor (beroende på vad som ska bytas ut – ny rem till trumman är den billigaste delen i tvättmaskinen och kostar mellan 200 och 400 kronor. Den dyraste delen att byta ut i tvättmaskinen är en ny pump, den kostar mellan 500 och 1 000 kronor).

Vanliga frågor och svar

Cirka 300 – 400 kronor (beroende på tillverkare).

Det kan bero på att flottörventilen inte sluter tätt eller att bottenpackningen är sliten och behöver bytas ut. Utrinningsventilen kan behöva avkalkas eller bytas ut.

En murare tar ofta mellan 350 och 600 kronor i timmen.

Relaterade artiklar