Tåget passerar rakt genom huset

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

I Chongqing, en storstadsmetropol i Kina, är det så trångt att det är svårt att hitta plats för transporter på marken. När den nya tågbanan planerades lät man därför tåget passera rakt igenom ett bostadshus.

Bergsstaden blev en stor utmaning för ingenjörerna

Chongqing ligger mitt bland berg och höga kullar och är med andra ord en ren och skär mardröm för arkitekter, stadsplanerare och ingenjörer. Trots utmaningarna har man lyckats bygga en tätbebyggd stad med över 29 miljoner invånare. Projektet med den nya tågbanan visade sig vara svårt att genomföra, eftersom det inte fanns plats för alla spår och hållplatser på marken. Trots det lyckades man till slut planera in hela tågbanesträckningen – men det visade sig att ett 19 våningar högt hus stod i vägen. Eftersom det inte var möjligt att vare sig riva huset eller kringgå det, kom konstruktörerna på en annorlunda, men genialisk lösning – att bygga järnvägen rakt igenom huset.

Enskensbanan, eller monorailen, passerar mellan den sjunde och åttonde våningen och man har till och med utrustat byggnaden med en hållplats. Tåget kör nu problemfritt genom Chongqing, men frågan är hur trevligt det är att bo vägg i vägg tåg som passerar titt som tätt? Enligt utvecklarna till tågrälsen ligger bullernivån endast på 60 decibel, vilket ungefär motsvarar ljudet från ett vanligt samtal eller en kväkande groda. Det beror bland annat på att tåget har gummihjul.

Man skulle även kunna tro att priserna på lägenheterna i byggnaden störtade lavinartat efter att tågrälsen byggdes, men det är faktisk tvärtom – kvadratmeterpriset för lägenheterna är bland det högsta i hela området.

Det som först skrämde köparna har nu blivit den största fördelen. De boende lämnar jobbet, tar tåget och kliver av hemma i sitt eget hus, inte helt fel. Och för kvinnor är det en fördel att bo just i huset eftersom de slipper gå hem sent på natten.

Relaterade artiklar