Överlev värmen inomhus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Hela året går vi svenskar runt och längtar efter sommaren och värmen. Men när den väl slår till klagar vi ofta. Och det kan så klart vara jobbigt när det blir för alltför varmt och kvavt inomhus. Här får du bra tips på hur du klarar av värmeböljan hemma.

Öppna eller stängda fönster?

Vaknar du tidigt är det bra att öppna fönstren ordentligt under morgonen. Det är ofta svalare på förmiddagen. När temperaturen stiger under dagen är det bättre att stänga till fönster och dörrar eftersom det många gånger är varmare utomhus än inomhus. Har du fönster i skugga kan de stå på glänt för att skapa cirkulation. Dra gärna ner persiennerna under dagen så att solinstrålningen inte värmer upp bostaden i onödan.

Fläkt och is

Naturligtvis är det bäst att lämna bostaden om det är riktigt varmt inomhus och till exempel åka till stranden och bada, eller sitta i skugga någonstans. Men det är inte alla som har möjlighet till det, kanske jobbar du rentav hemifrån? Se då till att gardera dig med fläkt och is. Frys in fuktiga handdukar, de är behagliga att lägga över fötterna eller benen när det är riktigt varmt. Även kylklampar är praktiska. Lägg några kylklampar i sängen innan du går och lägger dig så blir sängen svalare.

Stäng av varma apparater

Dator, tv och andra elektroniska apparater utstrålar värme, även när du inte använder dem. Dra ur sladden – alla bäckar små …

Om du jobbar hemifrån

Dra ner persiennerna om solen gassar på. Om du har möjlighet att öppna två fönster kan det skapa ett korsdrag vilket är skönt. Häll gärna kallvatten i en balja eller hink och ställ på en handduk under skrivbordet. När du känner att det blir för varmt är det bara att sänka ner fötterna i det kalla vattnet.

Försök hålla dig sval och drick ordentligt

Det kan vara lätt att glömma bort att dricka, men det är viktigt eftersom du gör av med mycket vätska när det är varmt inomhus, även om du inte rör dig så mycket. Förbered gärna en karaff med vatten och ställ i kylen. Blir det alldeles för varmt, som det kan bli under vissa temperaturtoppar under sommaren, kan det vara skönt och uppfriskande att ta en kalldusch.

Folkhälsomyndighetens råd

Inomhustemperaturen bör helst inte överstiga 26 grader under sommaren, men om du bor lägenhet eller hus där värmen bestäms av någon annan – fastighetsägare, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar – är det deras ansvar att säkerställa att inomhusklimatet är normalt (dock har de inte ansvar vid extrema värmeböljor).

Relaterade artiklar