Måla köksluckor – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Valet av köksluckor påverkar hur köket ser ut och upplevs. Om du inte vill köpa nya luckor och inte heller vill anlita en professionell målare, kan du ganska enkelt själv måla om dina köksluckor. Är du noggrann med förarbetet kommer resultatet bli riktigt snyggt.

Fyra steg

Det är egentligen inte svårt att måla köksluckor, däremot krävs det tid, tålamod och lite pill. En kökslucka har nämligen sex sidor (framsida, baksida, över- och underkant samt kortsidor). Du kan inte måla hela luckan på en gång, den måste torka först så att du inte får fula märken. I korthet krävs fyra steg när du målar om köksluckor:

 1. Rengöring. För att den nya färgen ska fästa är det viktigt att köksluckorna är rengjorda och fria från fettfläckar. Det går bra att använda en målartvätt.
 2. Spackling. Om köksluckorna har ett par år på nacken behöver du förmodligen laga vissa ojämnheter, sprickor och repor. Det gör du genom att spackla igen hålen.
 3. Slipning. Efter att spacklet har torkat ska köksluckorna slipas.
 4. Målning. När sliparbetet är färdigt är det dags att måla.

Rengöring – steg 1

Det första du ska göra är att demontera de gamla köksluckorna. Förbered gärna ett utrymme där du kan arbeta de följande dagarna. Lägg ut presenningar eller golvpapp för att skydda golvet från målarfärg.

 1. Ta loss luckorna. Vanligtvis är köksluckor fastskruvade eller fastspända på gångjärnen. När du tar ur gångjärnen ska du arbeta försiktigt, annars finns det risk att du utvidgar hålen vilket gör att gångjärnen sedan kommer att sitta löst. Se till att förvara alla delar tills senare.
 2. Ta loss beslag. Skruva av köksluckornas handtag med en skruvmejsel. Om du ska återanvända samma handtag – se till att förvara dem på ett och samma ställe. Ofta byter man ut handtagen för att skapa större förändring.
 3. Rengör luckorna. Använd rikligt med målartvätt för att få bort även de hårdast sittande fettfläckarna. Rengör luckorna minst två gånger.
 4. Rengör detaljerna. Förutom de stora ytorna som fram- och baksida, är det viktigt att du noggrant rengör luckornas över- och underkanter samt kortsidorna. Efter flera års användning har det fastnat tjocka lager av stekos som måste tas bort. Kontrollera att du verkligen får bort smuts även i repor och håligheter.

Spackling – steg 2

När alla köksluckor är helt rengjorda och torra är det dags att reparera eventuella sprickor, hål och skador. Det är viktigt att laga även de minsta ojämnheterna, annars kommer inte färgen få ett fint resultat. Använd snickerispackel.

 1. Klicka ut spackel på en bredspackel. Använd sedan en mindre spatel för att dra ut spackel över ojämnheterna. Se till att verkligen komma ner i håligheter genom att trycka spateln med spacklet så det tränger ner ordentligt.
 2. Låt torka. När spacklet har torkat kan du se om det sjunkit ihop eller om det ligger jämnt och kant i kant med den resterande köksluckan. Om spacklet sjunkit in (det kan hända om du spacklat ett hål), måste du spackla en gång till.

Slipning – steg 3

Efter att spacklet har torkat är det dags att slipa. Det gör du för att ytan ska bli helt jämn och slät – färgen både fäster bättre och får ett finare resultat.

 1. Slipa. När spacklet är helt torrt är det dags att slipa köksluckorna. Om du har en slipmaskin underlättas arbetet mycket, särskilt om luckorna är plana. Har du ingen maskin använder du en slipkloss med ett slippapper (kornstorlek 120 – 180) och drar slipklossen längsmed träets ådring. När ytan känns slät och jämn är du färdig.
 2. Torka av. Det bildas en del slipdamm när du slipar, se därför till att torka av dammet med en fuktad trasa.

Tips! När du väljer målarfärg är det viktigt att du väljer en täckfärg som är kompatibel med grundfärgen. Du kan få hjälp i målarbutiken.

Målning – steg 4

Nu är förarbetet färdigt och det är äntligen dags att börja måla. Grundmålning görs först så att täckfärgen fäster ordentligt.

 1. Grundmåla. Börja med att måla på grundfärg med en ganska liten pensel. Börja med luckornas kanter och måla in ett par centimeter på luckans fram- och baksida. Då kan du fånga upp den våta färgen med rollern.
 2. Rolla fram- och baksida. När du ska grundmåla luckans fram- och baksida använder du en liten roller, då får du ett jämnt resultat. Använd en luddfri roller och rolla i samma riktning. Tänk på att låta luckan torka över natten innan du fortsätter med nästa sida.
 3. Slipa. Efter att det första lagret grundfärg torkat ska du slipa luckan igen. Nu kan du använda kornstorlek 240. Slipa inte hörnen, då kan de riskera att få en rundning.
 4. Damma av. Efter varje omgång du slipar måste du borsta bort dammet och städa utrymmet så att inte dammet riskerar att virvla upp och fastna i målarfärgen. Avsluta med att torka rent med en fuktig trasa.
 5. Grundmåla en gång till. Två omgångar grundfärg är ofta lagom, det är viktigt att färgen får en slät och jämn yta. Efter varje omgång grundfärg ska du slipa.
 6. Täckmåla. Välj en färg med glans på minst 40, då får köksluckorna en yta som är tät och enkel att rengöra.
 7. Rör färgen. När du öppnat färgburken ska du röra runt ordentligt, du kan använda en pinne eller liknande.
 8. Börja med detaljerna. Precis som när du grundmålade ska du även nu använda en mindre pensel och börja måla de smala kanterna runt köksluckan först.
 9. Rolla på färgen. Efter att du detaljmålat fortsätter du måla fram- och baksida med en mindre och luddfri roller. Rolla i samma riktning så får du ett jämnare resultat.
 10. Låt torka. Olika färgtyper har olika torktid, kontrollera anvisningarna på burken. När målarfärgen är torr är det dags att måla ytterligare ett lager. Två till tre lager målarfärg brukar vara tillräckligt för att köksluckorna ska få ett jämnt och slätt resultat.
 11. Låt torka. När du är helt färdig med målningen bör du låta köksluckorna torka ett par dygn så att de är helt redo att användas.
 12. Montera handtag. Montera fast handtag och sätt upp luckorna.

Material du behöver

 • Målartvätt
 • Snickerispackel
 • Grundfärg
 • Täckfärg
 • Handtag (om du vill ha nya)
 • Luddfri roller
 • Pensel
 • Slippapper (kornstorlek 120 – 280 och 240)
 • Slipkloss
 • Spatel till spackel

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp nya handtag här

Vanliga frågor och svar

Välj en målarfärg till trä med glans 40, då får du en jämn och lättrengjord yta.

Det är viktigt att lägga tid på förarbetet eftersom det påverkar slutresultatet. När du väl tar loss gångjärnen ska du arbeta försiktigt, annars riskerar du att utvidga hålen, vilket gör att gångjärnen sedan sitter löst.

Om du målar om luckorna själv hamnar priset på cirka 70 kronor per kökslucka.

Relaterade artiklar