Renovera gamla hus – ta hjälp av hantverkare

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Bor du i ett gammalt sekelskifteshus, en retrolägenhet från 70-talet eller har du kanske köpt ett gammalt soldattorp? Gamla hus kräver mycket byggnadsvård – här går vi igenom vad som är bra att tänka på när du ska renovera gamla hus.

Byggnadsvård i äldre hus

Byggnadsvård innebär skötsel, underhåll och vård av byggnader, både nya och gamla (även om ordet framförallt används för gamla hus). Byggnadsvård kan innefatta många saker men handlar framförallt om att alltid utgå från husets ursprungliga estetik.

  • Kittade fönster. Bor du i ett gammalt torp har det förmodligen kittade fönster. Kanske är glasen till och med handblåsta. Även om byggnadsvård handlar om att bevara det ursprungliga husets charm och material, går det ändå att använda nya material om det förbättrar klimatet i huset. Kanske är fönstren fina men släpper ut alldeles för mycket värme? Då kan du sätta in nya fönster. Dock ska du välja fönster som är så lika i utseendet som möjligt. Beroende på vilken tidsepok huset är ifrån kan olika typer av snickeridetaljer vara aktuella. Spröjs hör de gamla torpen till, medan mer exklusiva hus under tidigt 1900-tal hade fönster i jugendstil, till exempel fönster med bågformad ovandel eller med småspröjs.  
  • Trasiga snickeridetaljer. Byggnadsvård handlar även om att byta ut gammalt och ruttet material, till exempel ruttet trä på verandan eller i dörrfoder. Många äldre hus är fulla av snickarglädje – spröjsade fönster, tulpanmönstrade staketprofiler och mönster av oktogoner och hexagoner. Är du inte en erfaren snickare kan det vara svårt att reparera gamla snickeridetaljer. Det kan då vara bättre att anlita snickare, alternativt köpa färdiga dekorationer (idag finns det material att köpa hos byggvaruhusen som kan fungera bra även för äldre hus). Kom ihåg att om du ska anlita en hantverkare är det viktigt att du skickar ut offertförfrågan till ett par stycken. Använd vår offerttjänst – den är helt gratis. När det kommer till restaurering av hus och lägenheter krävs det lite extra kunskap om byggnadsvård, så läs många recensioner innan du bestämmer dig för vilken hantverkare du ska anlita.
  • Tidsenliga tapeter och målarfärger. Idag finns det ett enormt utbud av tapeter, mönster och färger att välja bland. Det gör det både enkelt och svårt att välja rätt. Ibland kan du hitta husets ursprungliga tapeter genom att skrapa lite på väggarna. Skrapa på ett område som inte syns tydligt, exempelvis ovanför golvlisten. Har du tur öppnar sig ett nytt lager under den yttersta.

Baljfåtölj från Oscar & Clothilde

En vacker och elegant baljfåtölj inspirerad från sent 1700-tal. Hitta mer inredning hos Oscar & Clothilde som passar i äldre såväl som i nyare hus.

Pris: 8995 kr LÄS MER / KÖP

Under början av 1900-talet var en vanlig färgsättning i gamla hus milda och krämiga färger: gult, rosa och gråvitt. Fasaddetaljer som knutar och foder målades oftast i vitt. Lite senare, under 1930-talet, blev färgerna mer jordnära: grönt, brunt och beige. Under början av 1950-talet var brutna färger som exempelvis gulbeige, gråbeige och grågrön populärt. Vill du tapetsera i gamla hus gäller det att du vet vilken ålder huset har. Tapetmönstren varierar mycket beroende på om det är ett hus med renässans-, rokoko-, gustaviansk- eller allmogestil. I sekelskifteshus kan det vara passande med tapeter i art deco-stil: tapeter med drastiska färger, djärva geometriska former samt stiliserade motiv (exempelvis blommor). Tänk även på att välja tapeter och färger som passar husets karaktär. Även om ett soldattorp byggdes under sekelskiftet, bör det inte nödvändigtvis ha tapeter i jugend- eller art deco-stil. Här passar det förmodligen bättre med tapeter i allmogestil.

  • Gamla kök och badrum bevaras. Något du bör se upp med när du renoverar gamla hus, oavsett om det är ett 70-tals- eller sekelskifteshus, är att riva ut kök och badrum. Många gör en totalrenovering av just kök och badrum eftersom man vill ha en modern standard. Tyvärr ångrar man sig ofta eftersom stilen helt enkelt inte passar in i husets karaktär. Det är betydligt dyrare att anlita en hantverkare för att du ska bygga ett nytt originalkök, än att restaurera det gamla. Kök i gamla hus är ofta platsbyggda i massivt trä, vilket innebär kök av mycket hög kvalitet och med lång livslängd. Genom att skrapa bort gammal färg, slipa köksluckor och sedan måla dem i en tidsenlig färg, kan köket bli som nytt.

