Vad ska jag göra med alla äpplen?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Har du äppelträd? Då har du förmodligen drivor av äpplen just nu – både på marken och kvar i trädet. Tycks äpplena aldrig ta slut – trots att du redan gett bort flera kilon till vänner, grannar och familj? Här är 6 tips på vad du kan göra med alla äpplen.

Saft, juice och must

Finns det något godare än riktig äppeljuice och äppelmust? Med en råsaftcentrifug är det enkelt att göra egen juice. Frys in flaskorna eller förvara i kylen – eller ge bort som en fin present. Kolla upp om det finns något lokalt ciderhus eller musteri där du bor. I Floda utanför Göteborg finns det till exempel ett ciderhus som gör äppelmust på din fallfrukt! Vissa ställer erbjuder gratis must i utbyte mot inlämning. Du behöver lämna minst 30 kilo äpplen, som tack för donationen får du en 3 liters bag-in-box med must.

Baka pajer, muffins och bröd

Visst är det väl gott med en knäckig äppelpaj men det finns mycket annat gott du kan baka med äpplen. Äpplen är en utmärkt frukt till pajer, muffins och bröd. De fungerar även i matlagning. Baka ett par plåtar matiga muffins med äpplen och frys in så har du alltid något gott till fikat eller picknicken.

Konserverade äpplen

Slipp stressen med att äta upp alla äpplen på en gång och lägg in dem istället. Det enda du behöver göra är att skala, kärna ur och klyfta äpplena och sedan koka dem långsamt i sockerlag ett par minuter. Förvara i täta burkar.

Sockerlag: 1 deciliter socker + 2 deciliter vatten.

Frys in

Det går även bra att frysa in äpplena, men se till att skala, kärna ur och tärna dem först. Lägg i zippåsar och försök få ur luften. Perfekt att använda i smoothies, bakverk och saft.

Torka äppelskivor

Gott i müsli och som snacks! Det enda du behöver göra är att skära äpplena i tunna skivor, lägga ut på en plåt med bakplåtspapper och pressa över lite citron så skivorna inte missfärgas. Sedan sätter du in dem i ugnen på 75 grader och torkar i cirka fem timmar. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten, då torkar äpplena ännu snabbare.

Äppelmos

Hur gott är det inte med plommonspäckad fläskkarré och en rejäl klick äppelmos? Eller vanlig hederlig havregrynsgröt sötad med äppelmos? Det enda du behöver för att göra äppelmos är: 1 kilo äpplen, ½ deciliter vatten och ½ deciliter socker. Skala, kärna och klyfta äpplena och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. När äpplena är mjuka häller du ner sockret och kokar upp igen. Mosa sedan alltsammans med mixerstav. Förvara i frysburkar.

Äppel-kuriosa

De första äppelodlingarna i världen fanns i Persien (dagens Iran). Perserna lärde sedan grekerna fruktodlingens konst som i sin tur förde kunskapen vidare till romarna. Under det romerska riket spreds äppelkunskapen mot norra Europa. Det var under 1100-talets Sverige, ungefär i samband med att kristendom infördes, som de första äppelodlingarna anlades här.

Vanliga frågor och svar

Göra saft och must, torka äppelskivor, baka pajer, muffins och kakor, frysa in, göra sorbet och marmelader.

Ja, men tärna gärna äpplena och ta bort skalet först.

Upp till ett år.

Lagra äpplena på en mörk och sval plats med mycket luftfuktighet, till exempel en ventilerad källare.

Relaterade artiklar