Därför har vi kräftskiva

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Midsommarfirandet är kanske det mest svenska som finns, men hur är det med kräftskiva? Varför frossar vi i skaldjur i augusti?

Förbud mot kräftfiske

Anledningen till att vi har kräftskiva just i augusti beror på att det tidigare fanns ett förbud mot kräftfiske – mellan november och sjunde augusti. Därför brukar premiären för kräftätandet ligga runt den sjunde augusti. Förbudet mot kräftfiske togs bort år 1994, men trots det är augusti den månad som förknippas med kräftskiva.

Och att vi äter just kräftor kan ha sitt ursprung i fastan, som börjar 46 dagar före påsk och pågår ända till påskafton. Fastan hade stor betydelse i Sverige under medeltiden, då landet var katolskt. Under fastan skulle man inte äta animaliskt fett, kött eller ägg. Man försökte då hitta något annat protein, något som kunde likställas med fisk, och därmed gjorde kräftan sin entré på matbordet.  

Ursprunget till kräftskiva har att göra med fastan som var viktig under den tid då Sverige var katolskt.

Gammal tradition

I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden men det var först under 1500-talet som kräftan blev festmat åt kungligheter. På den tiden åt man kräftorna varma och ofta i färser och stuvningar. I Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns bland annat recept på hur man tillagar kräftkorv och kräftkaka. Nästan tvåhundra år senare, i slutet av 1800-talet, började man äta kräftorna hela och kalla – så som vi äter dem idag. Gärna med en sup till.

Tillbehören på kräftskivan

Vad har man på kräftskiva egentligen? Förutom att kräfta efter kräfta skalas och avnjuts med en kall snaps är det vanligt att även servera västerbottenpaj, vitlöksbröd och aioli på kräftskivan.

Tips!

Om du själv ska bjuda in till kräftskiva kan du beräkna mellan cirka 500 gram och 1 kilo kräftor per person, beroende på hur kräftgalna gästerna är.

Vanliga frågor och svar

Det har sitt ursprung i att det var kräftfiskeförbud mellan november och sjunde augusti. Man startade på så sätt igång säsongen med en skiva – ett kalas.

Förutom Sverige har man kräftskiva även i Norge och Finland, då främst bland den finlandssvenska befolkningen. I Norge kallas kräftskiva för krepselag.

Den 8 augusti.

Den sträcker sig vanligtvis mellan 21 juli och fram till slutet av oktober.

Premiär var den 8:e augusti.

Mellan 500 gram och 1 kilo per person är lagom till kräftskivan.

Relaterade artiklar