Så firas julen runtom i världen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Janssons frestelse, julstrumpa och Kalle Anka – alla firar väl på samma sätt som i Sverige? Eller … Här får du en inblick i hur julen firas på andra delar av jordklotet.

Venezuela

På den här sidan jorden är det varmt och somrigt på jul, men det är inte det konstigaste. En märklig jultradition som venezuelanerna har är att åka rullskridskor till kyrkan. Man spärrar därför av alla bilvägar på julaftonens morgon. Julfirandet börjar redan den 16 december med att man besöker kyrkan, sedan går man till kyrkan varje dag fram till julafton då den sista mässan, ”Misa de Gallo”, hålls på natten den 24 december.

Den riktiga julafton firar man den 25 december. Då vaknar barnen och får julklappar, presenterna brukar då ligga vid krubban, som finns i varje hem. En del venezuelaner har julgran, men det allra viktigaste är en stor krubba.

Finland

Jultomtens hemland har faktiskt lite annorlunda jultraditioner än Sverige, trots att vi är så nära. Det sägs att jultomten bor i Korvatunturi, i norra delen av Finland. Ibland kallar man jultomten för joulupukki, vilket betyder julget. I den finländska traditionen fanns det en julget som bad om att få julklappar istället för att ge dem. Men så småningom blev julgeten den som gav barnen julklapparna.

Man besöker även kyrkogården på julafton, vilket leder till mycket trafik. Polisen jobbar för fullt med att dirigera alla bilar. En annan jultradition är att bada bastu, kanske inte så förvånande eftersom det är Finland vi pratar om.

Polen

På natten till julafton samlas polackerna utomhus, alla förväntansfulla. De håller utkik efter den första stjärnan som symboliserar Betlehems stjärna. De kallar den för ”Gwiazdka” – lilla stjärnan. Alla vill vara den som ser stjärnan först och då får utbrista ”Stjärnan!”. När stjärnan syns börjar polackerna utbyta julhälsningar och lyckönskningar till varandra.

På julafton äter man en särskild middag, ”wigilia”. Enligt den polska traditionen sprider man ut hö under middagsbordet, som en påminnelse om att Jesus föddes i ett stall. Dessutom måste man vara ett jämnt antal personer runt bordet, annars tror man att någon kommer att dö följande år. Wigilia är en familjehögtid, men trots det lämnar en del polacker en ledig stol vid middagsbordet – om en främling skulle råka komma förbi.

Israel

De judiska israelerna firar ”channuka” (hannukah på engelska), eller ”ljusets fest” som den också kallas. Den varar i åtta kvällar från när nymånen infaller i antingen november eller december och fram till den 26 december. Traditionen är över tusen år gammal och handlar om templet i Jerusalem, där den heliga boken Torah bevarades. Boken innehåller Moseböckerna och även lagar och traditioner inom den judiska tron. För länge sedan kontrollerades templet av personer som inte respekterade den judiska tron. Men till slut, efter många år av krig och förföljelse, återfick judarna sitt tempel, som då låg i ruiner. Judarna började bygga upp templet igen år 165 f.Kr. Det sägs att judarna hittade lite olja inne i templet som de använde för att tända templets lampa. De trodde att oljan endast skulle räcka i en eller två dagar, men lampan lyste i åtta dagar och åtta nätter. Under de här dagarna firade judarna – därav namnet ”ljusets fest”.

USA

Det är lätt att tro att julfirandet uppstod i USA. Men faktum är att jultraditionen i USA är en blandning av alla världens jultraditioner. Amerikanerna sjunger julsånger från England och Australien, de tar in julgranen som är en tysk tradition, de klär ut sig till jultomten som är från Finland och de ålar sig igenom skorstenen för att lämna paket – vilket är en holländsk tradition. Men givetvis har USA bidragit med mycket eget ändå, de har exempelvis många olika maträtter under julen och de skiljer sig åt beroende på vilken stat man befinner sig i. I New England äter man ”lumberjack pie”, en matpaj med ett skal av potatis och en fyllning av kött, lök och kanel. I Virginia äter man en annan paj, fylld med ostron och skinka. I Louisiana serveras en kreolsk gumbo (ett slags gryta), den tillagas med både skinka, kyckling, krabba, räkor och kött.

Kreolsk gumbo från Louisiana.

Grönland

Trots att Grönland är väldigt stort till ytan är befolkningen liten, därför passar man under jul på att besöka vänner och familj. Man äter speciell julmat tillsammans – rått sälkött och valkött och andra inhemska rätter. En speciell maträtt är alka, en arktisk fågel, även det köttet äts rått. Men innan dess har den hela fågeln fått ligga begravd inuti sälskinn i flera månader. När köttet nått en viss grad av förruttnelse avnjuts det som en delikatess. En del familjer har julgran, men de måste importeras eftersom det inte växer några träd på Grönland.

Muktuk är en traditionell maträtt på Grönland – valskinn med fettet kvar.

Vanliga frågor och svar

Eftersom julen är en kristen högtid finns det många länder som inte firar jul. Ett exempel är Kina, här firar endast cirka 1 % av befolkningen jul. Julen brukar inte heller firas i muslimska länder.

Julen härstammar från kristendomen och olika länder har satt sin egen prägel och influerat sättet vi firar på. Julgranen härstammar från Tyskland, tomten kommer från Finland och att sjunga julsånger är en tradition som började i Nederländerna.

Främst de nordiska länderna och några andra europeiska länder som Polen, Portugal och Tyskland. De flesta andra länder firar den 25 december.

En väldigt typisk svensk jultradition är att titta på Kalle Anka på teven. På julafton sitter cirka 4 miljoner svenskar bänkade framför teven klockan tre.

Relaterade artiklar