Visste du detta om svenska flaggan?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Visste du att svenska flaggan, så som den ser ut nu, i gult och blått, endast funnits sedan 1906? Förändringen av flaggan var ett resultat av unionsupplösningen med Norge 1905. Vi gör en djupdykning i svenska flaggans historia.

Anor sedan 1500-talet

Trots att den nuvarande flaggan är yngre än 120 år har den gamla rötter, ända från slutet av Gustav Vasas tid, under 1550-talet. Den tidigare versionen av flaggan tros vara den danska rödvita korsflaggan, dannebrogen. Svenska flaggans färger i gult och blått är hämtade från riksvapnet med tre gyllene kronor på ett blått fält. Ett århundrade senare var svenska flaggan fortfarande gul och blå, men inte i ett kors, utan bland annat som tungor. Det blev grunden till den tretungade örlogsflaggan, som endast fick användas av örlogsfartyg. Privata handelsfartyg fick använda svenska flaggan, men endast den tvärskurna modellen.

Under unionstiden med Norge, särskilt mellan 1814 och 1905, hade bägge länders flaggor ett unionsmärke. Men allteftersom konflikterna hopade sig och det blev svårare att hålla ihop unionen, växte nationalismen på svensk sida. Det resulterade i att svenska flaggan utan unionsmärke började användas mer flitigt. Efter brytningen med Norge blev svenska flaggan endast gul och blå och utan unionsmärke – den flaggan vi även hissar idag.

Varför flaggar vi?

Att flagga är en gammal tradition som fört oss samman som ett folk. Flaggan signalerar samhörighet och respekt för vår demokrati. Flaggan kan hissas högt vid firande eller på halv stång vid sorg, vilket innebär att flaggan hissas till 2/3 av flaggstångens höjd. Om flaggan ska hissas på halv stång hissas den först i topp och sedan ner till 2/3. På kvällen hissas den upp i topp innan den halas ner.

Varför firar vi Sveriges nationaldag?

Nästan alla länder har en nationaldag, med undantag för Storbritannien och Danmark. Men varför firar vi egentligen nationaldagen? Det finns faktiskt två historiska händelser i Sverige som ligger till grund för vårt firande den sjätte juni. Den sjätte juni 1523 valdes nämligen Gustav Vasa till kung i Sverige, det resulterade samtidigt i att Sverige bröt sig loss från den dåvarande Kalmarunionen där även Danmark och Norge ingick. Sverige blev alltså ett självständigt land med ny kung. Samma datum några hundra år senare, 1809, skrev riksdagen under den regeringsform som blev själva grundbulten till det moderna samhälle vi har idag. Det blev starten för demokratin som gjort Sverige till den moderna och välutvecklade nation vi är idag.

Har du ingen flaggstång?

Ingen fara – du kan sätta upp en balkongflagga eller en fasadflagga på väggen. Hissa flaggan klockan 08:00 den sjätte juni och hala den vid solnedgången, men innan klockan 21:00.

Snabbfakta om flaggan

  • Utländska medborgare får hissa sitt lands flagga, men inte på samma flaggstång som en annan flagga.
  • Flaggan halas ned vid solnedgång (senast klockan 21:00) – det är dock inga böter om man skulle göra fel.
  • Trasiga flaggor ska inte bara slängas i soporna. Förr i tiden brände man trasiga flaggor på ett värdigt sätt. Men idag är det rekommenderat att klippa isär flaggan så att det återstår gula och blåa tygbitar, då räknas det inte längre som en flagga och bitarna kan slängas i soporna.
  • Vimpeln, den smala varianten av svenska flaggan, är tänkt att användas året runt, när den riktiga flaggan inte hissas. Vimpeln behöver du inte hala på kvällen, den kan hänga uppe dygnet runt.

Relaterade artiklar