Tesla Optimus – människoroboten lanseras 2023

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En människoliknande robot som bland annat kan handla matvaror åt dig – det kan bli vardagen inom en snar framtid. Företaget Tesla hoppas på att ha sin nya världsnyhet – roboten Optimus – klar inom två månader.

Väntas bli mer värdefull än Teslas bilar

Redan i fjol presenterade Teslas vd Elon Musk roboten Optimus, en 173 centimeter lång och 57 kilo tung människoliknande robot. Roboten kommer att ha samma typ av styrning som det AI-system som finns i Teslas bilar. Elon Musk sa på Tesla-evenemanget AI Day förra året:

– Betydelsen av Optimus kommer bli uppenbar inom de kommande åren. De som är uppmärksamma och som ser och lyssnar tillräckligt väl, kommer förstå att Optimus i slutändan kommer bli värd mer än hela Teslas bilverksamhet och FSD (Teslas teknik för självkörande bilar) sammanslaget.

Drivs av superdatorn Tesla Dojo

Optimus kommer klara av att hantera vanliga (och ofta tråkiga) vardagssysslor, som att handla matvaror. Tesla har dragit nytta av sina kunskaper inom maskininlärning och företaget kommer att använda superdatorn Dojo för att driva roboten. Dojo är ett datorgränssnitt som gör det möjligt för Teslas bilar att navigera på vägen.

”Ingen terminator”

Elon Musk förklarade under eventet AI Day hur roboten är tänkt att fungera:

– Den kommer kunna göra i stort sett allt sådant som vi människor inte gillar att göra. Det kanske är svårt att föreställa sig det, men allteftersom Optimus utvecklas, och tro mig, vi kommer göra det på ett säkert sätt – det blir ingen Terminator – kommer den att förändra världen på ett helt nytt sätt, till och med mer än vad bilen gjorde på sin tid.

Robotens huvud är utvecklat med samma typ av autopilotkameror som Teslas bilar har. Ansiktet, som är utvecklat som en skärm, kommer visa praktisk information. Roboten kommer klara av att bära och lyfta saker på högst 20 kilo eller marklyft på 68 kilo. Den kommer kunna röra sig i en hastighet på 8 kilometer i timmen.

Billigare än en bil

En riktig robot som handlar matvaror – det borde väl också kosta en hel del? Enligt Musk tror han att kostnaden för Optimus kommer bli lägre än den för en Teslabil. Kostnaden kommer vara högre initialt men sedan sjunka allteftersom produktionen tar fart.

Relaterade artiklar