Jeddah Tower blir världens högsta byggnad

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Närmare 200 meter högre än Burj Khalifa förväntas Jeddah Tower i Saudiarabien bli. Exakt hur hög byggnaden blir är hemligt, men en sak är säkert – det blir världens första byggnad som är högre än en kilometer.

Amerikansk arkitekt

Adrian Smith ligger bakom arkitekturen för den nya skyskrapan, samma arkitekt som ritade Burj Khalifa. Adrian arbetar under ledning av den saudiarabiska prinsen Al-Waleed bin Talal. Den enorma skyskrapan började planeras redan 2008 då man genomförde geotekniska undersökningar för marken i staden Jeddah. Efter en del tveksamheter kring huruvida marken var tålig nog åt det gigantiska bygget, schemalades till slut grundläggningsplanen. Efter många fördröjningar, delvis på grund av den globala finanskrisen 2008 – 2009, kunde bygget äntligen komma igång den första april 2013, då grunden anlades.

Fördröjningar och stopp

Bygget har fortlöpt i bra takt från 2013 fram till 2018, då man fick problem med arbetskraften. Det var en följd av massgripandet av framstående saudiarabiska prinsar, regeringsministrar och affärsmän (2017). Gripandena skedde efter att kronprinsen Mohammed bin Salman grundat en antikorruptionskommitté. Både massgripandena och coronapandemin gjorde att Jeddah Tower sattes på paus och det har inte byggts något mer sedan juni 2022.

Eventuella problem med Jeddah Tower

Det finns många utmaningar med att bygga en så hög och smal skyskrapa som Jeddah Tower, bland annat måste man komma på hur hissar ska kunna åka så högt upp, hur man löser eventuella problem med att byggnaden kommer att svaja en del vid kraftig vind och problem med att betongen sätter sig. Betong tenderar att krympa när den torkar och utsätts för så enorma vikter. Man har också  tänkt på eventuella terroristattacker och skyskrapan ska därför byggas med extremt tålig betong, så tjock som flera meter i kombination med integrerade stålramar.

För att parera starka vindar byggs även skyskrapan i en viss vridning och med en triangelformad grund.

200 våningar

Jeddah Tower beräknas få cirka 200 våningar, här är några av verksamheterna som kommer att finnas:

VåningVerksamhet
2Köpcentrum
18 – 28Kontor
79Skyddsvåning (vid eventuell olycka som brand)
104 – 113Lägenheter
127 – 139Hotellrum
155 – 156Hotellrum och restauranger
157Terrass med glasgolv
168Seismisk dämpare
Ovanför 168Tom spira

Astronomiska summor

Kostnaden för Jeddah Tower beräknas hamna på cirka 1,2 biljoner amerikanska dollar och ha en golvyta på drygt 3,5 miljoner m2. För att driva elektriciteten i skyskrapan planeras futuristiska vindkraftverk.

Här kan du se fler bilder på hur Jeddah Tower kommer att se ut när det är färdigbyggt.

Vanliga frågor och svar

828 meter.

Jeddah Tower, som tidigare kallades Kingdom tower, är en skyskrapa som planeras bli världens första byggnad som är en kilometer hög. Skyskrapan är inte färdigbyggd än.

Det vet man inte i nuläget, projektet är pausat och har inte något nytt startdatum.

Endast en tredjedel.

Sky Mile Tower i Tokyo som planeras bli 1 700 meter.

Relaterade artiklar