Har du gamla foton på huset kan du se hur de såg ut från början. Men om du är osäker på material eller färger kan det vara värt att gå med i Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Där kan du få bra råd och tips om sunt byggande och renoverande av gamla hus.

K-märkta hus – Har du rätt till bidrag för renovering av gamla hus?

K-märkning har ingen formell eller juridisk beskrivning men det handlar om hus och byggnader med ett kulturhistoriskt värde. I plan- och bygglagen (PBL) finns det information om vilka hus som är K-märkta. I PBL står det även att ”En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärligsynpunkt får inte förvanskas”. Det finns regler du måste följa om du vill renovera K-märkta hus. Till exempel ska huset hållas i ett vårdat skick och underhållas på ett sätt som bevarar dess tidsenliga och tekniska egenskaper. Vill du ändra ett K-märkt hus måste restaureringen eller renoveringen utföras varsamt. Du kan ha rätt till bidrag när du renoverar gamla hus som är K-märkta, det handlar då om ett statligt bidrag. Bidragets syfte är att hjälpa till med kostnadsskillnader och för att kommunen ska kunna säkerställa att traditionella material och särskilda hantverkarmässiga metoder tillämpas. K-märkta hus som kan få bidrag:

  • Byggnadsminnen
  • Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse
  • Byggnader som är skyddade genom PBL

Bidraget kan sökas av de flesta: från enskilda privatpersoner till kommuner, föreningar och bolag. Hur stort bidraget är beror på vilken typ av restaurering som krävs samt vilken typ av byggnad det gäller. Även var i landet byggnaden finns påverkar bidragsstorleken. Som högst får bidraget uppgå till 90 % av merkostnaderna. Men vad är egentligen en kulturhistoriskt motiverad merkostnad? Det är kostnaden som uppkommer när man väljer traditionella byggnadsmaterial och utför arbetet genom hantverkarmässiga metoder, istället för att välja moderna och nya material. Det kan till exempel handla om att man väljer tegelpannor istället för betongpannor. Vad får bidraget användas till?

  • Bevaring av överloppsbyggnader. Det handlar om byggnader som idag mist sin funktion men som ändå måste bevaras eftersom de bidrar till den kulturhistoriska miljön.
  • Byggnadsvård av stora ytor. Stora ytor som idag inte utnyttjas effektivt, exempelvis trapphus eller vindar.
  • Särskilt byggnadsmaterial. Bidraget kan användas till inköp av tidsenligt material.
  • Särskild kompetens. För att du ska kunna restaurera gamla hus varsamt kan bidraget även användas till att anlita en hantverkare med specialistkunskaper.
  • Reparation av eldstäder. Om eldstäderna monterades i samband med byggnadens uppförande, får bidraget användas till att restaurera dessa.
  • Antikvariska utredningar. Ibland behöver man utföra vissa utredningar om huset för att ta reda på vilket sätt det ska restaureras, det kan bidraget täcka.

När får bidraget inte användas?

Byggnadsvård vid förflyttning. Om det gamla huset har flyttats från sin ursprungliga plats får bidraget inte användas.

Byggnader i för dåligt skick. Om byggnadens förfall gått för långt brukar bidrag inte ges.

Kostnader som inte är en kulturhistoriskt motiverad merkostnad. Det kan exempelvis handla om att du färgar fasaden röd.

Om du vill ansöka om bidrag till att renovera hus med K-märkning kan du hitta blanketten hos Länsstyrelsen. I samband med att du ansöker om bidrag ska du även skicka med vissa handlingar:

  • Arbetsbeskrivning. Här måste du noggrant beskriva vad du tänker utföra för arbeten samt vilken typ av material du tänker använda.
  • Offert. Du ska bifoga offerten från den hantverkare du anlitar. Länsstyrelsen rekommenderar att du skickar offertförfrågan till minst tre hantverkare, då blir det enklare att hitta det mest konkurrenskraftiga priset. Du ska även bifoga en kopia av anbud för antikvarisk medverkan.
  • Karta. En karta som visar exakt position för huset ska bifogas.
  • Foton. Foton på byggnadens detaljer och omgivning ska bifogas.
  • Ritningar. Ritningar över objektet samt relevant historisk information ska bifogas.

Kom ihåg att bidraget ges först efter att renoveringen är färdig. Du måste således betala alla fakturor själv först.

Hitta en expert som kan hjälpa dig renovera gamla hus

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är viktigt att ta hänsyn till husets ursprungliga utseende och använda tidsenliga material, färger och mönster. Du ska undvika att köpa kitschiga byggnadsmaterial som stuckaturimitationer som klistras upp. Har du bilder på hur huset såg ut från början kan du utgå från dem för att återskapa stilen.

Kommunen för vanligtvis information över vilka byggnader som är K-märkta i plan- och bygglagen.

Ja, det är möjligt men det beror på vad du vill göra i huset. I artikeln kan du läsa mer om vad bidraget kan användas till och vad det inte kan användas till.

Relaterade artiklar