Teknikprylar till köket – smarta eller onödiga?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Mobilstyrd kaffemaskin, kran med kokande vatten eller en automatisk såsvisp? Det finns mängder av smarta teknikprylar till köket – här får du tips på saker som gör matlagningen ännu roligare.

Köksredskap

Visst är det jobbigt när man följer ett recept och så står det helt plötsligt ”sjud under omrörning i tre timmar”. Ja, det är en överdrift men vill du slippa bli bunden till spisen ska du satsa på en automatisk såsvisp. Den ställer du ner i grytan och så vispar den såsen av sig själv. Andra roliga prylar som underlättar matlagningen:

 • Våffelkorgsjärn. Servera glassen i hemgjorda våffelkorgar! Låter det knepigt? Med ett våffelkorgsjärn behöver du bara hälla i våffelsmeten, sedan gör järnet korgen.
 • Grönsakssvarv. Inte någon stor nyhet, men ett praktiskt köksredskap som svarvar grönsakerna. Vill du göra zucchinipasta? Bara att svarva zucchinin.
 • Frukt- och svamptork. Istället för att torka svamp, grönsaker och frukt på låg temperatur i ugnen (något som tar flera timmar), kan du torka svampen i en frukt- och svamptork. Du lägger ner frukt, grönsaker eller svamp i torken, sedan kan du kolla på tv medan maskinen torkar svampen.

Praktiska prylar till köket

Nu har du redan fått tips på köksredskap som underlättar matlagningen. Men är du redo för riktiga teknikprylar som känns som hämtade från en sci-fi-film?

 • Skeden som väger. I vissa recept anges viktmått istället för ”tesked” eller ”matsked”, vilket kan göra det krångligt att laga mat. Men med en självvägande sked är det bara att lägga i ingredienserna tills skeden visar den volym du ska ha.
 • Tv till köket. Electrolux tillverkar inte bara ugnar och vitvaror, även tv-apparater till köket. Den här typen av tv kan du enkelt integrera i köksinredningen, exempelvis bygga in den i köksskåpet eller ovanför ugnen. Nu kan du njuta av dina favoritprogram medan du lagar mat – eller ännu bättre, följa recept på Youtube.
 • Mobilstyrd kaffekokare. Det finns flera modeller av kaffebryggare som du kopplar till mobilen via Wi-Fi. Fördelarna? Du kan ställa in exakt vilken tid på morgonen som kaffet ska vara färdigt. Bryggaren sätter då igång att brygga av sig själv.
 • Pop up-eluttag. Den här typen av eluttag syns inte när de inte används – de är integrerade i köksbänken och ploppar upp via ett knapptryck.
 • Kran för kall- eller varmvatten. Det finns särskilda köksblandare som gör kokande vatten eller iskallt vatten – perfekt när du är för lat för att sätta på vattenkokaren.
 • Smart salladsskärare. Hade det inte varit skönt att bara slänga ner de hela tomaterna, rödlöken och salladen utan att först hacka allt var för sig? Med en salladsskål med dubbelkantad kniv behöver du bara fylla på dina favoritingredienser och sedan rulla den dubbelsidiga kniven rakt igenom allt tills du fått den storlek du önskar.
 • Varm smörkniv. Visst är det jobbigt när du ska bre mackan med smör men smöret är hårt som en fryst tegelsten? Med en speciell kniv kan du nu värma upp smöret på bara några sekunder. Kniven är tillverkad i ett särskilt material som värms upp av din egen kroppsvärme. Den finns bland annat att köpa hos Amazon.
 • Frukostmaskin. Stekt bacon, krämig äggröra och smörgåstoast – nu kan du göra allt på samma gång. I frukostmaskinen finns det olika fack där du lägger bröd, bacon och ägg i varsitt fack. Sedan sätter du igång maskinen som tillagar alla komponenter åt dig. Det enda du behöver göra är att lägga ihop de tillagade godsakerna och avnjuta dem.

Bonustips på hur du förenklar vardagen

Vissa delar av matlagningen kan skapa irritation, som de där förbannade kastrullocken som alltid ligger i vägen. Här är några tips på hur du förenklar matlagningen:

 • Lock. Istället för att lägga locken uppochned i grytorna kan du sätta upp krokar eller stänger på skåpdörrens insida. Då tar de inte någon större plats och du ser direkt var locken är.
 • Kontorstillbehör i köket. En sak kan fylla flera funktioner, som en tidskriftssamlare. Den kan du montera på sidan inuti köksskåpet och förvara plastfolie, aluminium och bakplåtspapper i.
 • Frys in örter. Om du också planterar färska örter under sommaren har du säkert märkt att det ofta blir ett överskott. Ett tips är att frysa in örterna i zip-plastpåsar. Då är det bara att ta fram en påse när du lagar mat även om det mitt i vintern.
 • Byxgalge. Använd en vanlig byxgalge för att hålla kokboken öppen. Galgens hängare är dessutom perfekt att hänga i köksskåpets handtag – nu kan du läsa receptet utan att behöva hålla boken öppen.

Vanliga frågor och svar

Bland annat finns kranar med iskallt eller kokande vatten, skedar som väger ingredienserna och frukostmaskiner som gör morgonen enklare.

Var kreativ – en tidskriftssamlare kan exempelvis monteras på köksskåpets insida för att rymma bakplåtspapper, plastfolie och aluminium.

Till exempel hos Amazon och Coolstuff.

Relaterade artiklar