Solenergi i rymden kan lösa Europas energiproblem

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Den högst aktuella energikrisen har tvingat forskare att bli kreativa. Minst sagt, för nu diskuteras en solcellspark i rymden.

Gröna energikällor är enda alternativet

Det är både den rådande energikrisen och det politiska läget som tvingat oss att tänka om när det kommer till energin. Vi behöver vända blicken mot gröna energikällor som kan göra oss oberoende av rysk gas och olja. En sådan källa är solenergi. Det finns redan solcellsparker på jorden, men de tar upp mycket plats och är inte tillräckligt effektiva. Nu har ett nytt förslag lagts fram inför energikrismötet i Paris – solenergi från rymden.

Vill bygga solkraftverk och skicka ut dem i jordens omloppsbana

Under Parismötet ska vetenskapsministrarna diskutera och bestämma vilka de kommande prioriteringarna blir för rymdorganisationen ESA (European Space Energy). En av deras huvudpunkter är förslaget om att bygga solkraftverk och skjuta upp dem i jordens omloppsbana. Projektet har fått namnet Solaris. Professorn och prefekten John Leif Jørgensen vid DTU Space säger i en intervju i Illustrerad Vetenskap:

”Varför placera vindkraftverk och solceller på jorden när det finns så mycket utrymme i rymden?”

Han utvecklar sin fråga och förklarar att fördelarna med att ha en svävande solcellspark i rymden är att den kan generera el dygnet runt. Dessutom är solljuset tio gånger starkare i rymden än det solljus som träffar oss här nere på jorden. Det beror på att ljuset försvagas när det passerar atmosfären.

Snurrar runt planeten

Tanken är att skjuta upp satelliter med solpaneler i jordens omloppsbana. Där kommer de kretsa i geostationära banor runt planeten. Det innebär att satelliterna snurrar i samma hastighet som jorden gör runt sin egen axel. Utan att bli för teknisk skulle det innebära att satelliterna hela tiden befinner sig på samma plats på himlen utifrån oss människor när vi tittar upp. Energin som solcellerna fångar upp i rymden kommer via mikrovågor att transformeras till mottagarstationer (det sker trådlöst). I stationerna omvandlas energin till elektricitet och kan sedan tankas ut i lokala elnät.

Gigantiska paneler

För att solceller i rymden ska löna sig måste de vara väldigt stora, ungefär en kilometer tvärs över. Tidigare har den här typen av rymdbaserade solcellsparker kritiserats eftersom uppskjutningskostnaderna är extremt höga. Det kostar helt enkelt mycket pengar för att skjuta upp många tons tunga solenergisatelliter. Men nu har man räknat på vad vi har att vinna och det visar sig vara betydligt mer än kostnaderna för uppskjutningen. En enda solenergisatellit skulle generera lika mycket energi som ett kärnkraftverk, vilket kommer kunna ge elektricitet till en miljon hushåll. Skulle man vilja ha motsvarande mängd energi från jordbaserade solpaneler skulle det krävas drygt sex miljoner solpaneler.

Relaterade artiklar